Διακήρυξη 2019Η Αττική πεδίο βολής του κεφαλαίου


Η Αττική μετράει τις πληγές της από τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής πολλών ετών και διαδοχικών μνημονίων. Είναι η Περιφέρεια με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες, με φτώχεια να εξαπλώνεται, την έλλειψη στέγης και βασικών αγαθών να επεκτείνεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, την εργασία-λάστιχο να γίνεται καθεστώς. Είναι η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική υποβάθμιση, από την άναρχη οικιστική ανάπτυξη, την εξαφάνιση κάθε ελεύθερου χώρου, μέχρι την τσιμεντοποίηση των ρεμάτων, την καταπάτηση των δασών και τις χωματερές. Είναι η Περιφέρεια που αποτελεί κατεξοχήν πεδίο βολής του κεφαλαίου, με τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τις “φαραωνικές” επενδύσεις, την αλλαγή ιδιοκτησίας στη γη και τη στέγη, την επέλαση των Mall, την επέλαση των βιομηχανιών που σαρώνουν εργαζόμενους και περιβάλλον.
Η πυρκαγιά στο Μάτι και την Κινέττα, η πλημμύρα στη Μάνδρα, η πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», η μολυσματική πυρκαγιά του εργοστασίου της “Γενικής Ανακύκλωσης” στον Ασπρόπυργο, έδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο το όριο του μοντέλου της “ανάπτυξης” που έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια. Έκαναν φανερό τι ακριβώς σημαίνουν οι περικοπές δαπανών, η κατάρρευση της πολιτικής προστασίας και των κοινωνικών υποδομών, η έγκριση έργων χωρίς μέριμνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και χωρίς σεβασμό για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων, η προτεραιότητα στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής, οι πολιτικές των μνημονίων και της ΕΕ, είναι υπόλογοι στη συνείδηση όλων μας για τις καταστροφές που χτύπησαν άνισα και ταξικά την Αττική.

Η Αττική των κινημάτων και της αλληλεγγύης


Από το Δεκέμβρη του 2008, τις συγκρούσεις της Κερατέας, τις μεγάλες μάχες ενάντια στα μνημόνια, τις απεργίες και τα μπλόκα, μέχρι τις πρόσφατες απεργίες των εκπαιδευτικών, οι δρόμοι και οι πλατείες της Αττικής έχουν πολλά να διηγηθούν. Για τις απεργίες που σημάδεψαν ανεξίτηλα τον πολιτικό χάρτη. Για τις λαϊκές συνελεύσεις, την ανυπακοή στα χαράτσια, τα διόδια, το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών. Για τη διεκδίκηση κάθε ελεύθερου χώρου απέναντι στην επέλαση του κεφαλαίου, τις μάχες για το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίο Άρεως, το Ελληνικό, γτο ΚΑΠΑΠΣ, του Φιλοπάππου, τον Υμηττό, το Αιγάλεω, την Πεντέλη. Για την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος στα ρέματα, στα δάση, στις ακτές.
Για το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, τη σύγκρουση με τους ναζιστές υπόδικους Χρυσαυγίτες σε κάθε σχολείο και γειτονιά. Για τις κινήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Για τις εργατικές λέσχες, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, για την οργάνωση της αλληλεγγύης στις γειτονιές ενάντια στην αποξένωση και τον ατομισμό. Για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των καταπιεσμένων, των γυναικών, των lgbtqi ατόμων και όσων θέλουν να γίνουν ορατοί και ορατές. Για τα αυτοσχέδια γλέντια στο δρόμο, για την κατάληψη του “Εμπρός”, για τα γκράφιτι και την παραγωγή συλλογικής τέχνης και πολιτισμού.

