15 Ιουνίου 2020

Ο Πατούλης, η Δούρου και η απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή των εργασιών των βυθοκορήσεων στην Πειραϊκή. «Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα»

Η έκδοση της προσωρινής διαταγής αναστολής εργασιών τόσο της βυθοκόρησης όσο και της απόρριψης των βυθοκορήσεων αποτελεί σημαντική επιτυχία των κατοίκων που αντιδρούν και αγωνίζονται ενάντια στο καταστροφικό έργο της COSCO και συνολικά του MASTERPLAN. Η απόφαση που εκδόθηκε την Πέμπτη 11 Ιουνίου ήρθε μετά την αίτηση αναστολής που κατέθεσαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά μαζί με 95 κάτοικους (που πολλοί από αυτούς συμμετέχουν σε συλλογικότητες του Πειραιά) στις 22/5/2020 ενώ είχε προηγηθεί στις 12/5 προσφυγή τους συνολικά ενάντια στο Masterplan και στο περιβαλλοντικό έγκλημα της Cosco για την επέκταση της νότιας προβλήτας.


Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ο αγώνας των κατοίκων μπορεί να έχει αποτελέσματα και σίγουρα θα κριθεί από το δυνάμωμα των κινητοποιήσεων. Αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την πίεση τόσο σε πολιτικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο. Ήδη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, οργανώνεται μεγάλο πειραϊκό συλλαλητήριο στις 25 Ιούνη, στις 7μμ στην πλατεία Κοραή και θα υπάρχει συνέχεια, ενόψει και της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ στον επόμενο μήνα.

Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη φορά που ζόρισε πραγματικά την COSCO η οποία στην αρχή δοκίμασε να την αγνοήσει και να συνεχίσει τις εργασίες λειτουργώντας όπως μέχρι τώρα ως κράτος εν κράτει, αποθρασυμμένη από την ασυδοσία που απολαμβάνει από κυβέρνηση και περιφέρεια, να παραβιάζει κάθε είδους νομιμότητα και να χρηματοδοτείται παράλληλα. Βέβαια όταν έγινε παρέμβαση στο Λιμεναρχείο και της γνωστοποίησαν ότι μπορεί να κινηθεί η διαδικασία αυτοφώρου κατάλαβε τις συνέπειες και αναγκάστηκε να «συμμαζευτεί».

Ωστόσο το πιο αστείο μετά από αυτή την εξέλιξη ήταν ότι βγήκαν δύο από τους βασικούς υπευθύνους για την εκτέλεση του καταστροφικού αυτού έργου, οι Πατούλης και Δούρου, και έριζαν για την συμβολή και δικαίωση τους για την επιτυχία της διακοπής του έργου της βυθοκόρησης!!! Χρειάζεται πράγματι πολύ θράσος και ξεδιαντροπιά για να βγαίνουν οι νυν και πρώην περιφερειάρχες να διεκδικούν πατρότητα και δάφνες για την αναστολή εκτέλεσης του έργου όταν μόλις στις 20 Μαΐου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου για το θέμα της έγκρισης της ΜΠΕ επιβεβαίωσαν τις τεράστιες ευθύνες τους με τη στάση τους. Μας αφήνουν πραγματικά άφωνους η έκταση της γελοιότητας και της μεταμόρφωσης. Και το πιο γελοίο είναι ότι κατηγορεί ο ένας τον άλλο για τη στάση του!!!


