18 Μαρτίου 2016

Για τη σύσκεψη της 29/2 για το μεταναστευτικό

Την ίδια στιγμή που στα κλειστά σύνορα της δήθεν «ενωμένης» Ευρώπης, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονταν με χημικά, εξελισσόταν στην Περιφέρεια Αττικής διαπαραταξιακή συνάντηση για την εμπλοκή της Περιφέρειας Αττικής στο προσφυγικό…
Η περιφερειάρχης, που κάλεσε τη συνάντηση, διά του δελτίου τύπου της Περιφέρειας επαίνεσε εαυτήν για την «τραγική διορατικότητα» (sic!) να καλέσει συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής τον Οκτώβρη 2015 με θέμα το μεταναστευτικό. Πέρα από το γεγονός ότι δεν χρειαζόταν καμιά ιδιαίτερη διορατικότητα για να μιλήσει κανείς για το προσφυγικό, όταν συνταρασσόταν ολόκληρη η Ευρώπη μετά το καλοκαίρι του νεκρού Αϊλάν και τους ήδη τότε 3.000 νεκρούς στο Αιγαίο, αυτό που μας κάνει να θλιβόμαστε είναι ότι σήμερα στη σύσκεψη χρειάστηκε να επαναλάβουμε τις ίδιες προτάσεις που είχαμε κάνει και τότε –και δυστυχώς μήνες μετά παραμένουν τραγικά επίκαιρες.


1. Καταρχάς ζητήσαμε να γίνει σαφές από μέρους της κυβέρνησης τι έχει σκοπό να κάνει: θα κρατήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους (ουσιαστικά φυλακισμένους) στη χώρα μας, επειδή η «πολιτισμένη» Ε.Ε. διαμηνύει ότι «δεν μπορεί να δεχτεί άλλους»; Η Ε.Ε. που συμμετέχει στους βομβαρδισμούς της Συρίας και τη φτωχοποίηση των χωρών, η Ε.Ε. των 503 εκατομμυρίων δηλώνει ότι «δεν μπορεί» να δεχτεί 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και κατατρεγμένους, και η ελληνική κυβέρνηση κάθεται και συζητάει αντί να γκρεμίσει πάραυτα τον φράχτη του Έβρου;
Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτό το αίσχος. Το νούμερο 1 ζήτημα είναι η ασφαλής μετάβαση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες που επιθυμούν.

2. Για τις ανάγκες σίτισης, στέγασης και μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών:
-Να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει εκταμίευση κονδυλίων για τια ανάγκες και την πρόσληψη προσωπικού με κανονικές σχέσεις εργασίας, κι όχι να κατευθυνθούν τα χρήματα στις αμαρτωλές ΜΚΟ, ούτε να επαφίεται όλη η φροντίδα στον κόσμο που εθελοντικά προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί! Η φιλοξενία των προσφύγων –όσο διαρκεί ο πόλεμος και η καταστροφή της χώρας τους– προφανώς και δεν είναι παροδική ανάγκη, όπως έχει πλέον φανεί ξεκάθαρα. Είναι απαράδεκτο ότι αυτό δεν έγινε ήδη από το φθινόπωρο!
-Να γίνουν άμεσα προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, διερμηνέων, προσωπικού καθαριότητας και φροντίδας, καθώς και μαγείρων. Δεν είναι δυνατόν άνεργοι ή συνταξιούχοι γιατροί να κάνουν εθελοντικά βάρδιες στα ιατρεία στο Ελληνικό, ούτε να μαγειρεύουν οι κουζίνες των εθελοντών.
-Για την στέγαση των προσφύγων: Ζητήσαμε να ανοίξουν χώροι κατάλληλοι για στέγαση και σίτιση, κατανεμημένοι σε όλους τους Δήμους της Αττικής, και να γίνουν προσλήψεις για τη λειτουργία τους. Να φροντίσει η πολιτεία για να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία (τα περισσότερα είναι υπερχρεωμένα και μπορούν κάλλιστα να δοθούν στο δημόσιο) για να στεγαστούν πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι. Να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία, οι κατασκηνώσεις της Αττικής και όποιοι άλλοι χώροι εξασφαλίζουν τη στέγαση σε συνθήκες υγιεινής –τις οποίες δεν προσφέρουν εξίσου τα γήπεδα και αντίστοιχοι χώροι.
-Για την σίτιση: Να ανοίξει άμεσα με προσωπικό η κουζίνα του Βρεφοκομείου Αθηνών και του Γηροκομείου Αθηνών, οι κουζίνες των νοσοκομείων που δεν λειτουργούν, οι «σπιτικές κουζίνες» των δήμων, οι φοιτητικές λέσχες, με το προσωπικό που χρειάζεται, για να προσφέρουν φαγητό στους πρόσφυγες και όσους το χουν ανάγκη. Η δυναμικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που σήμερα έχουν, με το ελάχιστο προσωπικό που λειτουργούν.
-Για τη μεταφορά των προσφύγων που θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας με δημόσια χρηματοδότηση, για να μη δίνεται έδαφος και «κάλυψη» στους διακινητές.
-Σε όλες τις διοικητικές υπηρεσίες που χρειάζονται, για την παροχή ασύλου, τη φροντίδα για την επανένωση οικογενειών, την ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς κ.ά.

3. Kαμία συζήτηση για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και hot spot.

Είναι συγκινητική η προσφορά του κόσμου, που δίνει από το υστέρημά του βοήθεια για τους κατατρεγμένους. Δεν μπορεί όμως να μπερδεύεται η αυτονόητη και έμπρακτη αλληλεγγύη όλων μας, οι πρωτοβουλίες από συνελεύσεις, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα, με τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και κάθε δημόσιου φορέα, που οφείλουν να ασκήσουν πολιτική για το μεταναστευτικό.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν στο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιρατσιστικό  συλλαλητήριο, με ζήτημα αιχμής την απόφαση ενάντια στην έλευση του ΝΑΤΟικού στόλου στο Αιγαίο,  την Τετάρτη 02.03, στις 6.00 μμ, με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στην ΕΕ και την Αμερικάνικη Πρεσβεία. 

Δεν δεχόμαστε να κάνουμε τους δεσμοφύλακες της Ευρώπης-φρούριο.
·         Έξω το ΝΑΤΟ και η FRONTEX από το Αιγαίο, καμία συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού
·         Να γκρεμιστεί ο φράκτης στον Έβρο. Ελεύθερη μετακίνηση-ασφαλής δίοδος των προσφύγων και μεταναστών από όλα τα σύνορα.
·         Κατάργηση του Δουβλίνου Ι-ΙΙΙ, της FΡΟΝΤΕΧ, του Ευρωστρατού και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.
·         Άσυλο στους πρόσφυγες, νομιμοποίηση όλων των οικονομικών μεταναστών. Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών. Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά.
·         Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχουν μετατρέψει τις χώρες προέλευσης των προσφύγων σε κόλαση πολέμου, πείνας και θανάτου. Έξω όλοι οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί από τις ξένες χώρες. Αυτοδιάθεση των λαών.
·         Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, καμιά νέα βάση, όχι επεκτάσεις, κλείσιμο όλων των βάσεων, καμία συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό, καμία διάθεση ελληνικού εδάφους, αέρος και εξοπλισμού για επεμβάσεις σε άλλες χώρες.


29/2/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.