Περιφερειακή Διοίκηση Δούρου: ο πιο καλός μαθητής των Μνημονίων


Πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλαχθεί ως κυβέρνηση στον πιο πιστό υπηρέτη των μνημονίων, τον δρόμο είχε δείξει η Περιφερειακή Διοίκηση της Ρ. Δούρου. Η τότε τάχα “αντιμνημονιακή” Διοίκηση, που εξελέγη εκμεταλλευόμενη τα κινήματα ενάντια στα μνημόνια και τις αγωνίες του κόσμου της Αττικής, την επομένη της εκλογής της συνέχισε την πολιτική του Γ. Σγουρού, που ο ίδιος ο κόσμος είχε πετάξει στα αζήτητα!
Η Διοίκηση της “Δυναμης Ζωής” εξυπηρέτησε με υποδειγματικό τρόπο την πολιτική της φτώχειας, της υποβάθμισης των δημόσιων υποδομών και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και έγινε ο καλύτερος διακινητής των συμφερόντων του κεφαλαίου στην Αττική: Προχώρησε πρώτη στις ιδιωτικοποιήσεις, εγκρίνινοντας ήδη από την άνοικη του 2015 την ιδιωτικοποίηση των Αστεριών Γλυφάδας. Συναίνεσε σιωπηλά στην ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, του ΟΛΠ, του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, του πρώην Κέντρου Τύπου στο Μαρούσι. Χάρισε εκατομμύρια σε ιδιωτική εταιρεία για να φτιάξει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και εκατομμύρια στο Ίδρυμα Νιάρχος για να μετατρέψει το Φάληρο σε περιβάλλοντα χώρο του ιδιωτικού Ιδρύματος. Διαιώνισε τη λειτουργία της χωματερής της Φυλής και χρηματοδότησε την κατασκευή χωματερής στο Γραμματικό, αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων και για τις προεκλογικές υποσχέσεις για την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Επέτρεψε την πολεοδόμηση του Ελληνικού, ανοίγοντας τον δρόμο στην τσιμεντοποίηση και τη μετατροπή σε περοχή καζίνο ενός ελεύθερου χώρου που θα μπορούσε να γίνει μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου για όλη την Αττική. Συνέχισε την πολιτική της τσιμεντοποίησης των ρεμάτων, βαφτίζοντάς τα αντιπλημμυρικά έργα. Ενέκρινε περιβαλλοντικές μελέτες τρυπογόνων εργοστασίων, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ ουσιαστικά για το περιβάλλον της Αττικής και θυμήθηκε να μιλήσιε για την κλιματική αλλαγή μόνο όταν ήταν να βγάλει από πάνω της τις ευθύνες της για την εκατόμβη των νεκρών από την πλημμύρα στη Μάνδρα και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι!
Η Περιφέρεια Αττικής παραχώρησε πρώτη τα αποθεματικά της στην ΤτΕ για να πληρωθούν οι δανειστές. Δέχτηκε τους “πλεονασματικούς προϋπολογισμούς” του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ και μηδένισε τις κοινωνικές δαπάνες στον προϋπολογισμό της, επιτυγχάνοντας τεράστιο «πλεόνασμα απραξίας» σε όσα πραγματικά χρειάζονται οι κάτοικοι της Αττικής. Οι πρώιμες υποσχέσεις της περιφερειακής αρχής για άμεση επανασύνδεση της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά στα οποία έχει γίνει διακοπή, λόγω αδυναμίας πληρωμής του λογαριασμού, ρευστοποιήθηκαν σε μια ετήσια επιδοματική παροχή 100 ευρώ (!) και με προϋποθέσεις που αποκλείουν τα περισσότερα από τα 55.000 νοικοκυριά της Αττικής που αδυνατούν να πληρώσουν οφειλές χιλίων και πλέον ευρώ.
Η περιφερειακή αρχή της Ρ. Δούρου αμέσως μετά την εκλογή της απέδειξε ότι οι συμμαχίες που την ενδιέφεραν ήταν αυτές με το μεγάλο κεφάλαιο, τους εργολάβους, τους επιχειρηματίες και τους αξιωματούχους της ΕΕ κι όχι με τους κατοίκους της Αττικής. Έμπρακτα απέδειξε ότι οι “αντιμνημονιακές” κορώνες που δεν συνοδεύονταν από καμιά διάθεση σύγκρουσης με τις πολιτικές της ΕΕ, του ΔΝΤ, των μνημονίων, από καμιά διάθεση αντιπαράθεσης με τις επιλογές του κεφαλαίου, θα κατέληγαν στην λυσσαλέα υπεράσπιση των ίδιων πολιτικών φτώχειας, λιτότητας και καταστολής που υποτίθεται ότι πριν αντιμάχονταν.
Σήμερα ζητά πάλι την ψήφο των πολιτών της Αττικής, συναγωνιζόμενη με τον Γ. Πατούλη (ΝΔ) και τον Γ. Σγουρό (ΚΙΝΑΛ) για το ποιος θα είναι ο πιο πιστός εφαρμοστής των μνημονιακών πολιτικών, των περικοπών των κοινωνικών δαπανών, της “απορρόφησης” ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επέκταση της ελαστικής εργασίας, την τσιμεντοποίηση και την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου στην Αττική. Οι τσακωμοί τους είναι εικονικοί, όχι μόνο γιατί συμφωνούν στη βασική πολιτική που θα ακολουθήσουν, αλλά γιατί γνωρίζουν καλά ότι την επομένη των περιφερειακών εκλογών θα βρεθούν να συμμαχούν μεταξύ τους, με βάση τα όσα προβλέπει ο “Κλεισθένης”.

