11 Φεβρουαρίου 2020

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ανήκει στο λαό της Αττικής!

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή αποτελεί έναν από τους λιγοστούς μεγάλους ελεύθερους, δημόσιους χώρους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Παρότι θα μπορούσε να συνιστά έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, δίνοντας ανάσα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή των Αμπελοκήπων- Ζωγράφου, μέχρι και σήμερα, αδυνατεί να αποτελέσει έναν διαμορφωμένο, ενιαίο μητροπολιτικό πόλο υψηλού πρασίνου, ήπιας αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως έχει χαρακτηριστεί και νομοθετηθεί (βλέπε Ν.732/1977, Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας Ν.4277/2014, Π.Δ 187/Δ/2011).

Αντίθετα, ο χώρος αυτός με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη και την υποβάθμιση και ιδιαίτερα από την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων και μετά έχει δεχθεί μία σειρά από παρεμβάσεις που καταργούν το χαρακτήρα του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Badminton που παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί, ενώ όλα δείχνουν ότι επίκειται ανανέωση της σύμβασης για την παραμονή των γραφείων της ΕΠΟ στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου.

 Ταυτόχρονα με τον πρόσφατο Νόμο 4623/9-8-2019,( ΦΕΚ 134/Α/19 άρθρο 111), η κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε τη στέγαση της Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας. Πρόκειται για μία ακόμα ασύμβατη και ετερόκλητη χρήση, η οποία θα επιφέρει την αύξηση της διαμπερούς κυκλοφορίας και της αυθαίρετης στάθμευσης των αυτοκινήτων μέσα στο Πάρκο, καταστρατηγώντας τον θεσμοθετημένο χαρακτήρα του Μ.Π.Γ., ενάντια στη θέληση, τα αιτήματα και τους αγώνες των κατοίκων και των συλλογικοτήτων της περιοχής.

 Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Προεκλογικά ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε φέρει για διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, το οποίο παρά τις “ευχάριστες διακηρύξεις” σκιαγραφούσε με σαφήνεια το τι ετοιμάζουν...Συνεχίζοντας την πολιτική εκμετάλλευσης που ακολουθήθηκε και σε άλλες περιπτώσεις, βλέπε Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι ο Φορέας “δικαιούται να ενεργεί κάθε σχετική πράξη διαχείρισης, αξιοποίησης και εν γένει εκμετάλλευσης για δικό του λογαριασμό και στο όνομά του”, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την εμπορευματική εκμετάλλευση των χώρων και των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, νόμιμων και αυθαίρετων, ασχέτως της συμβατότητάς τους ή μη με τον χαρακτήρα του Πάρκου.


 Σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί να μην έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της, ωστόσο οι προθέσεις της είναι ξεκάθαρες. Τα “αναπτυξιακά” της οράματα είναι εξάλλου σαφώς διατυπωμένα στον πρόσφατο πολυνόμο «Επενδύω στην Ελλάδα», που επιχειρεί με κάθε τρόπο να διευκολύνει τους επενδυτές και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ανεξαρτήτως του αν θα προωθήσει τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης ή όχι, στο βαθμό που η “εκμετάλλευση” του Πάρκου για να είναι προσοδοφόρα θα απαιτεί την τήρηση των κανόνων της αγοράς, θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες χρήσεις ασύμβατες με το χαρακτήρα του να χωροθετούνται εντός του Πάρκου, προς εξυπηρέτηση των Ιδρυμάτων και των επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ θα βρίσκεται υπό τη συνεχή απειλή της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης. Και φυσικά μαζί με τις νέες εγκαταστάσεις ολοένα και περισσότερα συρματοπλέγματα θα δημιουργούν φραγμούς και θα συνεχίσουν να καταργούν τον ζωτικό αυτό χώρο για τους κατοίκους της Αττικής.

 Σε μία πόλη που έχει ξεπεράσει μια σειρά από αρνητικά όρια στην ποιότητα ζωής για τους κατοίκους που ζουν και εργάζονται σε αυτήν, διαθέτοντας μόλις 0,96 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για μας και για τις επόμενες γενιές να προστατεύσουμε από την εκμετάλλευση και την εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου και πράσινου.

 Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή δεν μας το χάρισε κανείς. 
 Ανήκει σε όλους τους κατοίκους της Αθήνας και της Αττικής! 

Μόνο με αγώνες μπορούμε να αντισταθούμε σε κάθε μορφής υποβάθμιση και αλλαγή της χρήσης του και να διεκδικήσουμε να λειτουργήσει ως ένας ενιαίος δημόσιος και ελεύθερος χώρος, υψηλού Πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης. 

 Καλούμε όλους και όλες στη συγκέντρωση στις 12/02/2020 στις 5.30 μμ στην πλατεία στο μετρό της Πανόρμου και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο ΥΠΕΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.