5 Οκτωβρίου 2015

Για τον νέο ΠΕΣΔΑ ή γιατί η μπίζνα της διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι καθόλου «καθαρή» υπόθεση

6 Ιουνίου 2015. Ξεσπάει η φωτιά στο εργοστάσιο Γενική Ανακύκλωση ΑΕ, η οποία θα καίει για βδομάδες, κάνοντας αβίωτη την κατάσταση στη Δυτική Αττική και πνίγοντας με τοξικό νέφος όλο το λεκανοπέδιο. Ήταν η τελευταία πράξη του «δράματος» για μια μονάδα ανακύκλωσης στην Αττική, από αυτές δηλαδή που τυπικός τους προορισμός είναι να... προστατεύουν το περιβάλλον -και επιδοτούνται αδρά για αυτό! Κι όμως, η μπίζνα της ανακύκλωσης δεν είναι ούτε κατά διάνοια «καθαρή». Το εργοστάσιο του Λαζόπουλου στον Ασπρόπυργο εκμεταλλευόταν για χρόνια μετανάστες εργάτες αφήνοντας τους απλήρωτους. Είχαν καταγγελθεί δύο θάνατοι εργατών εν ώρα εργασίας και δύο ακόμη «πυρκαγιές» μέχρι τον Δεκέμβρη 2014 οπότε το εργοστάσιο έκλεισε λόγω πτώχευσης. Ο ιδιοκτήτης του είχε προλάβει να τσεπώσει τις κρατικές επιδοτήσεις (μόνο τον Απρίλιο του 2013 επιδοτήθηκε με  1 εκ. €), τα κέρδη από την απλήρωτη εργασία, τις αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Οκτώβριος 2015. Η πρόοδος της τεχνολογίας, τα υλικά, η ίδια η επιστημονική γνώση μάς παρέχουν τη δυνατότητα να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων. Η μείωση της παραγωγής σκουπιδιών, η επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση προσφέρουν τη δυνατότητα να υπάρχει, σήμερα κι όχι στο απώτερο μέλλον, ένα σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, με δημοκρατική σχεδίαση, που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του τέλους για τους πολίτες, την υγεία όλων μας και νέες θέσεις μόνιμης εργασίας -άλλωστε η διαχείριση των σκουπιδιών είναι μόνιμη κι όχι παροδική ανάγκη. Ένα σύστημα που έχει μία απαραίτητη προϋπόθεση: να σχεδιάζεται και να χρηματοδοτείται από το δημόσιο, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι το κέρδος του κάθε Λαζόπουλου.

Δύο εικόνες αντίθετες μεταξύ τους. Στην πρώτη εικόνα κριτήριο είναι το ιδιωτικό κέρδος -που μπορεί να μετατρέψει ακόμη και την ανακύκλωση σε καταστροφή του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Στη δεύτερη εικόνα κριτήριο είναι το περιβάλλον, η υγεία, η κοινωνική πλειοψηφία, οι ανάγκες και οι δυνατότητες όλων μας. Εσείς ποια θα διαλέγατε;

-------------------------

Στις 8 Οκτωβρίου 2015 εισάγεται για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η πρόταση αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα Απορρίμματα) Αττικής. Πίσω από τα μεγάλα και ωραία λόγια της Ρ. Δούρου, πίσω από τις υποσχέσεις για την προώθηση της ανακύκλωσης, πίσω από τις δηλώσεις για «εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης» και τις 280 σελίδες του ΠΕΣΔΑ δεν κρύβεται τίποτε άλλο παρά η παράδοση της διαχείρισης των σκουπιδιών (άρα και του περιβάλλοντος, της υγείας όλων μας και των δημοτικών τελών που θα κληθούμε να πληρώσουμε) στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με τους όρους που αυτό θα θέσει. Ό,τι ακριβώς  μας έφερε δηλαδή στη σημερινή κατάσταση, κι ό,τι ακριβώς αντιπαλεύουμε τόσα χρόνια!


