17 Απριλίου 2011

Τοποθέτηση Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής (Ά. Χάγιου)

στο Περιφερειακό Συμβούλιο
15/4/2011
για το «καλάθι αγροτικών προϊόντων»


            Παλιότερα ακούγαμε για το «καλάθι της νοικοκυράς». Ήρθε ο κ. Υπουργός κομίζοντας τα 13 καλάθια αγροτικών προϊόντων. Όμως, «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι…». Αν δούμε τι πραγματικά περιέχουν τα καλάθια της κυβερνητικής πολιτικής, του μνημονίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ τότε θα θυμηθούμε αυτό που οι κάτοικοι της Αττικής, από πολύ παλιά, έλεγαν: «Φοβού τους Δαναούς, και δώρα φέροντας…»

Το βασικό ερώτημα και για τον δευτερογενή τομέα παραγωγής στη χώρα μας είναι αν παράγει πλούτο και μάλιστα αν μπορεί αυτή η παραγωγή να καλύψει τις ανάγκες μας με ποιοτικά και φθηνά προϊόντα και ταυτόχρονα να γίνονται και εξαγωγές. Η απάντηση –υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία παλιότερα και πρόσφατα- είναι ότι οι αντικειμενικές και άλλες δυνατότητες είναι μεγάλες κι αυτό έχει αποδειχτεί ιστορικά.

Γιατί τότε στον εργαζόμενο καταναλωτή της πόλης φθάνουν τα προϊόντα με τιμές πανάκριβες και νοθευμένα;

Γιατί η χώρα από εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων (πριν την ένταξη στην ΕΟΚ το 1981)  έχει μετατραπεί σε εισαγωγέα, με το αγροτικό εμπορικό έλλειμμα να φτάνει τα 3,5 -4 δισ. ευρώ το χρόνο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια το σύνολο των χρημάτων της Ε.Ε για τον αγροτικό τομέα;Η απάντηση είναι πολιτική:

Στα τριάντα χρόνια παραμονής στην Ε.Ε., οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο δευτερογενή τομέα με την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της (ΚΑΠ) προκάλεσαν συντριπτικά πλήγματα στους φτωχομεσαίους αγρότες της χώρας και της Αττικής:

                 -Τεράστια μείωση παραγωγής σε βασικά, δυναμικά, προνομιακά, αγροτικά προϊόντα (καπνός, βαμβάκι, ζάχαρη, κορινθιακή σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, σιτηρά, κτηνοτροφία κ.ά.).

                -Μαζικό ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, που επιδεινώνει την ανεργία στις πόλεις, με το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού να έχει μειωθεί από 25% στο 10%. 

             -Συγκέντρωση του 50% της αγροτικής γης και παραγωγής στα χέρια μιας μειοψηφίας (6%)  μεγαλοαγροτών- καπιταλιστών.    

            -Πλήρης κατάργηση του αγροτικού «κράτους πρόνοιας» (στον καθορισμό τιμών, στην επιδότηση του κόστους παραγωγής, στις παρεμβάσεις μέσω  συνεταιρισμών) και πλήρη παράδοση των φτωχομεσαίων αγροτών και του ιδρώτα τους στις ληστρικές «δυνάμεις της αγοράς». Με συνέπεια την εκρηκτική διόγκωση του κόστους παραγωγής και εξευτελιστικές τιμές στον καταχρεωμένο στην ΑΤΕ αγρότη.          
             
Αλλά και στην επόμενη περίοδο των κυβερνητικών σχεδιασμών όλα αυτά θα χειροτερέψουν με το Σύμφωνο για το Ευρώ και το νέο μνημόνιο του μεσοχρόνιου προγράμματος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ:
 
α) Με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και το ξεπούλημα των θυγατρικών της ΑΤΕ αγροτικών βιομηχανιών, ΣΕΚΑΠ (τσιγάρα), ΕΛΒΙΖ (ζωοτροφές), 3 βιομηχανίες ζάχαρης και Δωδώνη. Αν πουληθεί η Αγροτική Τράπεζα (συμμετοχή δημοσίου γύρω στα 500 εκατομ.), τότε η αγροτική γη αλλάζει χέρια αφού το 65% των αγροτικών νοικοκυριών έχει υποθηκεύσει τα υπάρχοντά του στην ΑΤΕ!   

