2 Σεπτεμβρίου 2020

Αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης θέματος στη συνεδρίαση της 2/9 για τη διαβούλευση για το νέο ΕΣΔΑ

2/9/2020 

Προς: 1. Πρόεδρο περιφερειακού συμβουλίου Θεοδωρόπουλο Χρήστο 
Κοιν: 1. Περιφερειάρχη Πατούλη Γιώργο 
2. περιφερειακούς συμβούλους 

 




Αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης θέματος στη συνεδρίαση της 2/9 για τη διαβούλευση για το νέο ΕΣΔΑ 

 Με έκπληξη είδαμε στη καρδιά του καλοκαιριού να ανακοινώνεται από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χατζηδάκη η διαβούλευση – 6-21 Αυγούστου – για το νέο ΕΣΔΑ!!! 

Το ζήτημα των απορριμμάτων – μετά από σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων (πχ το πολεοδομικό σχέδιο στο ΜΑΤΙ και άλλα) έρχεται με τη σειρά του με διαδικασία fast track να προχωρήσει με τρόπο που ακυρώνει οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση και παρέμβαση όλων των φορέων και των συλλογικοτήτων των πολιτών – ιδιαίτερα αυτών που υποφέρουν ή απειλούνται από τη σημερινή παντελώς καταστροφική διαχείριση για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. 

 Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των παρατάξεων, την Δευτέρα 31/8 , στα γραφεία της περιφέρειας ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για το νέο ΕΣΔΑ και το χρόνο εκδήλωσης της διαβούλευσης και ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα να παρέμβει!!!! Το νέο σχέδιο σε μια πρώτη ανάγνωση βλέπουμε ότι : 
 • Συνεχίζει στην ίδια πλήρως αναποτελεσματική κατεύθυνση με τον προηγούμενο ΕΣΔΑ ενώ τον αλλάζει προς το χειρότερο. 
 • Δεν προβλέπει – όπως και ο προηγούμενος – κανένα συγκεκριμένο μέτρο στην οργάνωση της ανακύκλωσης κομποστοποίησης επανάχρησης με στόχο την ελαχιστοποίηση του όγκου απορριμμάτων που θάβονται – και διατηρεί τους στόχους ευχολόγιο που θέτει η ΕΕ όπως έκανε στην εποχή του και ο προηγούμενος. 
• Ενισχύει την ιδιωτικοποίηση σε όλα τα επίπεδα της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ 
• Ενισχύει την επικίνδυνη καύση των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα με την κατασκευή νέων εργοστασίων καύσης 
• Σε συνέχεια του αντιπεριβαλλοντικού νόμου προβλέπει fast-truck διαδικασίες έγκρισης δραστηριοτήτων για την θερμική επεξεργασία καθώς και σε όλες τις άλλες μορφές διαχείρισης, με αποφάσεις των ΦΟΣΔΑ ακόμα και όταν αυτό δεν προβλέπεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό. 
• Προετοιμάζει την αύξηση του κόστους διαχείρισης και νέα χαράτσια – (τέλη – φόρους κλπ) με μετακύληση του κόστους διαχείρισης στους πολίτες. Άμεσα θεσμοθετεί σαν βασικό οικονομικό εργαλείο για τους ΟΤΑ Α βαθμού το «ο ρυπαίνων πληρώνει». 

Πολλά είναι αυτά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε για τις απαράδεκτες επιλογές της κυβέρνησης που θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο την εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές. 
Ωστόσο, πέρα από την επί της ουσίας τοποθέτηση της παράταξής μας σχετικά με τον ΕΣΔΑ και την διαχείριση των απορριμμάτων θεωρούμε ότι υπάρχει μείζων δημοκρατικό ζήτημα και οφείλει το περιφερειακό συμβούλιο στο σύνολό του να το καταδικάσει. Τι «Εθνικό σχέδιο» είναι αυτό και πως διαμορφώνεται όταν δεν δίνεται η δυνατότητα να παρέμβει στη συζήτηση και τη διαμόρφωσή του ούτε στο περιφερειάρχη Αττικής – σύμφωνα με τη δήλωσή του – αλλά και σε όλους τους φορείς και κυρίως και πάνω από όλους στο πολύπαθο λαό της Δυτικής Αττικής αλλά και όλων των περιοχών που υποφέρουν και πληρώνουν ακόμα και με απώλεια ανθρώπινων ζωών την συνεχιζόμενη επί δεκαετίες καταστροφική διαχείριση. 
 Ο νέος ΕΣΔΑ θα δώσει τις κατευθύνσεις και θα δεσμεύσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2030 και δεν μπορεί να κλειδώσει με πραξικοπηματικές διαδικασίες ερήμην του λαού και των φορέων. 
Προτείνουμε το περιφερειακό συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο θα καταδικάζει ως απαράδεκτη τη διαδικασία διαβούλευσης του νέου ΕΣΔΑ και θα ζητάει να μην προχωρήσει η θεσμοθέτηση του νέου ΕΣΔΑ χωρίς να δοθεί η πραγματική δυνατότητα συζήτησης και παρέμβασης όλων των ενδιαφερόμενων και εμπλεκόμενων. 

 Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική / ΑΝΤΑΡΣΙΑ σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι 
Έλλη Αλεξίου 
Κώστας Τουλγαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.