«Η δικαίωση της περιφέρειας» 
Η περιφέρεια εξέδωσε Δελτίο τύπου που αναφέρει ότι :
 «Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη νομιμότητα των εργασιών που διεξάγονται στο λιμάνι του Πειραιά, δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις της σημερινής Διοίκησης της Περιφερειας Αττικής, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού»!!!, «Η Περιφέρεια Αττικής έγκαιρα έθεσε το πλαίσιο υλοποίησης της επένδυσης και το ΣτΕ με την απόφαση του, ουσιαστικά ακύρωσε πράξεις που στηρίχθηκαν σε αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της διοίκησης Δούρου.» Είναι μόλις λίγες μέρες νωρίτερα στο περιφερειακό συμβούλιο που ο ίδιος ο περιφερειάρχης στην τελευταία του παρέμβαση (στο 6.05΄) από την 7ωρη συνεδρίαση 8η (Έκτακτη) Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής 20.05.2020 (πατήστε το λινκ) έλεγε : «Να ξέρουμε τι λέμε παράνομο και τι είναι νόμιμο.» επικαλούμενος την έγκριση της εκτέλεσης του έργου – υπογραφή Λαμπρίδης – Μαρτιος 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αποδείξει τη νομιμότητα του έργου.
«Όχι λαϊκισμούς. Ναι είμαστε υπέρ ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου.»
«Ακούσαμε ότι θα πάτε στην Ευρώπη. Γιατί δεν πάτε στον εισαγγελέα ; Δεν κατάλαβα. Όποιος θεωρεί ότι είναι παράνομο πηγαίνει στις ανεξάρτητες αρχές. Δεν κάθεται εδώ να μας ψήνει όλη τη νύχτα. Γιατί δεν πήγατε τόσο καιρό ; Κανείς στο Συμβούλιο Επικρατείας. Πέρασε τόσος καιρός. Πήγε κανείς να κάνει ενστάσεις ;»
« Ακόμα και από την Ευρώπη, η Γενική Δ/νση ανταγωνισμού ο κ Αλμούνια είχε δώσει τη συγκατάθεση του έργου…..»

 Είναι ο ίδιος ο Πατούλης : 
• που δεν έφερε για συζήτηση το θέμα της έγκρισης της ΜΠΕ νωρίτερα και πριν την έναρξη του έργου αλλά παραβρέθηκε στα εγκαίνια του έργου της COSCO στις 25 Φλεβάρη.
• που υπέγραψε την εκταμίευση των πρώτων 5 εκατομμυρίων 137 χιλιάδων ευρώ 28 Μάρτη ενώ η ΜΠΕ δεν είχε συζητηθεί και φυσικά δεν είχε πάρει ούτε τυπικά έγκριση
• ο οποίος για «να καλύψει τα νώτα του» και να ρίξει «στάχτη στα μάτια» απέστειλε επιστολή τον Απρίλιο που ζητούσε να σταματήσει η «ανεξέλεγκτη απόρριψη» των τοξικών βυθοκορημάτων – όχι η βυθοκόρηση - στο Σαρωνικό και παράλληλα δεν έκανε το παραμικρό για να γίνει πράξη έστω και αυτό. Αντίθετα κατακεραύνωνε στο περιφερειακό συμβούλιο στις 20 Μαίου όποιον αμφισβητούσε τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα του έργου!!!

Μετά από όλα αυτά έχει τα μούτρα να μιλάει για δικαίωση των θέσεων του!!! Πραγματικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ να περιγράψουν το φαινόμενο. Μια λέξη μόνο: ΝΤΡΟΠΗ.

 ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ : «Είμαστε υπέρ του έργου και κανένας δεν μπορεί να σπεκουλάρει ότι δεν είμαστε υπέρ του έργου»
Από την άλλη μεριά η ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ και η Δούρου αναφερόμενη στην προσωρινή διαταγή του ΣτΕ για την αναστολή των εργασιών βυθοκορήσεων στην Πειραϊκή, μίλησαν ανερυθρίαστα για :

Νίκη για τη «νομιμότητα και το περιβάλλον», ενώ δεν ντράπηκε να δηλώσει ότι «αποτελεί δικαίωση όλων όσων έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον», υπονοώντας ότι η ίδια ήταν ανάμεσα σ αυτούς.
Ενώ ακόμα χειρότερα ισχυρίζεται ότι : «Η Δύναμη Ζωής είχε από την πρώτη στιγμή συμπαραταχθεί και στηρίξει το αίτημα των πολιτών και των φορέων για την αναστολή των επικίνδυνων βυθοκορήσεων στο πλαίσιο των εργασιών επέκτασης της νότιας προβλήτας στο λιμάνι του Πειραιά»