Μερικές απλές αλήθειες που δεν θα διαβάσετε στις 280 σελίδες του νέου ΠΕΣΔΑ:
-Τι αλλάζει με τον νέο ΠΕΣΔΑ;
Σχεδόν τίποτα, συνεχίζεται κανονικά το έγκλημα της Φυλής, προστίθεται το Γραμματικό, και όλα τα άλλα παραπέμπονται στις καλένδες και τις καλές προθέσεις που θα έχουν οι επιχειρηματίες.
-Ποιος θα πληρώσει το νέο σχεδιασμό;
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, όλοι εμείς, μέσω των φόρων, των δημοτικών τελών που θα αυξηθούν, του τέλους ανακύκλωσης, του «τέλους ταφής» που θα επιβληθεί από 1/1/2016 και των προγραμμάτων «πληρώνω όσο πετάω» που θα μας χαρατσώνουν επιπλέον για τα σκουπίδια μας.
-Ποιος κερδίζει από το νέο ΠΕΣΔΑ;
Οι ίδιοι εργολάβοι που κέρδιζαν και πριν. Αντί να μοιραστούν τα κέρδη από τα 4 τεράστια εργοστάσια ΣΔΙΤ, θα μοιραστούν τα κέρδη από πολλές μικρότερες μονάδες ΣΔΙΤ, ΚΔΑΥ, «πράσινα σημεία», ανακυκλώσιμα υλικά, Αποτεφρωτήρα, επιδοτήσεις ΕΣΠΑ κλπ.
-Ποιος θα χάσει από το νέο ΠΕΣΔΑ;
Το περιβάλλον και η υγεία όλων μας, αν δεν τον ανατρέψουμε!


Είμαστε ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ στο σχέδιο του ΠΕΣΔΑ που εισάγει η «Δύναμη Ζωής», το ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ και παλεύουμε για να ανατραπεί, γιατί:

1. Εδώ και ένα χρόνο, από την ανάληψη των καθηκόντων της Ρ. Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις (το θέμα των σκουπιδιών ήταν κεντρικό θέμα πριν τις περιφερειακές εκλογές) και τις κινήσεις εντυπωσιασμού τον πρώτο καιρό (την κατάργηση των 4 συμβάσεων ΣΔΙΤ -τις οποίες είχε ήδη ακυρώσει η αντίσταση των κατοίκων), η κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό! Η ανακύκλωση συνεχίζει να γίνεται από τα ιδιωτικά συμφέροντα (ΕΕΑ ΑΕ κ.ά.) που λυμαίνονται το «τέλος ανακύκλωσης», ενώ η ανακύκλωση δεν φτάνει ούτε στο 4% των σκουπιδιών (εν έτει 2015!). Η χωματερή της Φυλής εξακολουθεί να είναι ο αποδέκτης των σκουπιδιών όλου του λεκανοπεδίου. Τα έργα στο Γραμματικό συνεχίζονται. Ο Μπόμπολας «έχασε» το εργοστάσιο στην Κερατέα, αλλά αποζημιώθηκε με τη διαχείριση του Αποτεφρωτήρα, με σίγουρα κέρδη από τα νοσοκομεία που είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν αδρά για τα νοσοκομειακά απόβλητα. Μικρά και μεγάλα συμφέροντα -τα ίδια, όπως και παλιότερα- περιμένουν να λάβουν κομμάτι της «πίτας» από τα ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σας θυμίζει κάτι από τη... διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που στην αρχή έκανε πως αντιστέκεται και μετά έφερε για ψήφιση το χειρότερο Μνημόνιο; Σωστά σας θυμίζει!

2. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ στηρίζεται στην αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, στη διαχείριση δηλαδή σε επίπεδο Δήμου, γειτονιάς και νοικοκυριού -μιας και αυτό είναι το «επιστημονικά ορθό». Δυστυχώς, πρόκειται για μια αντιστροφή της πραγματικότητας: η «αποκέντρωση» που επιχειρείται στον ΠΕΣΔΑ είναι απλώς το άλλοθι για να πέσει το βάρος της αποτυχίας της δημόσιας διαχείρισης -και της συνακόλουθης ιδιωτικοποίησης- των απορριμμάτων στους Δήμους και στους ίδιους τους πολίτες!
Τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης που κατάρτισαν οι Δήμοι (και περιλαμβάνονται αυτούσια στον ΠΕΣΔΑ), δεν προβλέπουν ούτε το κοστολόγιο, ούτε τους πόρους, ούτε το προσωπικό, ούτε την υποδομή που θα τα υλοποιήσει -άρα είναι στον αέρα. Υποχρέωση της Περιφέρειας είναι να δημιουργήσει, όχι ένα «συγκεντρωτικό» μοντέλο διαχείρισης, αλλά ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης με δημόσια χρηματοδότηση, εντός του οποίου οι Δήμοι θα μπορούσαν να αναπτύξουν τα Τοπικά Σχέδια και οι πολίτες να συμβάλλουν κάνοντας τη διαλογή στην πηγή. Η Περιφέρεια Αττικής προτιμά να «πετάξει το μπαλάκι» στους Δήμους και να νίψει τας χείρας της για το τι θα γίνει (για το πώς θα περάσουν όλα στα χέρια εργολάβων), ενώ ξέρει πολύ καλά ότι ήδη πολλοί Δήμοι, με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού, δίνουν ήδη τη διαχείριση σε ιδιώτες...

