19 Νοεμβρίου 2016

Σχετικά με ανακριβή διάψευση ακριβούς ανάρτησης (για το γεύμα των 900 ευρώ)


Η Περιφέρεια Αττικής (και όχι το Περιφερειακό Ταμείο Αττικής, ως όφειλε) έσπευσε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους δια του Γραφείου Τύπου της ότι το γεύμα των 900 ευρώ σε εστιατόριο του ομίλου «Καστελόριζο» (Mezzes Glyfada) ήταν επαγγελματικό γεύμα για τις ανάγκες της 2ης επιμορφωτικής ημερίδας «Υγιεινή στα σφαγεία – Συντήρηση και μεταφορά σφαγείων».
της Δέσποινας Κουτσούμπα

Σημείο 1: Περιέργως, η επιμορφωτική ημερίδα, που κρίθηκε... τόσο σημαντική ώστε να παρατεθεί γεύμα με χρήματα του Περιφερειακού Ταμείου Αττικής, δεν είχε κριθεί και... τόσο σημαντική πριν βγει το ποσό στη δημοσιότητα. Αλλιώς δεν εξηγείται για ποιο λόγο δεν έχει αναρτηθεί Δελτίο Τύπου για τη διεξαγωγή της ούτε στον ιστότοπο της Περιφέρειας (που φέρεται να είναι συνδιοργανώτρια, αλλά δεν έχει εγκρίνει σχετική δαπάνη, τουλάχιστον που να γνωρίζουμε), ούτε καν στον ιστότοπο του ΥΠΑΑΝ. Για του λόγου το αληθές, δείτε όλα τα δελτία τύπου του Νοέμβρη στο σάιτ της Περιφέρειας Αττικής εδώ και στο σάιτ του ΥΠΑΑΝ εδώ.
Προφανώς η «σημασία» της ημερίδας προέκυψε μετά το γεύμα στον Όμιλο «Καστελόριζο»…

Σημείο 2: Το πρόγραμμα της επιμορφωτικής ημερίδας βρίσκεται μόνο στη σελίδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος όπου μπορούμε να δούμε ότι δεν υπήρχε κανένας ομιλητής (ούτε καν στους χαιρετισμούς!) από την Περιφέρεια Αττικής, πόσο μάλλον από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης που πλήρωσε και τον λογαριασμό...

Σημείο 3: Σε κανένα συνέδριο ή επιμορφωτική ημερίδα του δημοσίου, ειδικά τα χρόνια της κρίσης και των περικοπών, δεν συνηθίζεται να «τραπεζώνονται» όλοι οι σύνεδροι –και μάλιστα στον όμιλο Καστελόριζο (που δεν είναι και τα πλέον φτηνά εστιατόρια της Αθήνας!). Αντιθέτως, υπάρχουν ημερίδες που όλη τους η διεξαγωγή κοστίζει όσο το ένα γεύμα που παρέθεσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. 
Φωτογραφίες από το συνέδριο δεν έχουμε (καθώς δεν διαφημίστηκε, ούτε γράφτηκε και πολύ, ακόμη και στα ειδικά ενημερωτικά σάιτς), θα μας ενδιέφερε πάντως να μάθουμε πόσοι το παρακολούθησαν. Γιατί, αν όλοι κι όλοι οι σύνεδροι ήταν οι 50 που αναφέρει το δελτίο τύπου της Περιφέρειας, δεν θα το λεγες και πετυχημένη ημερίδα, τόσο πια «σημαντική για την ανάπτυξη».
Μια απορία ακόμη είναι γιατί να θέλει κάποιος οπωσδήποτε να παραθέσει λουκούλειο γεύμα για μια ημερίδα που κράτησε από τις 9 πμ ως τις 2 μμ (με βάση το πρόγραμμά της…) και να μην κάνει έναν απλό και φτηνό μπουφέ με σάντουιτς (όπως κάνουν όλοι). 
Αν πάλι ήθελε το Περιφερειακό Ταμείο να «τραπεζώσει» όσους εργάστηκαν για την ημερίδα, ας μετρήσουμε: 10 ομιλητές (με βάση το πρόγραμμα) μαζί με τα 6 μέλη του ΔΣ της Ένωσης (με βάση το δικό τους σάιτ), συν τους δυο αρμόδιους Διευθυντές της Περιφέρειας (για τους οποίους μας ενημερώνει το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας ότι παραβρέθηκαν) και να βάλουμε και κάποιους ακόμη από το ΥΠΑΑΝ, με το ζόρι να φτάσουμε τα 20 άτομα στα οποία θα πρεπε κανείς να παραθέσει ένα ειδικό γεύμα, με τα έξοδα του ΠΤΑ, αν ήταν τόσο απαραίτητο (παρότι η ημερίδα τέλειωσε στις 2 μμ, επαναλαμβάνουμε...)