• Είναι η ίδια η οποία ως περιφερειάρχης υπέγραψε την ένταξη του έργου για χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους της περιφέρειας Αττικής στα κρυφά – παραμονή πρωτοχρονιάς 31-12-2018 και δεν έφερε ποτέ ούτε καν ως ενημέρωση το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο σ’ ολόκληρη τη θητεία της.
• Αυτή που «από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων του Πειραιά» ήταν που στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου στις 20 Μάη σε μια συζήτηση που διήρκησε 7 ώρες ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ!!! για να μη βρεθεί στη θέση να απολογηθεί για την προσωπική της ευθύνη για την ένταξη στη χρηματοδότηση του έργου μιας ιδιωτικής εταιρείας με χρήματα της Περιφέρειας Αττικής. Στην ίδια συνεδρίαση βέβαια ο εκπρόσωπος της παράταξης της, κ. Καραμάνος, ήταν απολύτως ξεκάθαρος όταν στην τελευταία του παρέμβαση (στο 6.36΄) 8η (Έκτακτη) Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής 20.05.2020 έλεγε :
«... Εμείς οφείλαμε να εντάξουμε το έργο στη χρηματοδότηση. Υπήρξε πλημμέλεια. Είναι αναμφισβήτητο αυτό. Αλλά δεν είναι μια πλημμέλεια που οφείλεται σε δική μας ενέργεια. Υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι βγάλαν αυτές τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων χωρίς διαβούλευση και αν θέλετε ξέφυγε αυτό το πράγμα από εμάς.» !!!!
«Προχωρήσαμε την ένταξη σε χρηματοδότηση του έργου γιατί είμαστε υπέρ του έργου και κανένας δεν μπορεί να σπεκουλάρει ότι δεν είμαστε υπέρ του έργου και τώρα που προκύπτει η περιβαλλοντική πλημμέλεια καλούνται κάποιοι να την αντιμετωπίσουν και όχι να κάνουν τους Πόντιους Πιλάτους».

Δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν; 
Ποιος τους είπε ότι οι Πειραιώτες που αγωνίζονται είναι αντίθετοι με τη βυθοκόρηση για να βγουν οι νόμιμες άδειες και μετά θα είναι σύμφωνοι να συνεχιστεί το έργο;
Τα βυθοκορήματα, αν έχουν προηγηθεί η νόμιμες άδειες, θα πάψουν να είναι τοξικά και η αναμόχλευση του βυθού δεν θα καταστρέψει τη θάλασσα, το βυθό και τη ζωή σ’ αυτόν;
Η βυθοκόρηση θα γίνει φιλική στο περιβάλλον μετά τις άδειες;
Τα πιστεύουν ή απλά κοροϊδεύουν για άλλη μια φορά τον πειραιώτικο λαό;
Σχετικά με τη διαμάχη των Πατούλη Δούρου για το ποιος από τους δύο δικαιώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή των εργασιών της βυθοκόρησης μόνο η λαϊκή παροιμία μπορεί να περιγράψει την κατάσταση:  «Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» 
Μόνο που ξεχνάνε ότι οι Πειραιώτες «δεν τρώνε κουτόχορτο». 

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική/ Ανταρσία σε κυβέρνηση ΕΕ ΔΝΤ το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι οι κάτοικοι του Πειραιά που αγωνίζονται ξέρουν καλά ότι δε χρωστάνε χάρη σε κανένα. Πολύ περισσότερο δεν τους ξεγελάνε οι πρώτοι υπεύθυνοι για την καταστροφή που είναι σε εξέλιξη, οι οποίοι χωρίς ντροπή προσπαθούν να μετατραπούν σε όψιμους διεκδικητές της πατρότητας της προσωρινής διαταγής παύσης των εργασιών του ΣτΕ.!!
Όταν στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ η ΑΑΑ τους έλεγε ότι «από τον Πειραιώτικο λαό θα το βρουν» το εννοούσαμε.
Ο Πειραιώτικος λαός θα το δείξει αυτό σε όλους όσους έμμεσα ή άμεσα υπονομεύουν τον αγώνα του και διευκόλυναν και διευκολύνουν την COSCO στο καταστροφικό της έργο.

Το συλλαλητήριο που οργανώνεται με πρωτοβουλία του ΕΚΠ, σωματείων και συλλογικοτήτων στης 25 Ιούνη θα είναι μια πρώτη ηχηρή απάντηση και θα δείξει το δρόμο της κλιμάκωσης και της δυνατότητας, αυτός ο λαός με τον αγώνα του να σταματήσει το έγκλημα και την ασυδοσία της COSCO και του κεφαλαίου ευρύτερα που λυμαίνεται τον Πειραιά και τη ζωή των ανθρώπων εκεί. Η ΑΑΑ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις αυτό τον αγώνα για «ΓΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» -ανθρώπινο περιβάλλον και αξιοπρεπή ζωή - από τα δεσμά που επιβάλλει το κυνήγι του κέρδους.

 Όλοι / όλες στο πειραϊκό συλλαλητήριο 25 Ιούνη στις 7μμ στην πλατεία Κοραή 
13/6/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.