1 Απριλίου 2021

Ερώτηση της Αντικαπιπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική στο ΠΕΣΥ για τα εργοτάξια επέκτασης του επιβατικού λιμένα Πειραιά

 


30/3/2021

Προς: Πρόεδρο περιφερειακού συμβουλίου Θεοδωρόπουλο Χρήστο

Κοιν: 1.Περιφερειάρχη Πατούλη Γιώργο

2. περιφερειακούς συμβούλους


Ερώτηση

Σύμφωνα με καταγγελίες τόσο του Δήμου Κερατσινίου όσο και συλλογικοτήτων και πολιτών το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε στις 23/2/2021 νέα Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη του ΟΛΠ / COSCO για την λειτουργία ΔΥΟ εργοταξίων στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα στο πλαίσιο της κατασκευής του έργου της νότιας επέκτασης του επιβατικού λιμένα Πειραιά.

  Η κατασκευή των δύο εργοταξίων έχει σχεδιαστεί να γίνει σε απόσταση αναπνοής από την πόλη. Ειδικότερα, το πρώτο θα βρίσκεται μόλις 50μ. από την είσοδο του Πολυχώρου Λιπασμάτων ενώ το δεύτερο πρόκειται να δημιουργηθεί κάτω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, δίπλα από την Nάφθα.

Τα εργοτάξια προορίζονται για την απόθεση και επεξεργασία των βυθοκορημάτων από την περιοχή των έργων επέκτασης του Νότιου προβλήτα στην Πειραϊκή.

Τεράστια είναι τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εξέλιξη αυτή καθώς καλούνται ήδη βεβαρημένες περιβαλλοντικά περιοχές όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα να επιβαρυνθούν εκ νέου με μια ρυπογόνα δραστηριότητα σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές δίπλα σε περιοχή αναψυχής των κατοίκων. Είναι γνωστή και έχει καταγγελθεί επανειλημμένα η τοξικότητα των βυθοκορημάτων, όπως άλλωστε έχει επισημανθεί από τον ίδιο τον περιφερειάρχη σε συνεδρίαση του ΠΕΣΥ κατά τη συζήτηση για την ΜΠΕ για την επέκταση του νότιου προβλήτα.

Στην ίδια την απόφαση λέγεται καθαρά ότι αναμένονται να εκλυθούν ρύποι από την έκπλυση. Αλλά δεν περιγράφονται άλλα μέτρα ή διαδικασίες  πέραν από το μέτρο της γεωμεμβράνης για την αντιμετώπιση αυτών. Δεν αναφέρεται που θα συλλεχτούν οι ρύποι, ποια θα είναι η επεξεργασία τους και η τελική απόθεση τους.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για δραστηριότητες που αναπτύσσονται για την εξυπηρέτηση του έργου που χρηματοδοτεί η περιφέρεια με την απόφαση της προηγούμενης και της παρούσας περιφερειακής αρχής (Δούρου και Πατούλη) και μετατρέπει το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα σε ένα τεράστιο εργοτάξιο επεξεργασίας τοξικών υλικών με άγνωστη και ανυπολόγιστη επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται, κατά τη γνώμη μας, και από αυτή την εξέλιξη η θέση μας για τη συνολική απόρριψη και σταμάτημα του έργου της επέκτασης του προβλήτα και οι καταστροφικές του συνέπειες και στη φάση κατασκευής του και της λειτουργίας του.



Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε την περιφερειακή αρχή :

  • Αν ήταν ενήμερη, αν ρωτήθηκε από την κυβέρνηση και αν συναίνεσε για την αδειοδότηση των δύο εργοταξίων

  • Θα υπάρξει παρέμβαση από την περιφέρεια Αττικής και με ποιους τρόπους, με στόχο να ακυρωθεί η συγκεκριμένη άδεια και η λειτουργία των εργοταξίων στην περιοχή που επιλέχθηκε ;

  • Θα ζητηθεί η μεταφορά της δραστηριότητας μακριά από τις κατοικημένες περιοχές για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος κόντρα στην ασυδοσία της COSCO η οποία ενδιαφέρεται μόνο για το χαμηλό κόστος (ελαχιστοποίηση μεταφορικών κλπ)

  • Υπάρχουν στοιχεία και προτίθεται η περιφέρεια να ελέγξειτις ρυπαντικές συνέπειες των υλικών και τηςόλης δραστηριότητας ;

  • Προτίθεται να ενημερώσει η περιφέρεια το περιφερειακό συμβούλιο και να το φέρει ως θέμα για συζήτηση;

Αναμένουμε άμεσες απαντήσεις καθώς πρέπει να υπάρξουν άμεσες αποφάσεις και ενέργειες προκειμένου να σταματήσει μια ακόμα εγκληματική για την περιοχή δραστηριότητα, που καλείται να θυσιαστεί στο βωμό της εξυπηρέτησης και της κερδοφορίας της COSCO, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, σε συνέχεια της διαχρονικής προνομιακής αντιμετώπισης από όλες τις κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές.  

  Να δούμε αν η περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσονται, και θα προχωρήσουν σε αγώνα, ενάντια στην καταστροφή της πόλης τους.

Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική / ΑΝΤΑΡΣΙΑ σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι

Έλλη Αλεξίου

Κώστας Τουλγαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.