30 Δεκεμβρίου 2013

Για το νέφος της αιθαλομίχλης



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ







Το μαύρο νέφος που πλανιέται πάνω από την Αττική, το νέφος της αιθαλομίχλης, έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.


«Το νέφος είναι πολιτικό», είχε ειπωθεί από υπουργικά χείλη πριν από κάποιες δεκαετίες. 

Σήμερα το φονικό νέφος είναι απροκάλυπτα πολιτικό και πιο συγκεκριμένα οικονομικό και ‘φορολογικό’. Η επιβολή και η ιλιγγιώδης αύξηση τα τελευταία χρόνια του ειδικού φόρου  κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης από τις άθλιες κυβερνήσεις του κεφαλαίου και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έφερε τα γνωστά σε όλους τραγικά αποτελέσματα. Οι ιατρικοί σύλλογοι μάλιστα επισημαίνουν ότι στα επόμενα χρόνια οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θα είναι δραματικές.



Η απάντηση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που με την πολιτική της δημιούργησε το πρόβλημα, συνοψίζεται σε εξαιρέσεις, απαλλαγές και επικοινωνιακού χαρακτήρα παράθεση κάποιων αναποτελεσματικών και ανεφάρμοστων σήμερα ‘μέτρων’. Ανασύρει τα προ εικοσαετίας έκτακτα μέτρα, που όμως απαντούσαν σε άλλη προέλευση και σύσταση του φωτοχημικού νέφους. Σήμερα το πρόβλημα δεν προέρχεται κυρίως από τις βιομηχανίες και την -περιορισμένη πλέον άλλωστε- κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αλλά από τα τζάκια και την καύση ανεξέλεγκτων στερεών καυσίμων κάθε είδους για να ζεσταθεί ο κόσμος και να αντιμετωπίσει όπως –όπως τον κρύο που απειλεί την υγεία και την ίδια τη ζωή του. Η  αιχμή του άλλωστε εμφανίζεται ακριβώς στις νυχτερινές ώρες.


Τα κυβερνητικά μέτρα δεν είναι παρά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ενώ η επίλυση του προβλήματος ουσιαστικά ανατίθεται στον ‘στρατηγό άνεμο’ και τον καιρό.


Η μόνη άμεση λύση για τη ζωή και την υγεία του έτσι κι αλλιώς βαριά χειμαζόμενου κόσμου της εργασίας, είναι απλή και κατανοητή στον καθένα:


Η κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, παράλληλα με την ουσιαστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για να υπάρξει δυνατότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις φτωχές οικογένειες, τους ανέργους και στα λαϊκά σπίτια που πλήττονται από την καπιταλιστική κρίση.


Σε αυτόν τον μαζικό λαϊκό αγώνα με αυτό το συγκεκριμένο αίτημα οφείλει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να πάρει συγκεκριμένη απόφαση και θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.