8 Οκτωβρίου 2015

ΟΧΙ στο νέο ΠΕΣΔΑ Να σταματήσει η μαφία των εργολάβων των σκουπιδιών να καθορίζει τη ζωή και την υγεία μας!

Είμαστε ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ στο σχέδιο του ΠΕΣΔΑ που εισάγει η «Δύναμη Ζωής», το ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ και παλεύουμε για να ανατραπεί, γιατί:
1. Εδώ και ένα χρόνο, από την ανάληψη των καθηκόντων της Ρ. Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει: η ανακύκλωση συνεχίζει να γίνεται από τα ιδιωτικά συμφέροντα (ΕΕΑ ΑΕ κ.ά.) που λυμαίνονται το «τέλος ανακύκλωσης», η χωματερή της Φυλής εξακολουθεί να είναι ο αποδέκτης των σκουπιδιών όλου του λεκανοπεδίου, τα έργα στο Γραμματικό συνεχίζονται, ο Μπόμπολας «έχασε» το εργοστάσιο στην Κερατέα, αλλά αποζημιώθηκε με τη διαχείριση του Αποτεφρωτήρα, με σίγουρα κέρδη από τα νοσοκομεία που είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν αδρά για τα νοσοκομειακά απόβλητα.
2. Όχι μόνο θα συνεχίζει να λειτουργεί το περιβαλλοντικό έγκλημα της Φυλής, αλλά θα επιβαρυνθεί κι άλλο! Ο νέος ΠΕΣΔΑ δεν αναφέρει καμία χωροθέτηση, αλλά στηρίζεται στις χωροθετήσεις του Ν. 3164/2003. Ποιες είναι αυτές; Η Φυλή, τα Άνω Λιόσια, το Γραμματικό και η Κερατέα! Δεν προβλέπεται χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της Φυλής γιατί πολύ απλά με το νέο ΠΕΣΔΑ η Φυλή θα συνεχίσει να λειτουργεί ως το 2020.

3. Η «αποκέντρωση» που επιχειρείται στον ΠΕΣΔΑ είναι απλώς το άλλοθι για να πέσει το βάρος της αποτυχίας της δημόσιας διαχείρισης -και της συνακόλουθης ιδιωτικοποίησης- των απορριμμάτων στους Δήμους και στους ίδιους τους πολίτες! Η Περιφέρεια Αττικής προτιμά να «πετάξει το μπαλάκι» στους Δήμους και να νίψει τας χείρας της για το τι θα γίνει (για το πώς θα περάσουν όλα στα χέρια εργολάβων), ενώ ξέρει πολύ καλά ότι ήδη πολλοί Δήμοι, με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού, δίνουν ήδη τη διαχείριση σε ιδιώτες...
4. Ωραία τα ευχολόγια, αλλά από τη στιγμή όμως που δεν προβλέπεται το πώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά και σε ποιες υποδομές θα λειτουργήσουν, το συμπέρασμα είναι απλό: από τις 280 σελίδες του νέου ΠΕΣΔΑ θα προχωρήσει μόνο ό,τι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ή/και ό,τι συμφέρει τους ιδιώτες (αυτά τα δύο, βέβαια, εν πολλοίς ταυτίζονται...). Δεν αναφέρεται τίποτα για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έχουν ανάγκη οι Δήμοι, γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων θα βασιστεί στα πεντάμηνα, τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και τους εργολάβους καθαριότητας. Δεν αναφέρεται καμία πρόθεση ίδρυσης δημόσιων υποδομών, γιατί η διαχείριση θα συνεχίσει να ανατίθεται στα ιδιωτικά ΚΔΑΥ, τις εταιρείες ανακύκλωσης σαν αυτή του Λαζόπουλου που έπνιξε την Αττική στα τοξικά, σε μικρούς και μεγάλους εργολάβους.
5. Η ανακύκλωση συνεχίζει να δίνεται βορά στους ιδιώτες. Η Περιφέρεια Αττικής, όχι μόνο δεν αμφισβητεί την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης ΑΕ και το μπλε κάδο, αλλά ούτε καν διεκδικεί τα ποσά του τέλους ανακύκλωσης (που είναι δικά μας χρήματα), με τα οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την διαλογή στην πηγή με προσωπικό και απορριμματοφόρα των Δήμων. Ποιος όμως να τα βάλει με την Coca-Cola (3E), τη μεγαλομέτοχο της ΕΕΑ;  Για χάρη της θα συνεχίσουμε να παράγουμε σύμμεικτα απορρίμματα από τους μπλε κάδους και θα συνεχίσουμε να θάβουμε τα σύμμεικτα απορρίμματα στη Φυλή.
6. Ποιος θα πληρώσει το κόστος για όλο αυτό το σχέδιο; Οι πολίτες. Αντί να μειώνονται τα δημοτικά τέλη και να προστατεύεται το περιβάλλον μέσω της ανάκτησης υλικών που θα μπορούσε να γίνει από ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, απλώς θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των εργολάβων τα συνήθη υποζύγια, ο λαός που στενάζει υπό το βάρος της ληστρικής φοροεπιδρομής του Μνημονίου, με το «τέλος ταφής» 9από 1/1/2016), την αρχή «Πληρώνω όσο πετάω» κ.λπ.
7. Η «ενεργειακή αξιοποίηση» που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ είναι το άλλο όνομα της καύσης του σύμμεικτου σκουπιδιού και η... «αξιοποίηση ανενεργών λατομείων» ανοίγει το δρόμο ώστε 154 σημεία της Αττικής να μετατραπούν σε ανεξέλεγκτες χωματερές από τους επιχειρηματίες.