Δημοκρατία ανάπηρη πάλι μας τάζουν...


Ο “Κλεισθένης παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως αναβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας και εισαγωγή της «απλής αναλογικής», ενώ στην πραγματικότητα ενισχύει τον συγκεντρωτισμό, με συγκέντρωση εξουσιών στον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο, και επιβάλλει τις συμμαχίες μεταξύ παρατάξεων και τις “μεταγραφές” συμβούλων, με μοναδικό κριτήριο την επιδίωξη ευρύτερων συναινέσεων για την προώθηση της κυρίαρχης πολιτικής.
Η πολιτική της κυβέρνησης, όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία του τοπικού κράτους εντάσσεται στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής» των μηδενικών ελλειμμάτων και των ισοσκελισμένων ή/και πλεονασματικών κρατικών προϋπολογισμών που ισχύει για όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Το σύνολο των αντιλαϊκών, αντιδραστικών ρυθμίσεων δεν είναι ευκαιριακό, δεν τελειώνει με την δήθεν «έξοδο από τα μνημόνια» αλλά είναι η πιστή εφαρμογή του θα ελέγχεται από ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ, σε καθεστώς επιτροπείας, μέχρι το 2060, όπως έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποδέχονται όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου.
Κεντρικός πυρήνας αυτής της πολιτικής είναι η μείωση των επιχορηγήσεων που καταβάλλει το κεντρικό κράτος σε δήμους και περιφέρειες. Οι δομές του τοπικού κράτους προσπαθούν να αντλήσουν τα κύρια έσοδά τους από τις τσέπες των δημοτών (“ανταποδοτικότητα”). Με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, σχεδόν αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση δημόσιων έργων είναι πλέον τα ΕΣΠΑ, απόλυτα συνδεδεμένα με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρίσιμες και αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες όπως η προσχολική αγωγή και η βοήθεια στο σπίτι για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας στηρίζονται και εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση και το σχεδιασμό του ΕΣΠΑ.
Το τοπικό κράτος διευκολύνει τη λειτουργία και τη δραστηριότητα του ιδιωτικού κεφαλαίου και επιβάλλει τις προτεραιότητές του: η «απελευθέρωση» της ενέργειας και η προώθηση των ΑΠΕ, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο έλεγχος της αγροτικής παραγωγής, η παραχώρηση ακινήτων και υποδομών, φυσικών πόρων, μεταφορών, και δημοτικής γης για αξιοποίηση από το τουριστικό και άλλο κεφάλαιο μπαίνουν σε προτεραιότητα, όπως η παραχώρηση «ακάλυπτων εκτάσεων» και χωρίς αναφορά στις χρήσεις γης που επιτρέπονται για 99 χρόνια!
Η κοινωνική πολιτική που ασκείται στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο αφήνει ακάλυπτες τις βασικότερες των αναγκών των εργατικών στρωμάτων, αφού συρρικνώνονται ή καταργούνται δομές ή υπηρεσίες όπως είναι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά ιατρεία, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, τα δωρεάν προγράμματα μαζικού αθλητισμού, τα δημοτικά ωδεία και άλλες πολιτιστικές δομές. Σε πολλές περιπτώσεις κοινωνικές υπηρεσίες υποκαθίστανται από ευκαιριακές δομές, οι οποίες παρέχουν ανεπαρκή στήριξη και αναζητούν πόρους σε χορηγούς, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την εθελοντική εργασία. Οι όποιες παροχές περιορίζονται προς τις εντελώς αδύναμες οικονομικά κατηγορίες της «ακραίας φτώχειας», μέσω των «προγραμμάτων αλληλεγγύης».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΕ ΕΕ, ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΗ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος, οι δυνάμεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, και οι παρατάξεις τους στους Δήμους και τις Περιφέρειες συνομολογούν το «μνημονιακό κεκτημένο», τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις με τους θεσμούς, τη διατήρηση του αντεργατικού και ταξικού νομικού πλαισίου που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι παραλλαγές της ίδιας συνταγής, κι ας συναγωνίζονται στο ποιος θα καλλιεργήσει τη λογική του «μικρότερου κακού» και της «καλύτερης διαχείρισης».

