11 Ιανουαρίου 2016

Ένας χρόνος διοίκησης Ρ. Δούρου στον ΕΣΔΝΑ: Πιστεύει κανείς στην εικονική πραγματικότητα;


Πόσα Δελτία Τύπου χρειάζονται για να κρυφτεί η ζοφερή πραγματικότητα; Η πραγματικότητα της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, η πραγματικότητα του φαγοποτιού των εργολάβων, η πραγματικότητα του 4% της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική; Η πραγματικότητα ότι η Ρ. Δούρου συνεχίζει ίδια κι απαράλλαχτη την πολιτική του Σγουρού στα απορρίμματα ούτε κρύβεται, ούτε φτιασιδώνεται με την «εικονική πραγματικότητα» που περιγράφεται στα Δελτία Τύπου της Περιφέρειας Αττικής.

Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε σημείο προς σημείο τις «25 παρεμβάσεις» που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕ του ΕΣΔΝΑ (για να «γιορτάσει» τον ένα χρόνο που ζεσταίνει τις καρέκλες. Αλλά χρειάζονται τόμοι για να αναφερθεί κανείς στα ψέματα που γράφονται, οπότε θα περιοριστούμε στα βασικά.
1. Πανηγυρίζει (σημείο 2) για την κατάργηση των 4 εργοστασίων ΣΔΙΤ η Ρ. Δούρου. Μόνο που, 16 μήνες μετά από την ανάληψη της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΣΔΝΑ δεν μπορεί να κοροϊδέψει πια κανέναν: Η κατάργηση των 4 ΣΔΙΤ στις 29/12/2014 από τη Ρ. Δούρου ήταν μια κίνηση μόνο επικοινωνιακή, που εντασσόταν στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ (ανακοινώθηκε μάλιστα την ίδια μέρα που ανακοινώθηκαν οι βουλευτικές εκλογές!), για να αποδείξει ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ «τηρεί τις δεσμεύσεις του», και βέβαια έγινε εκ του ασφαλούς: τόσο γιατί ήταν ήδη γνωστό ότι η ίδια η ΕΕ δεν θα τα χρηματοδοτούσε, όσο και γιατί οι εργολάβοι είχαν ήδη πάρει τα ανταλλάγματά τους (και με το παραπάνω!), ότι δηλαδή παζάρευαν τους ακριβώς προηγούμενους 3 μήνες.
Ένα χρόνο μετά, οι εργολάβοι κάνουν πάρτυ, η ιδιωτικοποίηση συνεχίζεται (όπως καταγγέλλουν και οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση) η ανακύκλωση παραμένει στο πουθενά, τα απορρίμματα παραμένουν σύμμεικτα και με κάθε αφορμή (όπως και στο διεθνές τριήμερο συνέδριο της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΣΔΝΑ) μας αναλύονται τα πλεονεκτήματα της καύσης! Ο ΧΥΤΑ Γραμματικού κατασκευάζεται κανονικά από τη Διοίκηση της Ρ. Δούρου. Το έγκλημα της Φυλής λειτουργεί κανονικά και ο ΕΜΑΚ δόθηκε εργολαβία για τα επόμενα 3 χρόνια. Ο ΧΥΤΑ της Κερατέας δεν κατασκευάστηκε, γιατί δεν το επέτρεψαν οι κάτοικοι, όμως οι χωροθετήσεις του ΠΕΣΔΑ της Δούρου είναι ίδιες με τον ΠΕΣΔΑ Σγουρού και περιλαμβάνουν ακόμη και την Κερατέα. Οι Δήμοι δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό και οι εργολάβοι ετοιμάζονται να εφορμήσουν ακόμη και στην αποκομιδή των απορριμμάτων, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Φούχτελ.

2. Η ΕΕ του ΕΣΔΝΑ λέει ότι πέτυχε τη «μείωση των αντισταθμιστικών οφελών που καταβάλλουν οι ΟΤΑ» (σημείο 6), για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Βέβαια, δεν μας λέει ότι από 1/1/2016 (τελικά στο παρά πέντε πήρε παράταση για 1/1/2017) θα επιβληθεί σε όλους μας «τέλος ταφής» -που θα βαρύνει τα δημοτικά τέλη- ακριβώς επειδή ο ΕΣΔΝΑ και η Ρ. Δούρου δεν έχουν κάνει τίποτα (κι ούτε πρόκειται να κάνουν και το 2016) για να σταματήσουν να θάβονται σκουπίδια στη Φυλή! Επίσης, δεν λέει κουβέντα για τα αντισταθμιστικά που συνεχίζει να δίνει στο Δήμο Φυλής (αυτά που έλεγε ότι θα καταργήσει) και μάλιστα χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί (ίσως να μην έχει καν υπογραφεί!) η σχετική σύμβαση.

