29 Ιανουαρίου 2015

Επειδή δεν τους βλέπεις στο Σύνταγμα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν! Οι Σύροι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από κινηματική και υλική αλληλεγγύηΗ Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, ρούχα, σερβιέτες και τρόφιμα μακράς διάρκειας) για τους Σύριους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε κινηματικές δομές αλληλεγγύης.
Στη Λέσχη «Αναιρέσεις», Ιπποκράτους 175 και Λασκάρεως, Τρίτη ως Παρασκευή, από τις 5.00 μμ ως τις 8.00 μμ. Στη Λέσχη «Εκτός Γραμμής», Στρατηγοπούλου 7 και Μαυρικίου, Πέμπτη ως Σάββατο από τις 6.30 μμ ως τις 9.30 μμ.Από τις 19 Νοεμβρίου 2014, όταν μερικές εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, έχουν περάσει δυο μήνες και δέκα μέρες. Διάστημα αρκετό για να δείξει η Περιφέρεια Αττικής πώς εννοεί την αντιμετώπιση των προσφύγων. Δυστυχώς, παρά τις ανακοινώσεις, τα ψηφίσματα και την «καλή διάθεση», η πραγματικότητα είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει στεγάσει ούτε σιτίσει έστω μια οικογένεια Σύρων προσφύγων. Κι όμως, το ζήτημα κάθε άλλο παρά έχει λήξει.

Σήμερα, οι 608 Σύριοι πρόσφυγες της διαμαρτυρίας του Συντάγματος -μετά την απεργία πείνας και την ενεργοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης, αλλά και τη συμφωνία για παροχή ασύλου με ταχεία διαδικασία- στεγάζονται σε μεγάλο βαθμό (περίπου 200) σε ξενοδοχεία, που βρέθηκαν με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων και του Υπουργείου Εσωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης (προσφορά που κατέληξε βέβαια μετά να «μαζέψουν» με τα ΜΑΤ όλους τους υπόλοιπους για να μη χαλάσει το… κλίμα της χριστουγεννιάτικης αγοράς!), στο Δήμο Χαλανδρίου, στο Δήμο Ζωγράφου, σε δομές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ περισσότεροι απο 60 στεγάζονται σε κινηματικές δομές αλληλεγγύης που δεν έχουν έσοδα παρά μόνο από τα μέλη τους και οι συνθήκες είναι δύσκολες. 
Ούτε τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής (500.000 ευρώ στον Κωδικό του προϋπολογισμού 2014 με αιτιολογία «Πολιτικοί πρόσφυγες») χρησιμοποιήθηκαν, ούτε οι ξενώνες της Εκκλησίας για τους οποίους δήλωνε η Περιφέρεια Αττικής ότι έχει συνεννοηθεί να δεχτούν πρόσφυγες, έχουν βρεθεί ή έχουν προσφερθεί.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και οι δικαιολογίες έχουν πλέον εκλείψει, μετά και την παρέλευση των εκλογών και το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συχνά πυκνά επικαλούνταν η πλειοψηφία της Περιφερειακής Αρχής.
Είναι επίσης σοβαρό γιατί οι Περιφέρειες πλέον έχουν ρόλο στο θέμα της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών –τόσο ώστε στο ΠΕΠ Αττικής να έχει προστεθεί η «Δράση 9» που χρηματοδοτεί θέματα σχετικά με τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο (ακόμη περιμένουμε να δημοσιοποιηθεί το αναμορφωμένο εδώ και μήνες ΠΕΠ Αττικής, για να μπορεί να κρίνει ο καθένας τι ήταν η αναμόρφωση της νέας Περιφερειακής Αρχής και πόσα χρήματα προβλέπει για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο).
Ακόμη περιμένουμε να δούμε μια άλλη πολιτική από την Περιφέρεια Αττικής. Αυτή τη στιγμή επείγει να βρεθεί τρόπος στέγασης και σίτισης για τους 60 Σύρους πρόσφυγες των δομών αλληλεγγύης, καθώς η παραμονή τους εκεί είναι πλέον δύσκολη. Επείγει όμως να φανεί και πολιτική βούληση από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής όχι για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αλλά για πραγματική πολιτική στο θέμα αυτό.
Επιπλέον, επείγει να δημιουργηθούν μόνιμες δομές φιλοξενίας για τους πρόσφυγες πολέμου και να λειτουργήσουν περιφερειακά γραφεία ασύλου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στέγης και της σίτισης όσων προσφύγων εισέρχονται καθημερινά. Το νέο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να διευρύνει την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου για όλους τους πρόσφυγες.

