13 Δεκεμβρίου 2021

Ρέματα και ποτάμια «υπό διωγμόν» στην Αττική: οι περιπέτειες του ποταμού Ερασίνου



Στις 30/11/2021 καταθέσαμε αίτημα να μας χορηγηθούν στοιχεία για τις εργασίες «διευθέτησης» του ποταμού Ερασίνου, για τις οποίες είχε πραγματοποιηθεί καταγγελία από πολίτες στο τοπικού αστυνομικό Τμήμα, από την Πρωτοβουλία Προστασίας του Ερασίνου, με τη συμμετοχή και του Περιφερειακού Συμβούλου της ΑΑΑ Κώστα Τουλγαρίδη.

Τα έγγραφα που μας απέστειλε η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής –και δημοσιοποιούμε σήμερα- αποδεικνύουν ότι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα βρίσκεται σε εξέλιξη στον ποταμό Ερασίνο  στην περιοχή του Δήμου Μαρκοπούλου,  που εκβάλει στον υγροβιότοπο της Βραυρώνας. Ενώ το οικοσύστημα του Ερασίνου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και προστατεύεται από τρεις κηρύξεις (Natura 2000, Προστατευόμενοι Υγρότοποι Α’ προτεραιότητας με τον Ν.4559/2018, Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους & Ιστορικός Τόπος με την ΥΑ Φ02/9560/ 412, ΦΕΚ 706/Β/1980), και ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες, αποδεικνύοντας έτσι τη σημασία της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι εργασίες που γίνονται δεν ανταποκρίνονται σε προστατευόμενη περιοχή!

Η αυτοψία της Διεύθυνσης περιβάλλοντος της Περιφέρειας αναφέρει ότι :

-Δεν υπάρχει αδειοδότηση για το εργοτάξιο και τις εργασίες που ξεκίνησαν από την εταιρεία Υδροκατασκευή ΑΕ, ιδίως τη θραύση οικοδιομικών υλικών και την καταστροφή της παραρεμάτιας βλάστησης.

-Συγκεκριμένα το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος προς την εταιρεία αναφέρει :  «Στην περιοχή επίσης, υπήρχε πεδίο διάθεσης αδρανών υλικών σε μια έκταση 4 στρεμμάτων, με ύψος πρανούς στην άκρη αυτής, περίπου 20μέτρα. Επίσης υπήρχαν διάσπαρτες ανεξέλεγκτες αποθέσεις ΑΕΚΚ πέριξ του δρόμου με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος», ενώ προειδοποιεί ότι αν δεν αποδειχθεί το σύννομο των εργασιών θα εισηγηθεί την επιβολή προστίμων  στην εταιρεία για τις ενέργειες αυτές.

-Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για «προκαταρκτικές τοπογραφικές εργασίες», ενώ αποδεικνύεται και από το φωτογραφικό υλικό που έχουν οι κάτοικοι στη διαθεσή τους, όσο  και από την έκθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ότι πρόκειται για αρχή των χωματουργικών  έργων για το φράγμα. Στην πραγματικότητα από την απάντησή τους προκύπτει ότι δεν έχουν άδεια για την έναρξη των εργασιών, αφού δεν την προσκομίζουν!

Παραθετουμε 1. την έκθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, 2. το έγγραφο προς την εταιρεία Υδροκατασκευή ΑΕ και 3. την απάντηση της εταιρείας

Τα παρακάτω είναι αποκαλυπτικά, επιβεβαιώνουν τις αυθαιρεσίες σε βάρος της προστατευόμενης περιοχής και εγείρουν την υποχρέωση της άμεσης παρέμβασης τόσο του κράτους και των δικαστικών αρχών για την άμεση παύση εργασιών και την επιβολή κυρώσεων, όσο και της Περιφέρειας Αττικής με επιβολή προστίμων και όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.