β) με το «Μητρώο» επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος των αγροτο-εργατών,

γ) με την ιδιωτικοποίηση της αγροτικής ασφάλισης (ΕΛΓΑ),                                                   
δ) με τη βαθιά αντιδραστική τομή του «Καλλικράτη» και τη μετατροπή των Συνεταιρισμών σε ΑΕ μεγαλοαγροτών με το  νέο νομοσχέδιο και
                                        
ε) με τη νέα, πιο αντιδραστική αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ το 2013.
Είναι φανερός λοιπόν ο κίνδυνος τα καλάθια αγροτικών προϊόντων, με την πολιτική που περιέχουν, να γίνουν αυτεπίστροφα για τους φέροντες…   
 
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη: Οι εργαζόμενοι καταναλωτές, οι εργάτες γής και  οι φτωχομεσαίοι αγρότες με συνολικό ανατρεπτικό πολιτικό αγώνα να καταφέρουν πλήγματα, ρήξεις και ανατροπές στην καταιγιστική αντιαγροτική επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ   κεφαλαίου που κλιμακώνεται  χωρίς τέλος και έλεος.
                                                                                                                                    
Για να είναι νικηφόροι οι αγώνες πρέπει να είναι ενωτικοί και στα χέρια των ίδιων των μικρομεσαίων αγροτών και των εργαζόμενων. Με δεδομένη την πλήρη υποταγή και ανυποληψία των ΓΕΣΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ – ΣΥΔΑΣΕ, όπως και της ΓΣΕΕ, είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση και του αγροτικού κινήματος  με Επιτροπές Αγώνα των εργαζομένων του χωριού και της πόλης.

            Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική παλεύει και στηρίζει τους στόχους  και τα άμεσα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς  για :

            -Να μην πληρώσουν τα χρέη τους και την κρίση τους η εργατική τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού!  Διαγραφή του χρέους! Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των θυγατρικών της.

            -Προστασία του εισοδήματος των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων, με θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.  Φτηνά καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ, χαμηλότοκα δάνεια και βασικά έργα υποδομής.

            -Κατάργηση των επιδοτήσεων σε μεγαλοαγρότες και βιομηχάνους. Χορήγησή τους μόνο σε φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους και κυρίως για συνεταιριστική παραγωγή. 

            -ΟΧΙ στο "Μητρώο Αγροτών", στους Συνεταιρισμούς ΑΕ και στις λεγόμενες "διεπαγγελματικές" οργανώσεις μεγαλοαγροτών - μεγαλεμπόρων - βιομηχάνων.

            -Μόνιμη δουλειά, προστασία των ανέργων εργατών γης, μισθοί και μεροκάματα για ζωή και όχι για επιβίωση.

            -Πλήρης ασφάλιση και περίθαλψη των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από τον ΟΓΑ, χωρίς εισφορές. Πλήρης ασφάλιση της παραγωγής, του φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου από ζημιές, στον ΕΛΓΑ.

            -Άμεσος διπλασιασμός των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, χωρίς εισφορές. Χορήγησή τους στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες.

            -Ισοτιμία πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων (συλλογική σύμβαση, μισθός, ασφάλιση, περίθαλψη, σύνταξη κ.ά.) στους εργάτες γης, μόνιμους ή εποχιακούς, ΄Ελληνες και Μετανάστες. ΟΧΙ στην ξενοφοβία και το ρατσισμό.

            -Απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας (εκκλησιαστικής, μοναστηριακής, ιδιωτικής), διάθεσή της για συνεταιριστική παραγωγή.

            -ΟΧΙ στους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, σπόρους, αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.

            -Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους.

            -ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, κατάργηση όλων των "αγροτοδικείων".

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στηρίζει και συμμετέχει στον αγώνα  για την οικοδόμηση του μετώπου πάλης φτωχής αγροτιάς - εργατών γης - εργατικής τάξης - νεολαίας με στόχο :

►την ανατροπή της αντιαγροτικής και αντιλαϊκής πολιτικής και του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου.

► την πιο ουσιαστική πολιτική καταδίκη και ανατροπή του Μνημονίου και του «Καλλικράτη», του Συμφώνου Ευρώ και του Μεσοχρόνιου Προγράμματος, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που το προωθεί, της  συμμαχίας με ΛΑΟΣ και Ν.Δ. που το στηρίζουν!

Δεν υπάρχει ουσιαστική αντίθεση στο Μνημόνιο ή στον «Καλλικράτη», χωρίς συνολική αντίθεση στην κυβέρνηση και στην ίδια την  Ε.Ε. του κεφαλαίου και των τοκογλύφων συνολικά, γιατί δεν υπάρχει Μνημόνιο χωρίς Κυβέρνηση και Ε.Ε.!

Η μοναδική ελπίδα βρίσκεται στους ενωτικούς, αποφασιστικούς και νικηφόρους αγώνες, στα χέρια των ίδιων των φτωχομεσαίων αγροτών, μαζί με τους εργαζόμενους της πόλης και τη νεολαία, για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.