Είναι πολλά τα λεφτά! Η διαχείριση των απορριμμάτων μόνο στην Αττική έχει ένα τζίρο που ετησίως πλησιάζει τα 500 εκ. ευρώ. Μεγάλοι Όμιλοι (Μπόμπολας, Λάτσης κλπ) εποφθαλμιούν αυτά τα κονδύλια. Ο Φούχτελ περιοδεύει την χώρα πρακτορεύοντας την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών. Χρήματα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων, αντί να τους επιστρέφουν με εξοικονόμηση φυσικών πόρων, μείωση των δημοτικών τελών, προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας όλων μας, αλλά και νέες θέσεις μόνιμης εργασίας, μέσα από ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης, γίνονται βορά στα νύχια της πιο άθλιας μαφίας: των εργολάβων των σκουπιδιών!
Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ να διασφαλιστεί ο ουσιαστικός  δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της όλης διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι ένα σύστημα που δεν θα βασίζεται στο κέρδος, άρα θα είναι εξ ολοκλήρου δημόσιο. Ένα δημόσιο συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων στην Αττική, με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές και πλήρη πρόληψη, μείωση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, με προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών, και με προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει: Τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ανακύκλωσης -με την  κατάργηση της υπάρχουσας σύμβασης με την ΕΕΑΑ (και τις άλλες ιδιωτικές εταιρείες ΣΕΔ)- που θα εισπράττει και το «τέλος ανακύκλωσης». Την εθνικοποίηση όλων των συστημάτων (λ.χ. ιδιωτικά ΚΔΑΥ) και την ένταξή τους σε αυτόν τον φορέα. Τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα-ανακύκλωση –τα σκουπίδια δεν είναι «παροδική» ανάγκη. Το άμεσο οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων - Φυλής και όλων των εγκαταστάσεων μέσα και γύρω από αυτήν, με παράλληλη περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Να σταματήσει και να ακυρωθεί το έργο στο Γραμματικό.
ΚΑΛΟΥΜΕ το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην προχωρήσει στην ψήφιση αυτού του ΠΕΣΔΑ. Τα κινήματα, οι επιστημονικοί φορείς και όλοι οι πολίτες να σχεδιάσουν το μόνο πραγματικά «εναλλακτικό» σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων: ένα δημόσιο σύστημα, με δημόσια χρηματοδότηση, δημοκρατική σχεδίαση, φιλικό στο περιβάλλον και την υγεία όλων μας, με μόνιμες θέσεις εργασίας, κι αυτό να έρθει για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
ΚΑΛΟΥΜΕ σε κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς πριν και μετά τις 8 Οκτωβρίου για να μπλοκάρουμε στην πράξη τα σχέδια αυτά.


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην Αττική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.