3. Χωρίς ντροπή, παρουσιάζει ως θετική την παράδοση της λειτουργίας και διαχείρισης του Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Αποβλήτων (σημείο 7) της Φυλής σε εταιρεία του Μπόμπολα! Καταρχάς, οι αποστροφές περί «διαδικασίας απομάκρυνσής του» (βλ. και σημείο 8) είναι για γέλια και για κλάματα. Για ποια απομάκρυνση μιλάνε, όταν η σύμβαση που υπέγραψε ο ΕΣΔΝΑ παραχωρεί τη χρήση του Αποτεφρωτήρα στον εργολάβο για 6 χρόνια; Κατά δεύτερον, στον Αποτεφρωτήρα είναι (υποχρεωτικά) «πελάτες» τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας (που παράγουν μολυσματικά απόβλητα, η απομάκρυνση των οποίων είναι μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας). Και η ΕΕ του ΕΣΔΝΑ πανηγυρίζει γιατί απαλλάχτηκε -λέει- από τις «ανείσπραχτες οφειλές»: δηλαδή πανηγυρίζει γιατί τα (δημόσια) νοσοκομεία δεν θα χρωστάνε πια στον ΕΣΔΝΑ (που είναι δημόσιος φορέας), αλλά θα χρωστάνε στην ΑΕ του Μπόμπολα! Αντί να κοιτάξει ο ΕΣΔΝΑ πώς θα μειωθεί το κόστος για τα δημόσια νοσοκομεία, που δεν έχουν να αγοράσουν ούτε γάζες, κι αντί να διαγράψει τα χρέη των νοσοκομείων, τους έστειλε τον εργολάβο να εκβιάζει ότι πρώτα θα εισπράττει αυτός για τα απορρίμματα και μετά ας αγοράσουν τα νοσοκομεία γάζες και εμβόλια -αν τους περισσέψουν. Αυτό εννοούν «όφελος για το δημόσιο» η Ρ. Δούρου και η ΕΕ του ΕΣΔΝΑ;

4. Τα περίφημα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, που διαφημίζει η ΕΕ του ΕΣΔΝΑ (σημεία 10 και 13) ότι έφτιαξαν οι Δήμοι είναι -επιεικώς- ανεφάρμοστα: άλλοι Δήμοι τα έφτιαξαν στο πόδι, ίσα ίσα για να προλάβουν τις προθεσμίες, άλλοι δεν τα πέρασαν καν από Δημοτικά Συμβούλια, σχεδόν όλα δεν περιλαμβάνουν ούτε χωροθετήσεις ούτε κοστολόγηση. Το βασικό όμως, που δείχνει την απόλυτη υποκρισία, είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή τους (ούτε για τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε μορφής διαλογής στην πηγή ή ανακύκλωσης) ούτε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, ούτε στον προϋπολογισμό του ΕΣΔΝΑ. Άρα, το 2016 θα περάσει κι αυτό... άπρακτο -όπως άλλωστε πέρασε άπρακτο και το 2014 και το 2015 -προς τέρψιν της ΕΕΑΑ ΑΕ, των κάθε λογής Λαζόπουλων, του Ηλέκτωρα και του Λάτση... Περιμένουν βέβαια τα λεφτά του νέου ΕΣΠΑ -που θα δοθούν σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή σε νέα ΣΔΙΤ (αυτή άλλωστε είναι η κατεύθυνση της ΕΕ). Κατά τα άλλα, μιλά η Ρ. Δούρου για «εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα τηςδιαχείρισης των απορριμμάτων». Κλαυσίγελος...

5. Κατόπιν των παραπάνω, βέβαια, γελά πικρά όποιος διαβάσει τη φράση «τίθεται με σαφήνεια οριστικό τέλος, με σαφές χρονοδιάγραμμα, στο έκτρωμα του ΧΥΤΑ Φυλής» (σημείο 13) Όχι μόνο γιατί στον ΠΕΣΔΑ που ψήφισε η πλειοψηφία της Ρ. Δούρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο προβλέπεται μόνο η... λειτουργία του ΟΕΔΑ Φυλής ως το 2020 (και πουθενά το κλείσιμό του). Αλλά γιατί ο ίδιος ΠΕΣΔΑ προβλέπει Γ΄ φάση στη Φυλή (δηλ. νέο κύτταρο), χρήση του λατομείου Μουσαμά, αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ, τη συνέχιση λειτουργίας του Αποτεφρωτήρα και του εργοστασίου βιοαερίου, όλα αυτά στην υπερκορεσμένη Φυλή. Γιατί επί 16 μήνες δεν έχει καν τοποθετηθεί ένας νέος κάδος ανακύκλωσης ή κομποστοποίησης από την Περιφέρεια Αττικής -έστω για τα μάτια του κόσμου- και δεν έχουν μειωθεί (ούτε προβλέπεται να μειωθούν...) τα απορρίμματα που καταλήγουν στη Φυλή. Το έγκλημα της Φυλής συνεχίζεται κανονικά και τα υπόλοιπα είναι εικονική πραγματικότητα -βλέπεις, οι χωματερές δεν κλείνουν ούτε με Δελτία τύπου ούτε με ορκωμοσίες στα Λιόσια. Ειδικά αν δεν θες να συγκρουστείς με κανένα, ούτε μικρό ούτε μεγάλο, συμφέρον...