3. Ο νέος ΠΕΣΔΑ βρίθει ευχολογίων: για την ανακύκλωση που πρέπει να αυξηθεί, για τη διαλογή στην πηγή, για διαφορετικά ρεύματα απορριμμάτων και άλλες εύηχες και «επιστημονικά ορθές» προτάσεις. Από τη στιγμή όμως που δεν προβλέπεται το πώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά και σε ποιες υποδομές θα λειτουργήσουν, το συμπέρασμα είναι απλό: από τις 280 σελίδες θα προχωρήσει μόνο ό,τι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ή/και ό,τι συμφέρει τους ιδιώτες (αυτά τα δύο, βέβαια, εν πολλοίς ταυτίζονται...). Από τη στιγμή που δεν αναφέρεται τίποτα για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έχουν ανάγκη οι Δήμοι (ακόμη και η παλιά υπόσχεση ότι το προσωπικό της καθαριότητας θα εξαιρεθεί από την απαγόρευση προσλήψεων, όχι μόνο έχει ξεχαστεί από την κυβέρνηση, αλλά δεν αποτελεί καν έστω μια απλή αναφορά μέσα στον ΠΕΣΔΑ),  προφανώς η διαχείριση των απορριμμάτων θα βασιστεί στα πεντάμηνα, τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και τους εργολάβους καθαριότητας -με ό,τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις εργασίας, για την υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων. Από τη στιγμή που δεν αναφέρεται καμία πρόθεση ίδρυσης δημόσιων υποδομών, προφανώς η διαχείριση θα συνεχίσει να ανατίθεται στα ιδιωτικά ΚΔΑΥ, τις εταιρείες ανακύκλωσης σαν αυτή του Λαζόπουλου, σε μικρούς και μεγάλους εργολάβους, και τα περισσότερα απορρίμματα θα καταλήγουν στη Φυλή. Τόσο περισσότερα «τυχαία» ατυχήματα, όπως οι πυρκαγιές, θα συνεχίσουν να γεμίζουν με τοξικά τη ζωή και τα πνευμόνια μας. Πόσο μάλλον που το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών σε κάθε στάδιο των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, και ο νέος ΠΕΣΔΑ -όχι τυχαία- θέτει σε προτεραιότητα την «οικονομική ανταποδοτικότητα» κάθε μονάδας.

4. Όχι μόνο θα συνεχίζει να λειτουργεί το περιβαλλοντικό έγκλημα της Φυλής, αλλά θα επιβαρυνθεί κι άλλο! Μπορεί οι περιβαλλοντικές άδειες της Φυλής να έληξαν στις 15/9, μπορεί προεκλογικά να είπε η Ρ. Δούρου ότι θα σταματήσει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, μπορεί η λειτουργία της χωματερής να απειλεί την υγεία όλων μας, όμως με την εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ θα ανοίξει νέο κύτταρο στη Φυλή, θα αυξηθεί η λειτουργία του Αποτεφρωτήρα και του ΕΜΑΚ -και θα ενταθεί έτσι η περιβαλλοντική καταστροφή της Δυτικής Αττικής. Επίσης, προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει και η εγκατάσταση του Γραμματικού! Όλα αυτά είναι θεσμοθετημένα στο Ν. 3164/2003, τον οποίο όχι μόνο δεν ανατρέπει, αλλά πάνω του βασίζεται ο νέος ΠΕΣΔΑ. Οι «ασάφειες» του ΠΕΣΔΑ και η απουσία οποιασδήποτε συγκεκριμένης χωροθέτησης απλώς προσπαθούν να κρύψουν εντέχνως την απλή αλήθεια ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Φυλή θα συνεχιστεί και θα ανοίξει νέο στο Γραμματικό. Κι αυτό πολύ πέραν του 2020!

