21 Οκτωβρίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Στο Ελληνικό λειτουργεί ένα από τα δεκάδες προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης για μετανάστες προς απέλαση. Στο κρατητήριο στοιβάζονται είκοσι άτομα σε κελιά 3 επί 3, δεν τηρείται κανένας κανόνας υγιεινής και ασφάλειας και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε τοπικούς φορείς και οργανώσεις προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους κρατούμενους.
Στο συγκεκριμένο κρατητήριο, τον Ιούλιο του 2011,  έχασε τη ζωή του ένας μετανάστης που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, επειδή οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να του παράσχουν ιατρική βοήθεια. Την 1η  Οκτώβρη 2014 τρεις μετανάστες αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, ενώ ακολούθησε εξέγερση που κατεστάλη βίαια. 
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική παλεύει για να καταργηθούν τα κρατητήρια της ντροπής και το καθεστώς εξαίρεσης για πρόσφυγες και μετανάστες που τους στερεί κάθε θεμελιώδες δικαίωμα. Απαιτούμε να παρασχεθεί άμεσα υλική, ιατρική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους κρατούμενους και να επιτραπεί η είσοδος στους τοπικούς φορείς για να σπάσει το «άβατο» και η απόλυτη αστυνομική αυθαιρεσία.
Καλούμε την περιφέρεια Αττικής να βοηθήσει έμπρακτα την τοπική πρωτοβουλία ώστε να μπορέσει να παρέμβει αποτελεσματικά ενάντια στις συνθήκες φυσικής εξόντωσης των κρατουμένων και στην κρατική καταστολή .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.