13 Μαρτίου 2019

Ο Ρέντσο Πιάνο, η ΑΚΤΩΡ και το δήθεν αντιπλημμυρικό έργο στο Φάληρο


Ο Ρέντσο Πιάνο, η ΑΚΤΩΡ και το δήθεν αντιπλημμυρικό έργο στο Φάληρο: Μικρές καθημερινές ιστορίες για το πώς ξοδεύονται μερικά εκατομμύρια από το υστέρημα του λαού της Αττικής  

Στις 8 Σεπτέμβρίου 2016 η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική είχε αποκαλύψει ότι η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να “χαρίσει” 150 εκ. από τα αποθεματικά της για να εξυπηρετήσει το Ίδρυμα Νιάρχος (http://anticapitalist-attiki.blogspot.com/2016/09/blog-post.html). 150.000.000 ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας δεσμεύτηκαν τότε για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου με βάση τη μελέτη που είχε εκπονήσει ο Ρέντσο Πιάνο για λογαριασμό του Ιδρύματος Νιάρχου! Μια μελέτη που, παρότι είχε καμουφλαριστεί ως “αντιπλημμυρικός σχεδιασμός”, είχε ήδη τότε απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως “έργο βιτρίνας” και το Υπουργείο Περιβάλλοντος αρνούνταν να την εγκρίνει.


Τι μας απάντησε τότε η Περιφερειακή Αρχή της Ρ. Δούρου; Ότι πρόκειται για ένα έργο σημαντικό για την περιοχή του Μοσχάτου και της Καλλιθέας, καθώς θα προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία, ότι είναι σημαντικό να αποδοθεί αυτή η παραθαλάσσια ζώνη στους κατοίκους κι ότι θα κοστίσει πολύ λιγότερα από 150 εκ, γιατί ο διαγωνισμός θα είναι μειοδοτικός. Για άλλη μια φορά έλεγαν εν γνώσει τους ψέματα...

Όποιος, όμως, είχε ασχοληθεί στοιχειωδώς, κι εμείς στην Αντικαπιταλιστική Ανατροπή φροντίσαμε να ασχοληθούμε, μπορούσε να δει ότι η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για αντιπλημμυρική προστασία του Μοσχάτου και της Καλλιθέας (που όντως την χρειάζονται και άμεσα), αλλά για να δημιουργηθεί το “’άνοιγμα” του ΚΠΣΙΝ προς τη θάλασσα (εξ ου και η “υπογειοποίηση της Ποσειδώνος που “ενοχλούσε” και η μετατόπιση της γραμμής του Τραμ που θα εκτινάξει τον συνολικό προϋπολογισμό…), και, μάλιστα, με επιπλέον κτίρια (1500 τμ!). Ότι για να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο του Φαληρικού Όρμου στους πολίτες δεν χρειαζόταν ένα πανάκριβο έργο, όπως αυτό που σχεδίασε το Ίδρυμα. Ότι οι διαγωνισμοί σε τέτοια έργα ξεκινούν με μεγάλες εκπτώσεις, στην πορεία, όμως, τα έργα εμφανίζουν (έξαφνα!) προβλήματα και οι προϋπολογισμοί αναπροσαρμόζονται συνεχώς -μέχρι να ξεπεράσουν κατά πολύ τον αρχικό “ονομαστικό” προϋπολογισμό…


Δυόμιση χρόνια μετά, κι ενώ το έργο εκτελείται από την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ που μειοδότησε (δεν έχει τυχαία, βλέπετε, η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ την πρωτιά από όλες τις κατασκευαστικές στα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το καρτέλ χειραγώγησης της ανάθεσης των δημόσιων έργων, βλ. https://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com/2019/03/kartel.html?spref=fb&fbclid=IwAR1xk8Mj4oRCVEA1dOWtT_75BY2HogCcccozb3SJY4WteNJbvnu5lScBoAc), ο σχεδιασμός του έργου (ξαφνικά!) αλλάζει και, βέβαια, θα υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση!

Τι συνέβη; Συνέβη ότι ήρθε η ώρα που πρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια: η Μελέτη που υλοποιείται δεν είχε ποτέ ως σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία του Μοσχάτου και της Καλλιθέας, που είναι όντως ζωτική ανάγκη. Με την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, όμως, αρχίζουν τα προβλήματα, αφού υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται χαμηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας και… κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν! Οπότε ξαφνικά τώρα θυμήθηκαν ότι χρειάζεται αλλαγή στα σχέδια και δημιουργία κλειστού αγωγού, μπας και γλιτώσουν την ξεφτίλα. Η αιτία, λέει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Καπάταης στον τύπο της περασμένης Κυριακής, είναι ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερους όγκους νερού που μπορεί να προκληθούν από “ακραία καιρικά φαινόμενα”. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ήξεραν εξαρχής πως υλοποιούν ένα έργο βιτρίνας με μια Μελέτη που φτιάχτηκε με άλλο στόχο, αντί να κάνουν μια Μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις περιπλοκότητες που παρουσιάζει η περιοχή της Ποσειδώνος, του Μοσχάτου και της Καλλιθέας. Η αλήθεια είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής δέχτηκε εξαρχής να χρηματοδοτήσει χωρίς καμία αλλαγή ένα έργο για το οποίο το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε πει ότι χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και δεν είναι και σίγουρο αν πρέπει να υλοποιηθεί. Η αλήθεια είναι ότι ήξεραν εξαρχής ότι στην πορεία το έργο θα χρειαστεί αλλαγές και… επιπλέον προϋπολογισμό.