5. Η ανακύκλωση συνεχίζει να δίνεται βορά στους ιδιώτες, λ.χ. μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης ΑΕ. Η ΕΕΑ ΑΕ είναι μοναδικό παράδειγμα ιδιωτικής εταιρείας που εισπράττει (και διαχειρίζεται προς όφελός της) ένα δημόσιο φόρο: το τέλος ανακύκλωσης! Ένα τέλος που πληρώνουμε όλοι προκειμένου να γίνεται ανακύκλωση, είναι αυτό που χρηματοδοτεί τους μπλε κάδους, που είναι ακατάλληλοι για ανακύκλωση: τα σύμμεικτα απορρίμματα των μπλε κάδων καταλήγουν σε τεράστιες ποσότητες στη χωματερή της Φυλής, αφού η ανάκτηση ανακυκλώσιμου υλικού από τους μπλε κάδους είναι ελάχιστη. Η Περιφέρεια Αττικής, όχι μόνο δεν αμφισβητεί την ΕΕΑ ΑΕ και το μπλε κάδο, αλλά ούτε καν διεκδικεί τα ποσά του τέλους ανακύκλωσης (που είναι δικά μας χρήματα), με τα οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την διαλογή στην πηγή με προσωπικό και απορριμματοφόρα των Δήμων. Ποιος όμως να τα βάλει με την Coca-Cola (3E), τη μεγαλομέτοχο της ΕΕΑ;  Για χάρη της θα συνεχίσουμε να παράγουμε σύμμεικτα απορρίμματα από τους μπλε κάδους και θα συνεχίσουμε να τα θάβουμε στη Φυλή.
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για άλλα ρεύματα ανακύκλωσης (όπως ηλεκτρικά, μπαταρίες, ελαστικά, ορυκτέλαια) που η διαχείρισή τους έχει δοθεί στους ιδιώτες -και θα συνεχίσει, χωρίς κανέναν έλεγχο, ακόμη κι αν πρόκειται για επιβλαβή για τη δημόσια υγεία υλικά.

6. Ποιος θα πληρώσει το κόστος για όλο αυτό το σχέδιο; Μα φυσικά ο καθένας από μας. Η αρχή της ΕΕ λέει «ο ρυπαίνων πληρώνει» -και ο ρυπαίνων για την ΕΕ και την Περιφέρεια Αττικής είμαστε εμείς οι πολίτες! Αντί να είναι στόχος η μείωση των συσκευασιών και όλων των υλικών που δεν είναι ανακυκλώσιμα από τις βιομηχανίες, που είναι οι πραγματικοί παραγωγοί των αποβλήτων, στοχοποιούνται οι κάτοικοι. Από 1/1/2015, μάλιστα, θα επιβληθεί επιπλέον «τέλος ταφής» για όσα απορρίμματα καταλήγουν σε Χώρους Ταφής, το οποίο θα το πληρώνουμε όλοι εμείς, λες και εμείς ευθυνόμαστε για το έγκλημα της Φυλής! Σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ), το κόστος για όσα απορρίμματα θάβονται θα ξεκινήσει από 35 ευρώ (2015) και θα φτάσει τα 60 ευρώ τον τόνο ως το 2020. Πλάι σε όλα αυτά, ο ΠΕΣΔΑ προβλέπει επιπλέον χαράτσωμα μέσα από τα προγράμματα «Πληρώνω όσο Πετάω». Αντί να μειώνονται τα δημοτικά τέλη και να προστατεύεται το περιβάλλον μέσω της ανάκτησης υλικών που θα μπορούσε να γίνει από ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, απλώς θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των εργολάβων τα συνήθη υποζύγια, ο λαός που στενάζει υπό το βάρος της ληστρικής φοροεπιδρομής του Μνημονίου!
7. Στον ΠΕΣΔΑ κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους κι άλλοι τρόποι «διαχείρισης» των απορριμμάτων που έχουν αποδειχτεί περιβαλλοντικά καταστροφικοί. Σε πολλά σημεία γίνεται λόγος για «ενεργειακή αξιοποίηση» (πρόκειται για μια πιο κομψή έκφραση για την καύση του σύμμεικτου σκουπιδιού -την τεχνολογία που το κίνημα της Κερατέας αντιπάλεψε αποδεικνύοντας πόσο καταστροφική είναι για το περιβάλλον), αλλά και για την... «αξιοποίηση ανενεργών λατομείων». Αντί να αναπλάσουν τα λατομεία, που έχουν πληγώσει το περιβάλλον της Αττικής, σκοπεύουν να τα μετατρέψουν σε ανεξέλεγκτες χωματερές και τοξικές βόμβες για την υγεία των κατοίκων. Ήδη στα λατομεία του Μαρκόπουλου -στο πλαίσιο της δήθεν ανάπλασης που κάνει ο επιχειρηματίας- οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι αντί για αδρανή υλικά, μεταφέρονται απορρίμματα επί πληρωμή. Κι επειδή τα επικίνδυνα απόβλητα πιάνουν καλύτερες τιμές, δεν θέλει και πολλή φαντασία για το τι θα συμβεί όταν οι ιδιώτες θα αναλάβουν επί πληρωμή να μεταφέρουν ανεξέλεγκτα απορρίμματα στα λατομεία...