Σημείο 4: Ας δεχτούμε όλα όσα λέει στο Δελτίο Τύπου της η Περιφέρεια ως ακριβή. Για ποιο λόγο η ανάρτηση της δαπάνης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ έχει ως αιτιολογικό το «για την κάλυψη κόστους γεύματος για τις ανάγκες του γραφείου της προέδρου του ΔΣ του ΠΤΑ Αττικής». Γιατί δεν αναφέρει την ημερίδα; Πώς θα εγκριθεί αυτή η δαπάνη; Ποιος ο λόγος της αοριστίας στη δαπάνη; Μήπως το ότι δεν υπήρχε καμιά απόφαση κανενός οργάνου για την διάθεση αυτού του ποσού; (Γιατί αν υπήρχε κάποια απόφαση, θα αναφερόταν και στα «έχοντας υπόψη» του εγγράφου, κάτι που δεν συμβαίνει βέβαια...
Στο σημείο αυτό θα έπρεπε να θυμίσουμε ότι στους σκοπούς ίδρυσης του ΠΤΑ Αττικής δεν περιλαμβάνονται οι δημόσιες σχέσεις του/της εκάστοτε Περιφερειάρχη ή της παράταξής του/της. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για δημόσιο χρήμα...

Σημείο 5: Όλοι μαζί ήμασταν ως τις 10.30 μμ στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 10/11/2016 όπου η πλειοψηφία της παράταξης της κυρίας Δούρου ενέκρινε το σχέδιο Σγουρού για τα απορρίμματα της Αττικής. Μόνο που το τιμολόγιο που αναφέρεται στο έγγραφο έχει ημερομηνία 11/11/2016 και κανείς  μας δεν ήταν υποχρεωμένος να ξέρει αν το γεύμα είχε γίνει 1 μέρα ή μια βδομάδα πριν. 

Σημείο 6 και πιο προσωπικό: Τι έγραψα στην ανάρτησή μου; 
«Την Τρίτη στην Περιφέρεια Αττικής συζητάμε τον προϋπολογισμό. Μόνο της Περιφέρειας, και όχι του Περιφερειακού Ταμείου Αττικής, από το οποίο μπορούν να περνούν πληρωμές όπως αυτή: 900 (!!) ευρώ στο MEZZE GLYFADA (πρώην Καστελόριζο;) "για την κάλυψη κόστους γεύματος για τις ανάγκες του γραφείου της προέδρου του ΔΣ του ΠΤΑ Αττικής". Πρόεδρος του ΔΣ είναι η κα Ρ. Δούρου. Απορία: πόσους τάισε για να φτάσει 900 ευρώ ο λογαριασμός; Την Τρίτη πάλι θα συζητάμε αν τα 100 ευρώ κατ' έτος είναι υπεραρκετά για τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα;»Τι από αυτά δεν αληθεύει; Ότι ουδείς γνώριζε -ούτε αναφερόταν στο έγγραφο- για ποιο λόγο ή για πόσους συνδαιτημόνες έγινε η δαπάνη; Ότι η δαπάνη έγινε από το Περιφερειακό Ταμείο στο οποίο πρόεδρος είναι η Ρένα Δούρου, άρα η Ρ. Δούρου "τους τάισε"; Ότι οι αποφάσεις αυτές είναι δημόσιες και κρίνονται για τη σκοπιμότητά τους; Ότι στη συζήτηση για το περίφημο «Ρεύμα για όλους» που κατέληξε σε «100 ευρώ μόνο σε όσους έχουν κάνει δόσεις στη ΔΕΗ και τις πληρώνουν κανονικά», φτάσαμε στο σημείο σχεδόν να... παρακαλάμε την περιφερειακή αρχή να τα κάνει τουλάχιστον 200 ευρώ, αφού ο προϋπολογισμός (το αποθεματικό!) το επέτρεπε και με το παραπάνω, και αρνήθηκαν γιατί τα 100 ευρώ ήταν "αρκετά"; Ότι διαφήμισαν ως μέγιστη κοινωνική πράξη τα κουπόνια του 1 ευρώ στις λαϊκές αγορές; Ότι το Περιφερειακό Ταμείο κάνει δαπάνες που δεν ελέγχονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο και συχνά είναι προκλητικές;

Πέρα από τις αστειότητες, προκλητικό είναι η Περιφέρεια Αττικής να ζητάει και τα ρέστα, σε μια κοινωνία που χειμάζεται! Πόσο μάλλον να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα τονίζοντας ότι στο γεύμα δεν παρέστη η ίδια η Ρένα Δούρου –κάτι που τουλάχιστον εγώ δεν έγραψα ποτέ.

Για να ξεκαθαρίζουμε λοιπόν:

Και για τα 900 ευρώ που πήγαν στον όμιλο «Καστελόριζο» θα ενδιαφερθούμε, και για τα 150.000.000 που προορίζονται για τα σχέδια του ομίλου Νιάρχου (ενώ βαφτίζονται «έργο» του δημοσίου) θα ενδιαφερθούμε, και για τα ανύπαρκτα κονδύλια για κοινωνική πολιτική θα ενδιαφερθούμε, κύριες και κύριοι της Διοίκησης. Συγνώμη αν σας τη χαλάμε, αλλά εμείς παραμένουμε συνεπείς σε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε στους πολίτες προεκλογικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.