3 Αυγούστου 2021

Ο κόσμος καίγεται (κυριολεκτικά) και η Περιφέρεια Αττικής ιδρύει... ΑΜΚΕ για την κλιματική αλλαγή


Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι αβίωτες θερμοκρασίες καύσωνα των τελευταίων ημερών είναι φαινόμενα που, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι παροδικά. Η υπερθέρμανση του πλανήτη και ο τρόπος ζωής στις μεγαλουπόλεις του καπιταλισμού θέτουν πλέον ζητήματα επιβίωσης για μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον πλανήτη: η πανδημική κρίση του COVID 19 το θυμίζει με τον χειρότερο τρόπο.

Απέναντι σε αυτό το ζήτημα, που είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης, ειδικά στην Αττική των 4 εκ. κατοίκων, η απάντηση θα έπρεπε να είναι μια ριζική αλλαγή στις καταστροφικές πολιτικές που έχουν χαραχτεί ως τώρα με γνώμονα το κέρδος: στην τσιμεντοποίηση και την οικοπεδοποίηση, την καταστροφή των φυσικών ρεμάτων, βουνών, ποταμών, το κλείσιμο των αιγιαλών, τις χωματερές, την άκρατη τουριστικοποίηση. 
Αν έπαιρνε στα σοβαρά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η Περιφέρεια Αττικής θα έπρεπε εδώ και τώρα να σταματήσει να στηρίζει το έγκλημα στο Ελληνικό και να απαιτήσει να γίνει ο χώρος πάρκο υψηλού πρασίνου, στο έγκλημα στην Πειραϊκή με τους γιγάντιους μώλους, το έγκλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με τις χωματερές και τα σχέδια για εργοστάσια καύσης, το έγκλημα της τσιμεντοποίησης των ρεμάτων, να προστατεύσει τα βουνά, τα δάση, τα άλση, τα πάρκα, τα ρέματα και τις παραλίες της Αττικής. Να απαιτήσει να επανέλθει το σύστημα δασοπυρόσβεσης. 

Οι προτεραιότητες του Περιφερειάρχη, όμως, είναι πολύ διαφορετικές -όπως ακριβώς και οι προτεραιότητες κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στις φυσικές καταστροφές. Εν μέσω καύσωνα και πυρκαγιών, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ψήφισε την περασμένη εβδομάδα τη δημιουργία μιας (ακόμη) εταιρείας ΑΜΚΕ με την επωνυμία "CLIMATTICA-Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων για την Κλιματική Αλλαγή". Η εταιρεία αυτή θα μελετήσει -λένε- την κλιματική αλλαγή και την ανταπόκριση των Δήμων και των Περιφερειών σε αυτήν. Την ίδια στιγμή βέβαια μέχρι σήμερα παραμένουν στα συρτάρια οι μελέτες του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αστεροσκοπείου, του Πολυτεχνείου και πλήθους άλλων Οργανισμών -αλλά θα τα μελετήσει καλύτερα o... σύμβουλος marketing που θα διοριστεί στην ΑΜΚΕ (βλ. εικόνα). 
Λειτουργικά έξοδα και προσωπικό της ΑΜΚΕ από το εισηγητικό στο ΠΕΣΥ

Η εταιρεία αυτή, με διάρκεια ζωής 50 ετών (για πόσο νομίζει ο Πατούλης ότι θα διοικεί την Περιφέρεια άραγε;), θα συμπεριλάβει και άλλες 6 περιφέρειες και δεκάδες Δήμους για να φτιάξει ένα... δίκτυο (μάλλον του έχει λείψει του Πατούλη που δεν είναι πλέον πρόεδρος της ΚΕΔΕ και θέλει να αναπληρώσει το κενό). Δεν προκαλεί καμία εντύπωση που η σύσταση της εταιρείας αυτής στηρίχτηκε από το γνωστό μπλοκ που υποστηρίζει όλες τις κατευθύνσεις της κερδοφορίας του κεφαλαίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δηλαδή την παράταξη Πατούλη (ΝΔ), την παράταξη Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), τον Τζήμερο και τους "ανεξάρτητους" ακροδεξιούς. Όλοι αυτοί συνεχίζουν αναίσχυντα την κατασπατάληση πόρων της Περιφέρειας με αποφάσεις που ως βασικό αποτέλεσμα θα έχουν την τακτοποίηση "ημέτερων" σε θέσεις με παχυλούς μισθούς (οι οποίοι άλλωστε περιγράφονταν και στην εισήγηση). 
Το πιο σημαντικό όμως είναι ο πραγματικός στόχος της ΑΜΚΕ Climattica: στο ιδρυτικό κείμενό της μας πληροφορεί ότι "πρέπει να δουμε την κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία". Ευκαιρία για "πράσινο καπιταλισμό", ευκαιρία για ιδιωτικοποίηση της ενέργειας (όπως γίνεται μέσω των ΑΠΕ), ευκαιρία για χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για δήθεν πράσινες πολιτικές. 
Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλειο! Η κρίση του κλίματος ως "ευκαιρία" για νέες κερδοφόρες μπίζνες από το κεφάλαιο στην Αττική. 
Η ίδια ακριβώς υποκρισία με το να παρουσιάζεται ως "φιλικός προς το περιβάλλον" ο "πράσινος" ουρανοξύστης στην Λατσούπολη του Ελληνικού, κάτω από τα χειροκροτήματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, τη στιγμή που το Ελληνικό ως πάρκο υψηλού πρασίνου θα συνέβαλε στη συγκράτηση της θερμοκρασίας κατά 1 ή 2 βαθμούς σε όλη την Αττική!
Η ίδια υποκρισία με την πολιτική του Μπακογιάννη να ξεριζώνει δέντρα και να φυτεύει στην Ομόνοια ιονιστές, λέγοντας με θράσος ότι "ισοδυναμούν με 30 δέντρα"!
Η ίδια υποκρισία με το να παρουσιάζονται οι ΧΥΤΑ της Αττικής ως "διαχείριση απορριμμάτων", ενώ πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.

Οι καιροί δεν περιμένουν! Είναι στο χέρι των πολιτών της Αττικής και των κινημάτων της να σταματήσουμε τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές -με ή χωρίς "πράσινο" μανδύα- και να διεκδικήσουμε ζωή και όχι επιβίωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.