13 Οκτωβρίου 2014

Θα πάρει πίσω η Περιφέρεια Αττικής την παράνομη έγκριση για το Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος;

Ερώτηση για το θέμα της στάσης της Περιφέρειας Αττικής στην παράνομη
έγκριση της Μελέτης για το εμπορικό Πολύκεντρο της Artume στο οικόπεδο (πρώην) Μουζάκη στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος κατέθεσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση:
"Με την έκδοση από το Τμήμα Ε΄ του ΣτΕ,  στις 4/7/2014, της 140/2014 Γνωμοδότησης  με βάση την οποία επιστράφηκε στο ΥΠΕΚΑ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορούσε την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης στο ΟΤ ιδιοκτησίας Artume -  πρώην Μουζάκη (Κηφισού και Ηρούς – Ακ. Πλάτωνος), αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία
Artume είχε εκπονήσει και προωθήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το εν λόγω έργο, χωρίς να πληρούται η στοιχειώδης υποχρέωση της ύπαρξης καθορισμένης οικοπεδικής έκτασης (ρυμοτομική και οικοδομική γραμμή, συγκεκριμένο εμβαδόν οικοπέδου).

Από το παραπάνω καθίσταται σαφές ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όταν ενέκρινε τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (18/3/2014), ενέκρινε μεγέθη που δεν νομιμοποιούνται από ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αφού δεν είχε εκδοθεί το σχετικό ΠΔ τροποποίησης του σχεδίου πόλης.  Μετά την αρνητική γνωμοδότηση του ΣτΕ επί του σχεδίου ΠΔ, την επιστροφή του στο ΥΠΕΚΑ και τον καθορισμό ρητών εντολών προκειμένου να υποβληθεί νέο, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για την ισχύ της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και μείζον πολιτικό θέμα για τη σκοπιμότητα της απόφασης αυτής και τη στάση που θα τηρήσει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο."

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 13/10/2014

ΠΡΟΣ:   1. Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου
                2. Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Ερ. Κυπριανίδου

ΘΕΜΑ: Ερώτηση σχετικά με την  έγκριση της Περιφέρειας Αττικής για το εμπορικό Πολύκεντρο της Artume στο οικόπεδο (πρώην) Μουζάκη στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος
(σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Κανονισμού Λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής)
Είναι γνωστή η προσπάθεια της εταιρείας ARTUME, με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και φωτογραφικές αποφάσεις, να ανεγείρει ένα ακόμη τερατώδες MALL στην Αττική, στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος και κόντρα στη βούληση τόσο των κατοίκων όσο και των καταστηματαρχών της περιοχής.
Στις 18/3/2014 η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, με την έντονη διαφωνία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής και άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας.
Με την έκδοση από το Τμήμα Ε΄ του ΣτΕ,  στις 4/7/2014, της 140/2014 Γνωμοδότησης  με βάση την οποία επιστράφηκε στο ΥΠΕΚΑ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορούσε την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης στο ΟΤ ιδιοκτησίας Artume -  πρώην Μουζάκη (Κηφισού και Ηρούς – Ακ. Πλάτωνος), αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία Artume είχε εκπονήσει και προωθήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το εν λόγω έργο, χωρίς να πληρούται η στοιχειώδης υποχρέωση της ύπαρξης καθορισμένης οικοπεδικής έκτασης (ρυμοτομική και οικοδομική γραμμή, συγκεκριμένο εμβαδόν οικοπέδου).
Από το παραπάνω καθίσταται σαφές ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όταν ενέκρινε τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (18/3/2014), ενέκρινε μεγέθη που δεν νομιμοποιούνται από ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αφού δεν είχε εκδοθεί το σχετικό ΠΔ τροποποίησης του σχεδίου πόλης.  Μετά την αρνητική γνωμοδότηση του ΣτΕ επί του σχεδίου ΠΔ, την επιστροφή του στο ΥΠΕΚΑ και τον καθορισμό ρητών εντολών προκειμένου να υποβληθεί νέο, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για την ισχύ της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και μείζον πολιτικό θέμα για τη σκοπιμότητα της απόφασης αυτής και τη στάση που θα τηρήσει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ερωτάται η κα Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει:
1.       Για τον έλεγχο της εσφαλμένης εισήγησης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο βάσει της οποίας λήφθηκε η σχετική απόφαση.
2.       Για τον έλεγχο της νομιμότητας ισχύος της συγκεκριμένης Απόφασης του Περιφερειακού  Συμβουλίου.
3.       Για την επανόρθωση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα βάσει των πραγματικών στοιχείων που διέπουν το θεσμικό πολεοδομικό πλαίσιο της ιδιοκτησίας της ARTUME.
4.       Για την εναρμόνιση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με όσα διεκδικούν οι κάτοικοι που κινητοποιούνται ενάντια στην ίδρυση του MALL που θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά τον αρχαιολογικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή και θα προκαλέσει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας από την υπάρχουσα αγορά της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.