3 Φεβρουαρίου 2020

Αίτημα για θέμα στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές στα νησιά του Αργοσαρωνικού

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή καταθέτουμε το παρακάτω αίτημα για συζήτηση  στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ, θέματος που αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού όλες τις Κυριακές του χρόνου


Προς 
τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου 
κ. Χρήστο Θεοδωρόπουλο 
Κοινοποίηση: 
περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεωργιο Πατούλη 
τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου 


Να ακυρωθεί η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού τις Κυριακές όλο το χρόνο. Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές και τον ελεύθερο χρόνο των εργαζόμενων. 

Να έρθει το θέμα σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για να ακυρωθεί η απόφαση. 

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα ότι «άλλη μια περιοχή της ελληνικής επικράτειας προστέθηκε σ’ αυτές που επιτρέπεται εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του έτους». Είναι τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα. Η απόφαση φέρετε ότι πάρθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κα. Βάσω Θεοδωρακοπούλου–Μπόγρη, στις 31.12.2019 και δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 

 Είναι αυτό απόφαση της περιφερειακής αρχής ; Με ποιο δικαίωμα η αντιπεριφερειάρχης αποφασίζει μόνη της - αν έγινε έτσι – για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που ανατρέπει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και πρώτα από όλους των εργαζόμενων εκεί; Γιατί το θέμα δεν ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ); 

Η απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου χωρίς καμιά προηγούμενη συζήτηση, απόφαση ή έστω ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναδεικνύει μια αυταρχική και αντιδημοκρατική πρακτική που θέλει αποφάσεις που αφορούν κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα να παίρνονται πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, κάτω από καθεστώς αδιαφάνειας και έλλειψης ενημέρωσης και στοιχειώδους δημοκρατικού διαλόγου. Πρόκειται για μια απόφαση που στην κυριολεξία πάρθηκε στο σκοτάδι για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα και να προλάβει αντιδράσεις. Επεκτείνει και σε άλλες περιοχές το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο και αποτελεί αντικειμενικά, ένα ακόμα βήμα στο σχέδιο της πλήρους απελευθέρωσης όλων των Κυριακών παντού, με την πλήρη ασυδοσία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, στο οποίο ενεργό ρόλο για την εκπλήρωσή του φαίνεται ότι αναλαμβάνει η περιφέρεια Αττικής και ευρύτερα οι περιφέρειες σε όλη τη χώρα. 

Η απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στις νησιωτικές κοινωνίες του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων καταστρατηγεί ιστορικά δικαιώματα των εργαζομένων, εκμηδενίζοντας τον ελεύθερο χρόνο του και διαλύοντας την προσωπική τους ζωή. 


 Είναι μια απόφαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του τουριστικού κεφαλαίου και των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων SUPERMARKET που δραστηριοποιούνται στις νησιωτικές κοινωνίες και τους δίνει τη δυνατότητα να διεισδύσουν ακόμα περισσότερο στις τοπικές οικονομίες και να ενισχύσουν τη θέση τους απέναντι στις μικρές επιχειρήσεις και την παραδοσιακή οικοτεχνία που υπάρχει σε πολλά από τα νησιά αυτά, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τα μεγάλα SUPERMARKET. 

Η απόφαση δεν έχει τίποτα το θετικό να προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες, πέρα από τις αυταπάτες που καλλιεργούνται για ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών που οδηγούν στην ανάπτυξη αφού θ’ αφορά τους λίγους και ισχυρούς. Άλλωστε ο επισκέπτης ασφαλώς δεν πηγαίνει πχ. στην Αίγινα για να βρει εκεί ένα μεγάλο SUPERMARKET ανοιχτό. Πρόκειται, ταυτόχρονα, για τον ερχομό ενός εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους των τοπικών κοινωνιών των νησιών στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. 

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους νησιωτικούς δήμους αλλά εφαρμόζεται κατά τέτοιο τρόπο κατά τόπους ώστε να εξυπηρετήσει καλύτερα την επιχειρηματική κερδοφορία. Έτσι για τον Δήμο Τροιζήνας π.χ επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μόνο για τις 8 Κυριακές του χρόνου ενώ για την διπλανή περιοχή των Μεθάνων επιτρέπεται για όλο τον χρόνο, λόγω της λουτρόπολης. Ανοιχτά προβλέπεται να είναι τα καταστήματα για όλες τις Κυριακές του χρόνου στα νησιά της Σαλαμίνας, Αγκιστρίου, Αίγινας , Ύδρας , Πόρου , Σπετσών και Κυθήρων. 

Ενώ είναι γελοία και υποκριτική η πρόβλεψη να είναι κλειστά τα μαγαζιά γύρω από την εκκλησία του Αγ. Μηνά στη Σαλαμίνα, για να «συμβιβάσει» την πρωταρχικότητα της κερδοφορίας των ισχυρών με τα και τα χρηστά ήθη των πιστών!!! 

Δηλώνουμε ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική την αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη απόφαση, ζητάμε την άμεση απόσυρσή της και θα παλέψουμε για τη μη εφαρμογή της. Σ αυτή την κατεύθυνση ζητάμε να έρθει στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα για συζήτηση με πρόσκληση στα σωματεία των εργαζομένων. 

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα τοπικά σωματεία να μην αποδεχτούν αυτήν την απόφαση, ν’ αντιδράσουν έμπρακτα και να την καταργήσουν στην πράξη. Καλούμε τους πολίτες των νησιωτικών κοινωνιών ως καταναλωτές να μην συνδράμουν στην εφαρμογή του μέτρου. 

 Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική 
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι 
Αλεξίου Έλλη 
Τουλγαρίδης Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.