Και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ίδια η δήλωση της τεχνικής Διευθύντριας του ΑΚΤΩΡΑ, που σπεύδει να μας διαβεβαιώσει, στο ίδιο δημοσίευμα (http://www.kathimerini.gr/1013874/article/epikairothta/ellada/h-mandra-allazei-ton-falhriko-ormo), ότι τα νέα έργα (ο κλειστός αγωγός) “ δεν θα επηρεάσουν την εικόνα του έργου ανάπλασης και εναρμονίζονται πλήρως με το όραμα του Ρέντσο Πιάνο”! Δηλαδή σε αυτό το έργο το σημαντικό δεν είναι πώς δεν θα πνιγούν οι κάτοικοι του Μοσχάτου και της Καλλιθέας στην πρώτη νεροποντή, αλλά πώς δεν θα ενοχληθεί το… σχέδιο του Ιδρύματος Νιάρχος!

Συμπληρωματική σύμβαση, λοιπόν, 18 εκατομμυρίων για την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Και είναι μόλις η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν, αν το έργο συνεχιστεί, καθώς τώρα (και με αυτόν τον προϋπολογισμό!) υλοποιείται μόλις η 1η από τις 3 φάσεις του! Άλλωστε τα χουμε ξανασυναντήσει αυτά και στο έργο της Πινακοθήκης (που επίσης υλοποιεί η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ), για το οποίο εντελώς τυχαία επίσης δεν είχαν προβλέψει ότι στην περιοχή υπήρχαν υπόγεια ύδατα και χρειάστηκε τρεις φορές αύξηση προϋπολογισμού -και το έργο ακόμη εκτελείται!
Όπως είχαμε πει από την πρώτη στιγμή: Δεν δεχόμαστε να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες του Νιάρχου από τα χρήματα όλων μας! Να ανασχεδιαστεί το έργο με βάση τις πραγματικές ανάγκες: καλή αντιπλημμυρική μελέτη για το Μοσχάτο και την Καλλιθέα, χώρος πρασίνου από την Ποσειδώνος ως τη θάλασσα ανοιχτός κι ελεύθερος για όλους, χωρίς επιπλέον κτίρια. Ο δημόσιος σχεδιασμός και τα χρήματα των πολιτών της Αττικής είναι για να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τα οράματα των Νιάρχων και των συν αυτώ!

1 σχόλιο:

  1. Σας ευχαριστoύμε πολύ για το εμπεριστατωμένο άρθρο σας σχετικά με την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου! Μέσω αυτού επιβεβαιώνονται οι υποθέσεις κι οι φόβοι μας όσον αφορά τον «μυστικό» σχεδιασμό, την εκτέλεση των έργων, την συνεργασία και την υποτέλεια των Ανωτάτων Αιρετών Πολιτικών Αρχόντων και Δημοσίων Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής και κυρίως του Νοτίου Τομέα της καθώς και των Δημάρχων και των Μελών κατά πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Μοσχάτου - Ταύρου και Καλλιθέας – Τζιτζιφιών με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ κερδίζει βέβαια πολλά χρήματα για την εκτέλεση των έργων κι είναι αφελές κι αδύνατον ν’ απαιτήσει κανείς την αλληλεγγύη της με τους πολίτες! ΤΙ κέρδος όμως έχουν οι Αιρετοί Πολιτικοί Άρχοντες της Περιφέρειας και των δυο Δήμων ώστε με την βοήθεια των Δημοσίων Υπαλλήλων τους να συνεργάζονται και να εξυπηρετούν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενάντια στις επιθυμίες και τα συμφέροντα των πολιτών που τους εξέλεξαν για να τους υπηρετήσουν; Η υποτέλεια των Αντιπροσώπων του λαού κατέστησε τους Δήμους μας προτεκτοράτο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πράγμα εξαιρετικά, αν μη τι άλλο, ανήθικο κι εξευτελιστικό σε μια Δημοκρατία όπως η Πολιτική Ηγεσία κι οι ακόλουθοί τους, ισχυρίζονται ν’ αποκαλούν την Έρημη Χώρα μας!
    Βάνα Ιγγλέση
    εκ μέρους της Ομάδας Δράσης για τις Τζιτζιφιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.