23 Ιουνίου 2022

Όχι άλλες «επιταγές ακρίβειας» και κυβερνητικές ελεημοσύνες – η Περιφέρεια Αττικής και οι ΟΤΑ έχουν ευθύνη για την αντιμετώπιση της φτώχειας


Για άλλη μια φορά χτες η κυβέρνηση εξήγγειλε «επιταγή ακρίβειας» και άλλο ένα “pass
” (το κουπόνι άραγε ακούγεται πιο ωραίο στα αγγλικά;) για τα καύσιμα. Με αντίστοιχη «ελεημοσύνη» αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις αδιανόητες τιμές του ρεύματος, των τροφίμων, των καυσίμων, της στέγης και όλων των βασικών αγαθών. Αντί να αντιμετωπίζει τη ρίζα του ζητήματος, την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, τους υψηλούς έμμεσους φόρους και την αισχροκέρδεια στην αγορά, επιδίδεται σε επιδοματική πολιτική με «κουπόνια». Με τον τρόπο αυτό, απλώς επιδοτεί με δημόσιο χρήμα τους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας, των σουπερμάρκετ, των πετρελαίων για να διαιωνίζουν την κερδοφορία τους εις βάρος μας.

Εμείς λέμε ξεκάθαρα: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΕΣ, θέλουμε μέτρα που θα επιτρέπουν σε όλους και όλες μας να ζουμε με αξιοπρέπεια από το μισθό ή τη σύνταξή μας, μέτρα για να είναι όλα τα ζωτικά αγαθά προσιτά σε όλα τα νοικοκυριά.

Η φτώχεια στην Αττική αυξάνεται καθημερινά. Η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι της Αττικής έχουν ευθύνη: να ιεραρχήσουν τώρα ως πρώτιστο ζήτημα τη φτώχεια που παίρνει πολλαπλές μορφές. Να πιέσουν την κυβέρνηση να σταματήσει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια και να αναπροσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους στην ανακούφιση των πολιτών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

να χρηματοδοτήσει από τα κονδύλιά της τους Δήμους για να εξασφαλιστούν:

1)      Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς.

2)      Συσσίτια στα σχολεία για όλους τους μαθητές.

3)      Δραστική μείωση των δημοτικών τελών στις λαϊκές οικογένειες, κατάργηση δημοτικών τελών στους ανέργους και στους χαμηλόμισθους. Αύξηση δημοτικών τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο δήμο (πολυκαταστήματα, supermarket, τράπεζες, αλυσίδες εμπορίας – εστίασης κ.α.).

4)      Να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος λόγω χρεών σε φτωχή λαϊκή οικογένεια. Να αναλάβουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια τους λογαριασμούς των νοικοκυριών που δεν έχουν να πληρώσουν.

5)      Καμία ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των ΟΤΑ – Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ για να προσφέρονται όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες στους δημότες που το έχουν ανάγκη.

6)      Καμία αύξηση δημοτικών τελών για τέλη που αφορούν την Περιφέρεια Αττικής, όπως το χαράτσι «ταφής απορριμμάτων» που χρεώνονται οι πολίτες λόγω της πολιτικής επιλογής της Περιφέρειας να διαιωνίζει το αίσχος της Φυλής.

7)      Κοινωνικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες, με επιδότηση της Περιφέρειας Αττικής, για τους εργαζόμενους-ες, ανέργους, συνταξιούχους και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1.      Δραστικές μειώσεις των τιμών των βασικών και λαϊκών αγαθών. Όλα τα αγαθά που είναι απαραίτητα για τη διαβίωση (τρόφιμα, ρεύμα, νερό, καύσιμα) να αποδεσμευτούν από οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι). Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

2.      Να σταματήσει αμέσως η τρέλα της διαπραγμάτευσης των βασικών αγαθών στα διάφορα χρηματιστήρια και να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές τους. Θέλουμε το ψωμί, το γάλα, το κρέας να έχουν συγκεκριμένη τιμή, και τα χρήματα να πάνε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για να μπορούν να πουλάνε σε σταθερές τιμές -κι όχι να δίνονται ως αβάντα και επιδότηση στους μεσάζοντες.

3.      Η ΔΕΗ και όλες οι μονάδες παραγωγής, μεταφοράς, διανομής και εμπορίας του ρεύματος να περάσουν στο δημόσιο, χωρίς αποζημίωση  με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου στα λαϊκά νοικοκυριά, αγροτικά τιμολόγια στους μικρομεσαίους αγρότες. 

4.      Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και όλων των συνεπειών τιμολόγησης, διαπραγμάτευσης και εμπορίας του ρεύματος, όπως η «ρήτρα αναπροσαρμογής». Κατάργηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό.

5.      Η υγεία, η εκπαίδευση, το νερό, η κοινωνική πρόνοια, είναι ζωτικά κοινωνικά αγαθά, πρέπει να ανήκουν εξολοκλήρου στο δημόσιο και να βρίσκονται εκτός της σφαίρας οποιασδήποτε αγοράς.

6.      Διατίμηση και έλεγχος των ενοικίων. Προγράμματα στέγασης για κοινωνική κατοικία. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας. Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες.

7.    Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και το επίδομα ανεργίας, που να υπερκαλύπτουν το σημερινό κόστος ζωής και τις απώλειες εισοδήματος των μνημονιακών χρόνων και τον πληθωρισμό (τιμαριθμητική αναπροσαρμογή). Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπάλληλους και 13ης - 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους.

8.      Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες θέσεις εργασίας με δικαιώματα.

9.      Φορολογία στον πλούτο: να σταματήσει η αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών με τους έμμεσους φόρους (όπως ο ΦΠΑ), να αυξηθούν οι άμεσοι φόροι στις επιχειρήσεις που αυξάνουν τα κέρδη τους, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και στους πλούσιους.

10.  Όχι χρήματα σε πολεμικούς εξοπλισμούς και πολεμική προετοιμασία.

11.  Αντίσταση στις πολιτικές της ΕΕ, ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ.

 

Το παραπάνω κατατέθηκε ως ερώτηση στην Περιφέρεια Αττικής για να συζητηθεί στο επόμε νο Περιφερειακό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.