14 Μαΐου 2015

Ερώτηση για το προαναγγελθέν έγκλημα στα ΕΛΠΕ κατέθεσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική

Για το προαναγγελθέν έγκλημα στα ΕΛΠΕ
Ερώτηση με βάση το άρθρο 16 του κανονισμού, από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
ΠΡΟΣ τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γ. Βασιλείου
Το πρόσφατο έγκλημα στα ΕΛΠΕ έφερε στην επιφάνεια και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, που αφορά την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής για την ασφάλεια των κατοίκων της βιομηχανικής περιοχής του Θριάσιου.
Υπάρχουν βιομηχανίες και εγκαταστάσεις που υπάγονται στις οδηγίες SEVESO και πρέπει να συμορφώνονται ανάλογα. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δημοσίευσε το 2009 Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχηματων Μεγάλης Εκτασης (ΣΑΤΑΜΕ). Όμως αυτό το γενικό σχέδιο δεν αρκεί καθώς  η Περιφέρεια οφείλει να το εξειδικεύσει, να εκπονήσει και να δημοσιοποιήσει  εξωτερικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) για την κάθε επιχείρηση καθώς και να υλοποιήσει ασκήσεις ετοιμότητας του πληθυσμού της πόλης σε περίπτωση ατυχήματος.

Τα «ατυχήματα» στα ΕΛΠΕ δεν είναι μεμονωμένα επεισόδια. Τα περιστατικά είναι συχνά, καταγγέλλονται από τους εργαζόμενους και η Διοίκηση των ΕΛΠΕ τα συγκαλύπτει. Για παράδειγμα:
Πυρκαγιά σε δεξαμενή στα ΕΛΠΕ, Σοβαρή καταγγελία εργαζομένου, επεισόδιο ρύπανσης στα ΕΛΠΕ 29/3/15. , Εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης νεά μονάδα 32 του δυιλιστηρίου, Της Ελευσίνας τα πάθη δεν τελειώνουν
Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η προοπτική επέκτασής τους με νέα μονάδα στην Ελευσίνα, δημιουργούν περισσότερες ανησυχίες, ιδιαίτερα σε μια εποχή που το ιδιωτικό κέρδος συνεχίζει να αναγορεύεται 
σε υπέρτατο μέλημα εις βάρος της ανθρώπινης ζωής.
Ερωτάται ο κος Αντιπεριφερειάρχης:
1. Έχει λάβει γνώση της με αρ.πρωτ. 33/10-5-2015 επιστολής του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής; (αποστέλλεται συνημμένη)
2. Υπάρχει εγκεκριμένο εξωτερικό ΣΑΤΑΜΕ για την περιοχή;
3. Αν όχι, πότε προβλέπεται η εκπόνηση του; Πότε θα είναι έτοιμο το εγκεκριμένο εξωτερικό σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής;
4. Ποιο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται  για την ενημέρωση του πληθυσμού και τις ασκήσεις ετοιμότητας;




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                         Ελευσίνα  10-5-2015
Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                                   Αρ. Πρωτ.  33
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΔΡΑ: 7ο Δημ.Σχολείο Ελευσίνας
Νικόλαου Νέζη 56                                                             ΠΡΟΣ: μέλη συλλόγου,Δ/ντή Εκπ/σης
(πρώην Θεοτοκοπούλου)                               Δυτ.Αττικής, ΔΟΕ, Συλ. Εκπ/κών Π.Ε., Ένωση Συλ.  Γονέων
Πληρ. :Ιακώβου Νένα                                      Μαθητών Δήμου Ελευσίνας, Σύλ. Γονέων Π.Ε. Δυτ. Αττικής,
Τηλ: 6948-566258, 6909-099055                  Υπ. Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιφέρεια
Blog: http://syllogikadytatt.blogspot.com         Αττικής, Αντιπεριφέρεια Δυτ.Αττικής, Δημ. Συμβ. Δήμων
Mail: syllogikadytatt@gmail.com                      Ελευσίνας,Ασπροπύργου, Μεγάρων, Μανδρας-Ειδυλλίας,
                                                                         Υπ. Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης,                                                                     Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περ. και Ενέργειας,                                                                    ΜΜΕ.                                     
Για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων του Θριασίου με αφορμή το εργατικό ατύχημα στα ΕΛ.ΠΕ
Το εργατικό ατύχημα στα ΕΛ.ΠΕ  φέρνει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες εργασίας ακόμα και στις πιο «σύγχρονες» και κερδοφόρες επιχειρήσεις. Όπως καταγγέλλουν οι εργάτες οι καθυστερήσεις μεταξύ των καθιερωμένων διαδικασιών συντήρησης των μονάδων των ΕΛ.ΠΕ, αλλά και η συνήθης πρακτική συρρίκνωσης του προβλεπόμενου χρόνου συντήρησης  με σκοπό το κέρδος, επαναφέρουν το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων της βιομηχανικής περιοχής του Θριασίου. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν προβλήματα ασφάλειας και δυσλειτουργιών. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο την ανησυχία και τον φόβο που προκάλεσε πριν 1,5 μήνα (29/3/15) στους κατοίκους της περιοχής το μεγάλο ρυπαντικό επεισόδιο στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, όταν η μονάδα 32 (Flexicoker) είχε «πέσει» και σε μια από τις προσπάθειες επαναλειτουργίας της, έφραξαν δύο αντλίες τροφοδοσίας και εκδηλώθηκε η δυσλειτουργία με όλα τα επακόλουθα. Μάλιστα η ίδια μονάδα ξαναπαρουσίασε πέρσι προβλήματα, όταν  παραμορφώθηκε ο αντιδραστήρας της R-003.
 Με δεδομένο ότι στην περιοχή λειτουργούν επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις που υπάγονται στις οδηγίες SEVESO (κοινοτικές οδηγίες της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με τις οποίες καθορίζονται μέτρα και περιοσμοί για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης λόγω βιομηχανικής δραστηριότητας) και γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές στις οποίες υπάρχουν και σχολεία, είναι επιτακτική τόσο η ύπαρξη εξωτερικού Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης ‘Eκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) για κάθε επιχείρηση και εγκατάσταση της περιοχής από την Περιφέρεια Αττικής, όσο και η ενημέρωση του κοινού και η εκπαίδευσή του στις σωστές αντιδράσεις σε περίπτωση ατυχήματος. Άλλωστε,  σε πολλές άλλες χώρες οι επιχειρήσεις γνωστοποιούν στο κοινό τα εσωτερικά τους σχέδια ΣΑΤΑΜΕ, ενώ πραγματοποιούνται ενημερώσεις και ασκήσεις ετοιμότητας του πληθυσμού της πόλης σε περίπτωση ατυχήματος με τη συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων.
Με βάση τα παραπάνω, ως εργαζόμενοι σε χώρους συνάθροισης ευαίσθητου πληθυσμού (σχολεία) ζητάμε να μας γνωστοποιηθούν τα εξής:
1.       Υπάρχει εγκεκριμένο εξωτερικό ΣΑΤΑΜΕ για επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις της βιομηχανικής περιοχής του Θριασίου;
2.       Αν δεν υπάρχει πότε προβλέπεται η εκπόνηση των συγκεκριμένων εξωτερικών σχεδίων από την Περιφέρεια;
3.       Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ενημέρωση του κοινού, την εκπαίδευσή του και την διεξαγωγή αντίστοιχων ασκήσεων ετοιμότητας του πληθυσμού;

sfragidaypogragi2013-14


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.