20 Ιουλίου 2023

Η ανάπτυξή τους πυρπολεί τα δάση, το περιβάλλον και τις ζωές μας

Με τα δεκάδες ανοιχτά μέτωπα πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Αττικής (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική) αλλά και σε Ρόδο, Βοιωτία, Λουτράκι βιώνουμε και φέτος τις καταστροφικές συνέπειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της πολιτικής που υπηρετεί.  Για ακόμη μία χρονιά, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς σπίτια και δεν ξέρουν πώς θα επιβιώσουν την επομένη της καταστροφής, αβοήθητοι από τον κρατικό μηχανισμό, χωρίς κανένα ουσιαστικά προληπτικό μέτρο προστασίας, με την πυροσβεστική αποδιαρθρωμένη και αποστελεχωμένη, παρά τις ηρωικές προσπάθειες από το προσωπικό της και τα μέσα που διαθέτει.

Οι καταστροφικές φωτιές αφήνουν πίσω τους ήδη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, καμένα ζώα, κατεστραμμένα οικοσυστήματα, αλλά και καταστροφές κατοικιών και εργασιακών χώρων, μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες -και είμαστε ακόμη στον Ιούλιο. Οι επαπειλούμενες πλημμύρες τον χειμώνα και η περιβαλλοντική υποβάθμιση της ατμόσφαιρας, μαζί με την άνοδο των θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής κρίσης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τη ζωή μας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της, ανακοινώνοντας πόσα μηνύματα 112 έχει στείλει μεταθέτοντας την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην ατομική ευθύνη του καθενός και ρίχνοντας για άλλη μια φορά τις ευθύνες στην κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να προβάλλεται ως εξωγενές φυσικό φαινόμενο και να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να κρύψει τις πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων που υπηρετούν τη λειτουργία του καπιταλισμού και οδηγούν στην επιταχυνόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και του κλίματος! Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές αρχές γνώριζαν ότι λόγω του καύσωνα δημιουργούνται εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση και τη γρήγορη διάδοση πυρκαγιών και για ακόμη μία φορά δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας.

Οι διαταγές καθολικής και οριζόντιας εκκένωσης περιοχών από τους κατοίκους όταν πλέον οι φλόγες πλησιάζουν, δεν μπορεί να παρουσιάζονται ως "αποτελεσματική διαχείριση" σε μία προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες και να αποκρυφθεί το ότι δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για την κατάσβεση και, κυρίως, την ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Οι ευθύνες για το προμελετημένο έγκλημα που (ανα)βιώνουμε κάθε καλοκαίρι είναι συγκεκριμένες!

Επί δεκαετίες ακολουθήθηκε ένα καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε την τυπική και άτυπη μετατροπή όλης της Αττικής συμπεριλαμβανομένων δασών, ρεμάτων και ακτών, σε μια τεράστια οικοδομική ζώνη! Οι καταγγελίες για εμπρησμούς από οικοπεδοφάγους, «επενδυτές», εργολάβους ή ακόμα και από αμέλεια, όχι μόνο δεν μειώνουν, αλλά αυξάνουν τις κυβερνητικές ευθύνες, τις ευθύνες των δημοτικών αρχών και της Περιφέρειας Αττικής που έχουν αφήσει την πυρανίχνευση κυρίως σε εθελοντές και κατοίκους. 

Με τα Δασαρχεία και την Πυροσβεστική να είναι εγκαταλελειμμένα εδώ και χρόνια, χωρίς την πρόσληψη προσωπικού και την αγορά νέων οχημάτων, καταστάσεις, όπως αυτές που βιώνουν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών είναι αναπόφευκτες. 

Με την ευθύνη των απευθείας αναθέσεων του καθαρισμού των δασών να περνά στο ΤΑΙΠΕΔ και να ακολουθείται η πεπατημένη του επιτελικού κράτους της καταστολής και όχι της πρόληψης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αποδεικνύεται ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην καταστροφή ανθρώπους και φύση.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αδιαφορούν πλήρως για τις ζωές μας, τα δάση, το περιβάλλον και την υπερθέρμανση του πλανήτη:

·         Όσο συνεχίζουν την ίδια πολιτική και τις επιταγές της ΕΕ, ψηφίζουν αντιπεριβαλλοντικούς και δασοκτόνους νόμους, με κορυφαίο τον νόμο Χατζηδάκη και εμπορευματοποιούν τις δασικές εκτάσεις και το περιβάλλον,

·         Όσο τα σχέδιά τους για την Αττική εστιάζουν στην εξυπηρέτηση των επενδυτικών συμφερόντων, στα έργα ανάπλασης και βιτρίνας, στους υπερφίαλους οραματισμούς για τη δημιουργία της Αττικής Ριβιέρας και όχι στην προστασία του φυσικού της πλούτου και των κατοίκων της,

·         Όσο εντείνουν τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των περικοπών σε κάθε δημόσια δομή και προχωρούν σε μαζικές προσλήψεις αστυνομικών και ΕΠΟΠ αντί για τη στελέχωση του πυροσβεστικού σώματος και σε υπέρογκα κονδύλια για την αγορά Rafale αντί για νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη,

τόσο τα τραγικά αυτά αποτελέσματα θα είναι αναπόφευκτα !

Καμία άλλη ανοχή στις εγκληματικές πολιτικές τους

Αυτές τις ώρες χρειάζεται να δείξουμε με κάθε τρόπο την αναγκαία και έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πληγέντες! Μόνο ο αγωνιζόμενος λαός σώζει τον λαό!

Αγωνιζόμαστε για να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου ο κυνισμός και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων και των ΜΜΕ. Ενάντια στη καταστροφή που μας επιβάλλουν. προτάσσουμε την πάλη για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση, που θα θέτει ως πρώτο στόχο τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας βάρος τόσο στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων.

Διεκδικούμε:

·         Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, οι επαγγελματικοί χώροι, η αγροτική και ζωική παραγωγή τους.

·         Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα την προστασία του δάσους και τη δασοπυρόσβεση. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση και ανανέωση του εξοπλισμού δασοπροστασίας με επίγεια και σύγχρονα εναέρια μέσα.

·         Ενίσχυση των υπηρεσιών της περιφέρειας(και των δήμων) με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση-προστασία των αλσών, πάρκων και δασών.

·         Καμία αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα οικιστικά, επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Όχι στις ιδιωτικές αναδασώσεις ή όποια ιδιωτική διαχείριση στα δάση. Έξω το ΤΑΙΠΕΔ από τα δάση.

·         Απόλυτη προστασία της φύσης, των δασών, των αλσών, των ακτών από τους «επενδυτές». Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι.

Με αλληλεγγύη και αγώνα να περάσουμε στην αντεπίθεση ώστε να βγουν τα λαϊκά συμφέροντα μπροστά. Για να έχουμε την κοινωνία που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της εποχής μας.

19/7/2023

 

    



 

 

 

 


     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.