6. Πανηγυρίζει ακόμη και για την προσπάθειά της (σημείο 21 και 25) να νομιμοποιήσει και να επεκτείνει τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης της Φυλής, αντί να το κλείσει αφού δεν είχε ούτε νόμιμες άδειες ούτε πυροπροστασία! Ο ΕΜΑΚ Φυλής, ένα εργοστάσιο διαλογής σύμμεικτων για το οποίο πλήρωσε το δημόσιο περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του, με την ανάθεση της κατασκευής και της λειτουργίας του στους ιδιώτες, αποδίδει ελάχιστα στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και διαιωνίζει το έγκλημα της Φυλής. Ενώ όλα αυτά τα κατήγγειλε η ίδια η «Δύναμη Ζωής», σήμερα πανηγυρίζει που προχώρησε σε απευθείας ανάθεση του ΕΜΑΚ σε κοινοπραξία του Ηλέκτωρα (Όμιλος Μπόμπολα και πάλι...) για τα επόμενα 3 χρόνια, υλοποιώντας προηγούμενη απόφαση της Διοίκησης Γ. Σγουρού! Και θέλει να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται για το... καλό μας και για το καλό της ανακύκλωσης! Τέτοια «εικονική πραγματικότητα».

7. Και βέβαια ξεχνάει να μας πει -και πάλι- για την ιδιωτική Εταιρεία Ανακύκλωσης ΕΕΑΑ ΑΕ, και όλα τα ιδιωτικά ΣΕΔ που διαχειρίζονται το (δημόσιο) τέλος ανακύκλωσης, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Δεν μας λέει η ΕΕ του ΕΣΔΝΑ ότι συνεχίζεται το έγκλημα του μπλε κάδου με τα σύμμεικτα απορρίμματα στην Αττική, γιατί κανείς δεν θέλει να ακουμπήσει το σκάνδαλο της ΕΕΑΑ ΑΕ και των μεγαλομετόχων της, όπως είναι η Coca-Cola. Ότι αντί να ζητήσει από τους δήμους να κάνουν δημόσιο σύστημα διαλογής-ανακύκλωσης-επαναχρησιμοποίησης περιθάλπει τους Δήμους που ιδιωτικοποιούν τα πάντα ή ωθεί τους Δήμους να κάνουν σύμβαση με την ΕΕΑΑ ΑΕ αντί για δικό τους σύστημα ανακύκλωσης.

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν πραγματικά τραγικό!
Αστείος είναι ο τρόπος που προσπαθούν να κρύψουν ή να ωραιοποιήσουν την παράδοση των απορριμμάτων στους ίδιους εργολάβους. Τραγικό είναι γιατί όλα αυτά παίζονται εις βάρος της υγείας μας, του περιβάλλοντος της Αττικής, της ίδιας μας της ζωής. Τραγικό είναι γιατί ακόμη εμπαίζουν τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και του Γραμματικού. Τραγικό είναι γιατί τους φόρους, τα δημοτικά τέλη και τα χαράτσια (όπως το τέλος ανακύκλωσης) που εισπράττουν από τον φτωχό και άνεργο κόσμο της Αττικής τα κάνουν απευθείας αναθέσεις στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων. Τραγικό είναι γιατί εν έτει 2016, μια εξολοκλήρου δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, θα μπορούσε να σημαίνει χιλιάδες θέσεις κανονικής εργασίας, μείωση των ρύπων και της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην Αττική, πραγματική ανάσα για το λεκανοπέδιο. Τραγικό είναι γιατί κάποιοι και κάποιες συνεχίζουν να παίζουν με τη νοημοσύνη μας και να λοιδορούν το όνομα της Αριστεράς, στην οποία δεν ανήκουν.

Να ανατρέψουμε την εικονική τους πραγματικότητα με τους κανονικούς μας αγώνες! Είναι αναγκαίο άμεσα  να αναπτυχθεί ένα μαζικό λαϊκό διεκδικητικό ανατρεπτικό κίνημα, απέναντι στη νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  αλλά και τους εκφραστές αυτής της πολιτικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική θα δώσει όλες της τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.