15 Ιουνίου 2016

Το νέο ΕΣΧΑΔΑ για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης κατατέθηκε στο ΣτΕ, χωρίς να περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Γιατί άραγε;Το ΤΑΙΠΕΔ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Ό,τι δεν κατάφερε να ξεπουλήσει, δηλαδή, η προηγούμενη κυβέρνηση, έρχεται να το ολοκληρώσει η σημερινή.  

 

Η Περιφέρεια Αττικής είχε στα χέρια της τη σχετική Μελέτη από τις 19/1/16. Παρότι η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή (από 11/2/16) ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο και επεσήμανε ότι το χρονικό περιθώριο για τη γνωμοδότηση ήταν 35 μέρες, το θέμα δεν εισήχθη ποτέ ως σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Στις 14/6/16, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου, επανακατατέθηκε στο ΣτΕ το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, η έγκριση του οποίου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Προφανώς, χωρίς την γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Αυτό είναι ένα γνωστό και δοκιμασμένο κόλπο, αφού αν δεν εκφέρει γνώμη η Περιφέρεια εντός του διαστήματος που ορίζει ο νόμος, τότε θεωρείται ότι… σιωπηρά αποδέχεται το ΕΣΧΑΔΑ (και την ιδιωτικοποίηση) ως έχει!


Άλλωστε, ήταν ένα άλλο ένα «δύσκολο» θέμα για την «Δύναμη Ζωής», αφού στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν η πλειοψηφία του Γ. Σγουρού ενέκρινε τη ΣΜΠΕ της ιδιωτικοποίησης, τα τότε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο (και όχι μόνο) αντιτάχθηκαν, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση. Και θα ήταν τώρα τα ίδια μέλη της «Δύναμης Ζωής» που θα έπρεπε να εγκρίνουν την ιδιωτικοποίηση που τότε απέρριπταν. Παρότι βέβαια, όπως έχει φανεί και σε άλλες υποθέσεις, οι «κωλοτούμπες» είναι το φόρτε τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε και η απόφαση 28/2015  του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που περιέπλεκε τα πράγματα, καθώς το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έχει γνωμοδοτήσει ότι δεν επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών και εν γένει νέα δόμηση του Μικρού Καβουριού. Παρά τα όσα ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσρόρλας, δηλαδή, το ΣτΕ δεν γνωμοδότησε να είναι «λιγότερες οι κατοικίες» αλλά να μην χτιστεί καμιά νέα κατασκευή στην περιοχή του Αστέρα Βουλιαγμένης!

 

Οπότε, απλώς «προσπέρασαν» το θέμα! Είναι ένας ωραίος τρόπος «στρίβειν διά της καθυστερήσεως», για να γλιτώσει την πολιτική ευθύνη της έγκρισης μίας ακόμη ιδιωτικοποίησης η κα Δούρου και η παράταξή της, βοηθώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα σχέδιά τους!

Και καλά η ίδια η κα Ρ. Δούρου, που θέλει να χτίσει το πολιτικό της μέλλον. Όσοι και όσες όμως από την παράταξή της δηλώνουν «ενάντια στα μνημόνια και τις ιδιωτικοποιήσεις», τι ακριβώς κάνουν; Δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα; Νομίζουν ότι δεν τους βλέπει κανείς; Βολεύονται να ναι και με τον «αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα»; Βολεύονται να είναι και αντιπεριφερειάρχες και ταυτόχρονα να το παίζουν «αντιμνημονιακοί αγωνιστές»;

Περίεργο, γιατί αν ήθελαν στ’ αλήθεια να μπλοκάρουν την ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, είχαν κάθε νόμιμο δικαίωμα να ζητήσουν να έρθει το θέμα του ΕΣΧΑΔΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να το καταψηφίσουν –κάτι που, όπως φαίνεται, δεν έπραξαν οι «αντιμνημονιακοί» κ.κ. Γαβρίλης, Αθανασιάδης, Τασούλη, Θανοπούλου, Γρηγοριάδης, Δημάκος και άλλοι-ες…

 

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική ζητά να συζητηθεί το θέμα ως προ ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 16/6/2016.

 

 

-----------------------------------------------------
ΠΡΟΣ:

Την Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου

Τον Αντιπεριφερειάρχη κο Αναγνωστόπουλο

ΚΟΙΝ:  περιφερειακοί σύμβουλοιΘΕΜΑ: Ποια είναι η θέση της Περιφέρειας Αττικής για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ; Πότε θα συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο;


Το ΤΑΙΠΕΔ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης,  προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Ό,τι δεν κατάφερε να ξεπουλήσει, δηλαδή, η προηγούμενη κυβέρνηση, έρχεται να το ολοκληρώσει η σημερινή.

Η νέα ΣΜΠΕ (μετά την απόρριψη του προηγούμενου σχεδίου από το ΣτΕ) έχει κοινοποιηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος από τις 19/1/2016. Σύμφωνα με το Ν. 3986, που διέπει τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, στη διαδικασία της έγκρισης ή μη των ΣΜΠΕ που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων ακινήτων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αρμοδιότητα για τη δημόσια διαβούλευση έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο (άρθρο 12: «Κατά τη σχετική διαδικασία διαβούλευσης, αντί των υπηρεσιών και οργανισμών που ορίζονται στην παρά− γραφο 4.1. του άρθρου 7 της ανωτέρω κ.υ.α., γνωμοδοτεί το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο είναι επι− πλέον αρμόδιο να θέτει στη διάθεση του κοινού, όποτε του ζητούνται, τις πληροφορίες και τα στοιχεία του φακέλου ΣΜΠΕ που του διαβιβάζεται από την αρμόδια αρχή.»)

Ερωτάσθε:

1. Ισχύει ότι η ΣΜΠΕ έχει αποσταλεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος από τις 19/1;

2. Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Αττικής ώστε να γίνει γνωστή η νέα ΣΜΠΕ στις υπηρεσίες, τους φορείς και τα κινήματα τα οποία αφορά η ιδιωτικοποίηση; Με δεδομένο μάλιστα ότι η προθεσμία για τη γνωμοδότηση του ΠεΣυ είναι μόλις 35 μέρες από την αποστολή της;

3. Με δεδομένο ότι ο Ν. 3986 κατά τρόπο απαράδεκτο, έχει αντικαταστήσει τη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών με τη γνώμη μόνο του Περιφερειακού Συμβουλίου, προτίθεται η Περιφέρεια Αττικής να στείλει τη ΣΜΠΕ σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και να ζητήσει γνωμοδότηση επί της Μελέτης πριν αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο;

4. Πότε θα εισαχθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

5. Γνωρίζει η Περιφέρεια Αττικής και η αρμόδια υπηρεσία την απόφαση 28/2015 του Ε Τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η προηγούμενη ΣΜΠΕ απορρίφθηκε διότι «δεν προτείνεται νομίμως κατά το μέρος που επιτρέπει τη χρήση κατοικίας εκτός των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας, ήτοι σε αυτοτελείς κατοικίες με τη διαμόρφωση και ανακατασκευή υφισταμένων κτισμάτων και με την ανέγερση νέων κατοικιών, καθώς και κατά το μέρος που επιτρέπει τη δόμηση σε αδόμητες επιφάνειες της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου»; Προτίθεται να συμπεριλάβει τους όρους του ΣτΕ στην γνωμοδότησή της για τη νέα ΣΜΠΕ;Εκ μέρους της ΑΑΑΔ. Κουτσούμπα

Περιφερειακή σύμβουλος ΑττικήςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.