17 Ιανουαρίου 2012

Για την εργασιακή εφεδρεία στην Περιφέρεια


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου 12/1/12 στο θέμα των συνεπειών της εργασιακής εφεδρείας στην Περιφέρεια Αττικής ο Άγγελος  Χάγιος μεταξύ άλλων επεσήμανε και τα εξής:

 

Η θεσμοθέτηση της 'εργασιακής εφεδρείας' ήταν το πρώτο βήμα στην εφαρμογή της γενικότερης στρατηγικής μαζικών απολύσεων εργαζομένων στο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, και γενικά στον ευρύτερο τομέα.


Η πολιτική -ιδεολογική βάση αυτής της στρατηγικής είναι η περικοπή και κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής, υγείας, παιδείας, διαχείρισης υδάτων, απορριμμάτων κλπ. Αυτή την αντίληψη προωθούν τα τελευταία χρόνια οι Ενώσεις Βιομηχάνων, Τραπεζών, Εφοπλιστών κα εργοδοτών και τα παπαγαλάκια τους στη Βουλή, στα Περιφερειακά -Τοπικά όργανα της ΤΑ, στα ΜΜΕ, στα ΑΕΙ και αλλού. Αυτή η αντίληψη υπηρετείται από τον Καλλικράτη και το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών στο επίπεδο της ΤΑ.
 

Αυτή την πολιτική εφάρμοσε με κυνικό τρόπο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε πλήρη
συνεργασία
με την ΕΕ και το ΔΝΤ  και κλιμακώνει με βαρβαρότητα η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ.

Σήμερα που η 'εφεδρεία' κατέληξε σε αδιέξοδο, η πλειοψηφία του ΠΣ μαζί με τις δυνάμεις ΝΔ και ΛΑΟΣ διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις της στην Περιφέρεια. Δεν τοποθετούνται, ωστόσο, και στην πράξη συναινούν με το σχέδιο των 150.000 απολύσεων, με την κατάργηση Δημόσιων Υπηρεσιών και Οργανισμών που εξυπηρετούν την Παιδεία, τη διαχείριση υδατικού και ορυκτού πλούτου και που είναι αναγκαίοι για το όποιο κοινωνικό- περιβαλλοντικό έργο της Περιφέρειας.
 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει το θέμα των απολύσεων και της διάλυσης δημόσιων υπηρεσιών και φορέων και των συνεπειών στο όποιο πρόγραμμα κοινωνικών, περιβαλλοντικών έργων της έχει απομείνει και να απορρίψει την πολιτική που τα προωθεί. Να συζητήσει και να τοποθετηθεί προτάσσοντας την ανάγκη συνολικής προστασίας των δημόσιων αγαθών από την κανιβαλική επιδρομή του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού στην Κεντρική, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.
 

Από μια τέτοια σκοπιά η Διοίκηση της Περιφέρειας να παρουσιάσει τον προγραμματισμό των αναγκών της σε προσωπικό για την επόμενη περίοδο. Να παρουσιάσει επίσης τον προγραμματισμό των οικονομικών πόρων ιδιαίτερα αυτών που απαιτούνται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων.
 

Η θέση μας είναι σαφής και κατηγορηματική:
 

- Καμιά απόλυση στον Δημόσιο Τομέα, καμιά κατάργηση δημόσιων Υπηρεσιών και Φορέων που εξυπηρετούν δημόσια αγαθά παιδείας, υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος, διαχείρισης υδάτων κλπ
 

- Καμιά περικοπή δαπανών -αύξηση κρατικών επιχορηγήσεων  (ΚΑΠ, ΠΔΕ)
το κοινωνικό, περιβαλλοντικό πρόγραμμα, για τη διασφάλιση της μισθοδοσίας
 

-Κοινός αγώνας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενάντια στην περικοπή των μισθών, των συντάξεων...
 

-    Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων.
 

-    αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας σε όλους χωρίς προϋποθέσεις, τουλάχιστον ίσο με τον βασικό μισθό
 

-    μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μείωση – αλλά με αύξηση- των μισθών
 

-    άμεση κατάργηση των χαρατσιών, διαγραφή των χρεών των ανέργων στις τράπεζες
 

-    επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που κλείνουν, υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους. Απαλλοτρίωση της περιουσίας των εργοδοτών που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους.
 

-    αντικαπιταλιστική ανατροπή συνολικά της επίθεσης και του κοινωνικού σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.