Καλούμε όλες τις κινήσεις πόλης να φέρουν το θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια και να συμμετάσχουν στις δράσεις αλληλεγγύης.

Μια μικρή (και πικρή) ιστορία με τους πρόσφυγες και την Περιφέρεια Αττικής…

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, θα κάνουμε ένα αναλυτικό ιστορικό:

19/11/2014: Οι Σύριοι εγκαθίστανται στο Σύνταγμα. Από την πρώτη μέρα βρίσκεται κοντά τους η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κ. Θανοπούλου. Λίγες μέρες μετά οργανώνονται συσκέψεις για το θέμα στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ η Ρ. Δούρου ανακοινώνει ότι «πρέπει να βρεθεί άμεσα κατάλυμα για τους Σύρους πρόσφυγες» και «Ας μην μπει και το θέμα αυτό σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, τη στιγμή που έχουμε ανθρώπους στο δρόμο».
Όταν επισημάναμε, ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, ότι υπάρχει κωδικός με χρήματα στον προϋπολογισμό του 2014 για πολιτικούς πρόσφυγες, πήραμε την απάντηση ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η Περιφέρεια Αττικής έχει μεν τα χρήματα αλλά χρειάζεται μια τροπολογία για να τα εκταμιεύσει. Η πρότασή μας να πιέσει δημόσια η Περιφέρεια, από το Σύνταγμα μαζί με τους Σύρους, για να ψηφιστεί αυτή η τροπολογία, δεν βρίσκει ανταπόκριση.

28/11/2014: Διοργανώνεται συνέντευξη τύπου των Σύριων προσφύγων και των αλληλέγγυων. Εκ μέρους της Περιφέρειας παρευρίσκονται η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ε. Κυπριανίδου και η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Κ. Θανοπούλου, που δηλώνουν ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι έτοιμη, να παράσχει άμεσα και με δικά της μέσα σίτιση, ρούχα και σκεπάσματα, ενώ παράλληλα έχει εξασφαλίσει μέσω της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας για τους πιο ευάλωτους (γυναίκες, παιδιά, ασθενείς, πιθανά τραυματίες) στον Άγιο Δημήτριο και στη Βουλιαγμένη.
Αυτοί οι ξενώνες, τελικά, δεν άνοιξαν ποτέ.

1/12/2014: Η Περιφέρεια Αττικής απαντά άμεσα στην προσπάθεια της ΓΑΔΑ να δημιουργήσει κλίμα εναντίον των μεταναστών, με επιστολές και δημοσιεύματα περί «υγειονομικής βόμβας» και κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή ζητάμε να βρεθεί ξενοδοχείο κοντά στο Σύνταγμα να στεγαστούν τουλάχιστον οι οικογένειες με παιδιά, γιατί οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν, με συμφωνία να ζητήσει η Περιφέρεια έκτακτη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ ή το ξεμπλοκάρισμα του κωδικού για τους πολιτικούς πρόσφυγες. Κι αυτή η πρόταση πέφτει στο κενό.

4/12/2014: Το Περιφερειακό Συμβούλιο, με τις ψήφους της Δύναμης Ζωής, της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής, καταλήγει σε ψήφισμα για τους Σύριους πρόσφυγες: «Είναι γνωστό ότι οι Σύριοι πρόσφυγες κάνουν μέρες τώρα κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος ζητώντας να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε σε χώρες της Ε.Ε. που αυτοί επιθυμούν και δεν τους παρέχονται λόγων των συνθηκών Δουβλίνου II και της SCHENGEN.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής:
·    αποφασίζει να συνδράμει στο αίτημα των Σύριων προσφύγων για τη σίτιση και τη στέγασή τους
·    ζητά να τους δοθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζονται για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν.
Είναι εξάλλου γνωστό ότι για την κατάσταση που βρίσκονται τεράστια ευθύνη έχει η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις των χωρών της».