Είναι πολλά τα λεφτά, λοιπόν!

Πράγματι, είναι. Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει ένα τζίρο που ετησίως πλησιάζει τα 500 εκ. ευρώ. Δεν είναι τυχαία η εμπλοκή μεγάλων Ομίλων (Μπόμπολας, Λάτσης κλπ) που εποφθαλμιούν αυτά τα κονδύλια. Ούτε είναι τυχαία η εμπλοκή του γερμανικού κεφαλαίου και του Φούχτελ που περιοδεύει την χώρα πρακτορεύοντας την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών. Χρήματα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων, αντί να τους επιστρέφουν με εξοικονόμηση φυσικών πόρων, μείωση των δημοτικών τελών, προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας όλων μας, αλλά και νέες θέσεις μόνιμης εργασίας, μέσα από ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης, γίνονται βορά στα νύχια της πιο άθλιας μαφίας: των εργολάβων των σκουπιδιών!
Είναι προφανές ότι το υπάρχον πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, και στις λοιπές Περιφέρειες,  είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της άρχουσας τάξης και της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, ώστε να μεταφέρονται όλα τα οικονομικά και άλλα κόστη της διαχείρισης των απορριμμάτων και του περιβάλλοντος στη λαϊκή πλειοψηφία. Δεν αντιμετωπίζεται όταν παραμένει εγκλωβισμένο στις κατευθύνσεις, οδηγίες και χρηματοδοτήσεις  της Ε.Ε., οι οποίες προωθούν συγκεκριμένες επιδιώξεις και στόχους, την επιχειρηματικότητα και την καπιταλιστική κερδοφορία. Όσο παραμένει μέσα στο πλαίσιο, δηλαδή της κυβερνητικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που είναι η μνημονιακή αποδοχή των ιδιωτικοποιήσεων, της φτωχοποίησης του εργαζόμενου λαού και της διάλυσης του κοινωνικού ιστού προς όφελος των τραπεζών και των μεγάλων ομίλων.
Αυτό το πλαίσιο πρέπει να ανατραπεί και να διασφαλιστεί ο ουσιαστικός  δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της όλης διαχείρισης των απορριμμάτων. Επιβάλλεται η δημιουργία ενός δημοσίου συστήματος διαχείρισης των Αστικών στερεών αποβλήτων, με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές και πλήρη πρόληψη, μείωση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση. Με προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών, και με προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι αναγκαία η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ανακύκλωσης και η  κατάργηση της υπάρχουσας σύμβασης με την ΕΕΑΑ (και τις άλλες ιδιωτικές εταιρείες ΣΕΔ) που δίνει ουσιαστικά τον έλεγχο της ανακύκλωσης στο κεφάλαιο και τις επιδιώξεις του. Είναι αναγκαία η εθνικοποίηση όλων των συστημάτων και η ένταξή τους σε αυτόν τον φορέα. Είναι άμεσης προτεραιότητας το άμεσο οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων - Φυλής και όλων των εγκαταστάσεων μέσα και γύρω από αυτήν, με παράλληλη περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Να σταματήσει και να ακυρωθεί το έργο στο Γραμματικό.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αποσυρθεί το σχέδιο ΠΕΣΔΑ της Δύναμης Ζωής γιατί δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά είναι κομμένο και ραμμένο στις κατευθύνσεις της ΕΕ και στην επιδίωξη κέρδους μεγάλων και μικρών επιχειρηματικών ομίλων.
ΚΑΛΟΥΜΕ το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην προχωρήσει στην ψήφιση αυτού του ΠΕΣΔΑ. Τα κινήματα, οι επιστημονικοί φορείς και όλοι οι πολίτες να σχεδιάσουν το μόνο πραγματικά «εναλλακτικό» σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων: ένα δημόσιο σύστημα, με δημόσια χρηματοδότηση, δημοκρατική σχεδίαση, φιλικό στο περιβάλλον και την υγεία όλων μας, με μόνιμες θέσεις εργασίας, κι αυτό να έρθει για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους φορείς, τα κινήματα πόλης και γειτονιάς, σε κινητοποίηση την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, μέρα που συζητιέται ο ΠΕΣΔΑ, στις 3.30 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών (Σταθμός Εθνική Άμυνα).
ΚΑΛΟΥΜΕ σε κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς πριν και μετά τις 8 Οκτωβρίου για να μπλοκάρουμε στην πράξη τα σχέδια αυτά.


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην Αττική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.