13 Ιανουαρίου 2019

Ένας ακόμη εργάτης νεκρός...

Αυτή τη φορά στο εργοτάξιο της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» συμφερόντων Μελισσανίδη…

Ένας εξηντάχρονος, εργαζόμενος σε συνθήκες παγετού, βρέθηκε στο κενό από ύψος 20 μέτρων. Τα αφεντικά εκφράζουν τη λύπη τους. Οι κρατικές υπηρεσίας ενημερώνουν τα στατιστικά δεδομένα, κι επιλαμβάνονται για να διαπιστώσουν τι έφταιξε... Οι πραγματικοί υπεύθυνοι όπως πάντα θα παραμείνουν ατιμώρητοι, και θα περιφέρονται καμαρωτοί κι ατσαλάκωτοι. Ενδεχομένως να την πληρώσει κάποιος μηχανικός ή εργοδηγός, αν σε δεύτερο χρόνο δεν καθαρίσουν τα αφεντικά και γι΄ αυτόν. Και η ζωή συνεχίζεται, τα κέρδη αβγαταίνουν κι η λίστα των θανάτων αυξάνεται σταθερά. Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το συνδικάτο οικοδόμων, προκύπτει σαφώς πως ο εργάτης υποχρεώθηκε να εργαστεί κάτω από αντίξοες έως απαράδεκτες, και πάντως πολύ επικίνδυνες συνθήκες. Μάλλον χωρίς τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Ως συνήθως θα το βαφτίσουν ατύχημα, ενώ πρόκειται για προδιαγεγραμμένη δολοφονία.

Στη χώρα μας καταγράφονται 40.000 εργατικά ατυχήματα το χρόνο, και οι εργαζόμενοι θρηνούν 120 συναδέλφους τους. Υπολογίζεται πως τα εργατικά ατυχήματα που δεν δηλώνονται είναι άλλα τόσα! Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε 1 εργατικό ατύχημα κάθε 4,5 δευτερόλεπτα, και 1 θάνατο κάθε 3,5 λεπτά! Αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για τις ζωές των εργαζόμενων, δεν θα είχαμε αυτές τις φρικτές στατιστικές. Στον καπιταλιστικό κόσμο που ζούμε, η ζωή είναι για τα αφεντικά.


Οι εργαζόμενοι είναι «σώματα χωρίς σημασία», για την ασφάλειά τους δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα πλέον. Ποτέ δεν πρόκειται να μας λογαριάσουν, αν εμείς δεν αγωνιστούμε για τα δικαιώματα μας. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως η εντατικοποίηση, η υπερεργασία, η εργασία χωρίς μέτρα ασφάλειας, το κυνήγι όλο και μεγαλύτερου κέρδους για τα αφεντικά, μαθηματικά οδηγεί σε εργατικά «ατυχήματα» και απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε εργαζόμενο που δούλευε στην εταιρία «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ Α.Ε.», που έχει αναλάβει να παραδώσει τη δεύτερη φάση του έργου, σε συγκεκριμένο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Βασικός λόγος επείγουσας ολοκλήρωσης αυτών των έργων, είναι για να εκταμιευτούν τα 20.000.000 ευρώ δημόσιου χρήματος από τα ματωμένα πλεονάσματα της περιφέρειας, που συλλέχθηκαν από φόρους των πολιτών και θα χαριστούν για την κατασκευή ενός ιδιωτικού γηπέδου. Αυτή είναι η ανάπτυξη που υπόσχονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ και στηρίζει η Ε.Ε. Αυτή την ανάπτυξη χρηματοδοτεί η περιφέρεια Αττικής της Αρένας Δούρου.


Συλλογή φόρων από το λαό, δωρεάν χρηματοδότηση του μεγάλου κεφάλαιου, δυστυχία και θάνατο για τους εργαζόμενους. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον επόμενο – Με τους αγώνες μας να υπερασπιστούμε τη ζωή μας

 •Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας τώρα
•Υπογραφή αξιοπρεπών συμβάσεων εργασίας. Ανθρώπινα ωράρια και αποδοχές. Πραγματικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά. 35ωρο, 7ωρο, 5θήμερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.