29 Νοεμβρίου 2022

Να μην περάσει το νομοσχέδιο Πλεύρη-Γκάγκα που καταργεί το ΕΣΥ

 

ΠΕΜΠΤΗ 1/12: ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ψηφίσει σχέδιο νόμου για να βάλει ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας, να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και να νομιμοποιήσει το «φακελάκι», εξυπηρετώντας το εκλογικό κοινό των μεγαλογιατρών και των κλινικαρχών, σε βάρος της υγείας όλων μας.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και  την είσοδο ιδιωτών γιατρών για «μερική απασχόληση» στα δημόσια νοσοκομεία. Δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, να έχουν δικαίωμα συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές. Επιβραβεύει δηλαδή τους επίορκους γιατρούς, αυτούς που ζητούσαν «φακελάκι» από τους ασθενείς, και αναγκάζει και τους αξιοπρεπείς γιατρούς του ΕΣΥ να κάνουν το ίδιο! Τι και αν οι ασφαλισμένοι έχουμε πληρώσει για δεκαετίες δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές. Θα υποχρεωθούμε να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη, αν χρειαστούμε νοσηλεία!

Αν ψηφιστεί αυτό το σχέδιο νόμου, τα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε δομές δημόσιες υγείας μόνο κατ’ όνομα, καθώς στην πράξη η πλειοψηφία των νοσοκομείων θα  διεκπεραιώνουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά –κι αυτά αν έχουν το προσωπικό να το κάνουν. Ούτε τα ράντζα που διατίθενται σήμερα, στο διαλυμένο ήδη από τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων και της ΝΔ, δεν θα παρέχονται στους ασθενείς δωρεάν, αφού θα είναι κατειλημμένα από τους ασθενείς που θα έχουν πληρώσει στα «απογευματινά»! Οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν νοσηλεία και θεραπεία. Το μέτρο έρχεται να «κουμπώσει» με την προηγούμενη ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία, ώστε να ωθήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Όποιος έχει να πληρώσει, χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν θα είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου, αλλά το γεμάτο πορτοφόλι.  

Σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και την εγκατάλειψη του δημοσίου συστήματος από εξοπλισμό και υποδομές, θα οδηγήσει τους ταλαιπωρημένους άρρωστους που περιμένουν για μήνες στις λίστες αναμονής των χειρουργείων ή πανάκριβων θεραπειών, πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας.



Η πολιτική της κυβέρνησης είναι εγκληματική!

Ο συνολικός στόχος είναι η πλήρης μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα και η ενίσχυσης της κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα. Σε μια περίοδο που:

·         η πανδημία ανέδειξε την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας στη μάχη για την υγεία του λαού την ώρα που η ιδιωτική υγεία απείχε από αυτή τη μάχη και κυνηγούσε μόνο την αύξηση των κερδών της.

·         η ακρίβεια και η μαζική φτωχοποίηση του λαού επιβάλει ακόμα περισσότερο την κάλυψη των βασικών αναγκών του με πρώτο αυτό της Υγείας να είναι δημόσιο και δωρεάν.

Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με χρηματοδότηση, μόνιμες προσλήψεις και ενίσχυση των δομών του για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, προχωράει στην πλήρη διάλυση του και την ιδιωτικοποίηση του και στη μεταφορά του κόστους για την υγεία στις τσέπες όλων μας.

Έχει ήδη προηγηθεί η συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας με την υποστελέχωση, την άρνηση μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, τις αναστολές εργασίας υγειονομικών,  τη μετατροπή των νοσοκομείων σε «κλινικές μιας νόσου», τις στρατιές των συμβασιούχων, την επί σειρά πολλών ετών υποχρηματοδότηση, την ιδιωτικοποίηση της οικονομικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων μέσω των ΣΔΙΤ, όπου είδαμε να ιδρύονται δημόσια νοσοκομεία ως ΝΠΙΔ (π.χ. νοσοκομείο Σαντορίνης). Το έδαφος έχει στρωθεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έρχεται τώρα η χαριστική βολή. Είναι συνέχεια της ιδιωτικοποίησης/εμπορευματοποίησης όλων των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, της παιδείας, της ενέργειας, του νερού, της ασφάλισης και της πρόνοιας, του πολιτισμού, ακόμη και του δημόσιου χώρου.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

Το θέμα της δημόσιας υγείας δεν αφορά μόνο τους γιατρούς και τους υγειονομικούς που απεργούν ενάντια στο σχέδιο νόμου. Μας αφορά όλους και όλες. Μας αφορά όχι μόνο το να μην περάσει αυτό το σχέδιο νόμου, αλλά να ζητήσουμε να ανοίξουν ξανά τα κλειστά νοσοκομεία με πλήρη λειτουργία (λχ το Λοιμωδών, το Καρδιοχειρουργικό Παίδων Αγίας Σοφίας), να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, να γίνουν προσλήψεις για να υπάρξει πραγματική πρωτοβάθμια υγεία και πρόληψη για όλους στην Αττική και σε όλη τη χώρα. Το ΕΣΥ το πληρώνουμε με τις εισφορές μας, σε όλη μας τη ζωή, για να μπορούν όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση τη στιγμή που τη χρειάζονται.

Πριν δύο βδομάδες στη Μαδρίτη εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου για να υποστηρίξουν «το δημόσιο σύστημα υγείας ενάντια στο σχέδιο καταστροφής του». Ήρθε η σειρά μας να το διεκδικήσουμε.

Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Διεκδικούμε: 

·         Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία. Λεφτά για τη δημόσια υγεία όχι για τον πόλεμο και την αστυνομοκρατία

Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και μονιμοποίηση συμβασιούχων, ΜΕΘ, εξοπλισμός, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων. Να γυρίσουν στις θέσεις εργασίας τους οι υγειονομικοί σε αναστολή.

Ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με δομές, σε κάθε γειτονιά, στελεχωμένες με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με βάρος στην πρόληψη.

Να περάσει στο δημόσιο ο ιδιωτικός τομέας υγείας, ο οποίος θησαυρίζει από το δράμα των λαϊκών ανθρώπων. 

Δωρεάν φάρμακα, εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες, γυαλιά, ακουστικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, ιαματικά λουτρά, τοκετοί, εξωσωματικές, ψυχολογική βοήθεια για όλους και όλες. 

Δωρεάν δημόσιες δομές για την φροντίδα και νοσηλεία ηλικιωμένων με ανίατες ασθένειες ενάντια στην ντροπή και την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών γηροκομείων

Όλοι – όλες στο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1/12  στη 1 μμ στη Βουλή (ημέρα που συζητιέται το νομοσχέδιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.