4 Ιανουαρίου 2013

Αλλάζουν τα όργανα –ο σκοπός μένει ο ίδιος …

Στους καλλικρατικούς ΟΤΑ


        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Αλλαγές προσώπων αλλά όχι πολιτικής στις διοικήσεις των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ, τους Αντιδημάρχους  και στα όργανα που θεσμοθετήθηκαν με τον «Καλλικράτη» θα γίνουν τις επόμενες μέρες. 

Η εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών λίγο πριν τα Χριστούγεννα σύμφωνα με τον ν. 3852/2010, τον διαβόητο Καλλικράτη, αναφέρει ότι η θητεία των αντιδημάρχων και των συλλογικών οργάνων στα δημοτικά συμβούλια και δημοτικές επιτροπές, όπως το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, έληξε στις 31/12/2012. Μέχρι τις 6 του Ιανουαρίου θα πρέπει να εκλεγούν τα νέα όργανα που η θητεία τους θα λήξει τον Αύγουστο του 2014.
 

Στα δύο χρόνια από την εφαρμογή του, έχει πια αποδειχθεί περίτρανα ότι ο Καλλικράτης δεν ρυθμίζει απλώς την κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό, το περιφερειακό και το τοπικό επίπεδο του κράτους.
 


Αντίθετα, αποτελεί βασικό μοχλό εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων, ανατροπής της σχέσης κεφαλαίου – εργασίας στο επίπεδο αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης.  Εξυπηρετεί τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα οικονομίας, εργασίας, εκμετάλλευσης του χώρου και του περιβάλλοντος και αντιδημοκρατικής θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος.
 

Δεν αποτελεί συνεπώς πεδίο διεκδίκησης δημοκρατικών- φιλολαϊκών βελτιώσεων αλλά ειδική πλευρά της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του αστικού κράτους και προσαρμογής του στις ανάγκες ανασυγκρότησης του καπιταλιστικού συστήματος για την αντιμετώπιση της κρίσης του. Αποτελεί, επίσης, μέσο εναρμόνισης με το πολιτικό- θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ. 
 

Η κατάσταση στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας είναι κυριολεκτικά τραγική. Οι ΟΤΑ έχουν καταρρεύσει ενώ οι υπηρεσίες τους υπάγονται στη σφαίρα της ανταποδοτικότητας, της φορομπηξίας και της ιδιωτικοποίησης.
 

Καθώς τα Μνημόνια μας επιβάλλονται σαν αποκλειστικός «μονόδρομος», η ποιότητα ζωής των κατοίκων –εργαζόμενων, ανέργων, απλήρωτων και χιλιάδων πλέον αστέγων- έχει κατακρημνιστεί μαζί με το εισόδημά τους. Το περιβάλλον αντιμετωπίζεται σαν «ασημικό» προς πώληση για την υπέρβαση της κρίσης.
 

Το τοπικό κράτος της «αυτοδιοίκησης», αναδεικνύεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, σε μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης και της πολιτικής της Κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.  Περικοπές υπηρεσιών για τους κατοίκους, απολύσεις προσωπικού των ΟΤΑ, ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων και ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.
 

    Το σφαγείο των κοινωνικών δαπανών και προγραμμάτων υγείας, παιδείας, στήριξης αδύναμων λαϊκών τμημάτων έχει οδηγήσει Περιφέρειες και Δήμους σε όλο και μεγαλύτερη αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις βασικές κοινωνικές τους υποχρεώσεις. Τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής για ανέργους, ηλικιωμένους, μητέρες, παιδιά κλπ 'σπρώχνονται' στον ιδιωτικό τομέα και στην 'καλύτερη' περίπτωση στην ανταποδοτική λειτουργία.

    Η κυβέρνηση του Μνημονίου, μέσω και του Καλλικράτη, διαλύει τους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις σχολές, τα ασφαλιστικά ταμεία. Δίνει «γη και ύδωρ» στους δανειστές-τοκογλύφους. Ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε άνεργους ή σε δούλους των 400€ και τους νέους σε μετανάστες.
 

Η περιφερειακή αρχή της Αττικής, όχι μόνο καλύπτει το γεγονός ότι ο Καλλικράτης αποτελεί όχημα προσαρμογής των ΟΤΑ στις απαιτήσεις των μνημονίων, όχι μόνο αποδέχεται και εφαρμόζει την πολιτική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση και η ΕΕ στους ΟΤΑ για να αποκτήσουν χαρακτηριστικά 'υγιούς επιχείρησης', αλλά και εφαρμόζει ενεργά μνημόνια – Καλλικράτη προωθώντας ήδη, με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις, την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους, ντόπιους, ευρωπαϊκούς και άλλους, κρίσιμων τομέων όπως η Διαχείριση Απορριμμάτων, η διαχείριση δημόσιου χώρου και πλούτου.
 

Μονόδρομος για την αναπνοή, την επιβίωση κυριολεκτικά του κόσμου της εργασίας, είναι η αποφασιστική αναμέτρηση όχι μόνο με τον καταστροφικό Καλλικράτη αλλά και συνολικά με τον κοινωνικό αρμαγεδώνα που μας επιφυλάσσουν η Κυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνιά τους.
 

Μονόδρομος η αντικαπιταλιστική ανατροπή όλων τους από ένα λαϊκό ποτάμι οργής και ρωμαλέας εργατικής απάντησης μέσα από τη συλλογική οργάνωση των κατοίκων στις πόλεις και τις γειτονιές.
 

Αντίσταση – Αγώνας – Συλλογικότητα – Αλληλεγγύη-
 

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή
 

4/1/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.