Η σίτιση και η στέγαση δεν δόθηκαν τελικά από την Περιφέρεια

12/12/2014: Ξεκινά σταδιακά η στέγαση οικογενειών Σύρων σε ξενοδοχεία τα οποία εξασφάλισε ο ΣΕΤΕ, αφού το ΥΠΕΣ συμφώνησε σε φαστ-τρακ διαδικασία απόδοσης ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων.

14/12/2014: Τα ΜΑΤ του Καμίνη και του Συρίγου επεμβαίνουν για να απομακρύνουν όσους πρόσφυγες παρέμεναν στο Σύνταγμα, για να μη χαλάνε την εικόνα της Χριστουγεννιάτικης Αθήνας. Οικογένειες κρατούνται στο Τμήμα και την άλλη μέρα προσπαθούν να βρουν κατάλυμα όπου μπορούν.

15/12/2014: Η Περιφέρεια Αττικής εκδίδει Δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο «η Περιφέρεια Αττικής και το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν διαθέσει όλες τις υπηρεσίες τους, υπερβαίνοντας τις εκ του νόμου αρμοδιότητές τους, για να συνδράμουν στη στέγαση ενός μεγάλου αριθμού Σύριων προσφύγων».
Μόνο που ο ξενώνας του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων είναι κλειστός προ τριετίας, χωρίς καν ρεύμα και νερό, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς τις απαραίτητες επισκευές, όπως μαθαίνουν όσοι Σύριοι πρόσφυγες απευθύνονται εκεί με τις οδηγίες της Περιφέρειας Αττικής…

16/12/2014: Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή επαναφέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο  ζητώντας να συζητηθούν συγκεκριμένες ενέργειες για το πού θα στεγαστούν οι πρόσφυγες. Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κος Θ. Σχοινάς, δεν επιτρέπει καν να συζητηθεί το θέμα!  Σαν να μην υπάρχει καν θέμα!
Αντί για συζήτηση, εισπράττουμε την απάντηση από την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη φροντίσει για τους πρόσφυγες, αφού «η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να αγοράσει υποστρώματα για τους Σύρους». Είναι που θα ξεπερνάγαμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, γι’ αυτό καταφέραμε να πάρουμε απόφαση για υποστρώματα αφού οι Σύριοι είχαν ήδη απομακρυνθεί βίαια από το Σύνταγμα!

Μετά ήρθε η προεκλογική περίοδος. Παρά τις δύο κινητοποιήσεις που έγιναν για το θέμα των Σύριων, η Περιφέρεια Αττικής δεν έβγαλε άλλη ανακοίνωση, ούτε έκανε κάποια άλλη ενέργεια. Άραγε, οι Σύριοι πρόσφυγες χάθηκαν και από τα δικά της μάτια μόλις χάθηκαν και από την προσοχή των ΜΜΕ;

Οι εκλογές τελείωσαν. Επαναφέρουμε το ζητούμενο: υπάρχουν 60 Σύριοι πρόσφυγες που έχουν άμεσα ανάγκη από βοήθεια. Υπάρχουν και εκατοντάδες άλλοι που απλώς δεν βρέθηκαν στο Σύνταγμα. Και το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ. Πέρα από τις ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα, υπάρχει η πολιτική βούληση να βοηθηθούν οι Σύριοι και οι άλλοι πρόσφυγες; Υπάρχει η πολιτική βούληση να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική στο θέμα των μεταναστών, όσον αφορά το στοιχειώδες δικαίωμα της παροχής στέγης και τροφής, από την Περιφέρεια Αττικής; Κι αν ναι, πότε θα το μάθουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.