Πλατιά κομμάτια των εργαζομένων ζουν σε οριακές συνθήκες, η «μείωση της ανεργίας» που διαφημίζουν οφείλεται στη συνεχή αιμορραγία της μετανάστευσης της νεολαίας, τη μερική απασχόληση και την ωρομισθία. Η παραμονή στη θηλιά του χρέους, της ΕΕ και του ευρώ, ισοδυναμεί με την επιλογή να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση μέσα από την κοινωνική καταστροφή των εργαζόμενων. Η ΕΕ και οι πολιτικές δεν είναι «εγγύηση σταθερότητας» αλλά παράγοντας φτωχοποίησης και εξαθλίωσης. 

Εμείς λέμε ότι η μεγαλύτερη καταστροφή θα είναι να παραμείνουμε στην ΕΕ και στο ευρώ. Σήμερα, αντιμέτωποι με όλη τη μέχρι τώρα εμπειρία των μνημονίων και των πολιτικών των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, μπορούμε να χαράξουμε έναν άλλο δρόμο: το δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης, ένα δρόμο ανατροπής και ελπίδας. Προϋπόθεση για αυτό είναι ένα πρόγραμμα καθημερινού αγώνα για την επιβίωση αλλά και την ουσιαστική βελτίωση των όρων οικονομικής και κοινωνικής ζωής των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας. 


Με τον ρεαλισμό των αναγκών μας, απέναντι στις πολιτικές του κεφαλαίου, ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΖΩΗ


Από το 2010 που δραστηριοποιείται η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, βρεθήκαμε σε κάθε μεγαλη και μικρή μάχη, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η παρέμβαση μας στο περιφερειακό συμβούλιο έχει σκοπό να φέρει μέσα σε αυτό τους φυσικούς φορείς και τα αιτήματα των αγώνων και των κινημάτων των κατοίκων, εργαζομένων, ανέργων, νεολαίων της Αττικής. Είχε σκοπό να αποκαλύψει τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου στην Αττική και του πώς η περιφερειακή αρχή προσπαθούσε να τους περάσει μέσα από τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, οπλίζοντας τα κινήματα με γνώση και επιχειρήματα. Βρεθήκαμε απέναντι όχι μόνο στις πολιτικές που υλοποίησαν οι μνημονιακές αρχές του Γ. Σγουρού και της Ρ. Δούρου, αλλά απέναντι και στα επιχειρηματικά συμφέροντα που τους σπονσοράρουν: τον Λάτση, τον Μαρινάκη, τον Μελισσανίδη, την COSCO.

Με επίγνωση ότι μόνο τα κινήματα μπορούν να επιβάλλουν το να πάμε αλλιώς, το να σταματήσουμε τα σχέδια του κεφαλαίου:
Την τσιμεντοποίηση όλου του λεκανοπέδιου, με άμεσες επιπτώσεις στα δάση, τις παραλίες, τα ρέματα, τη βιοποικιλότητα. Η Πεντέλη, η Πάρνηθα, ο Υμηττός, το όρος Αιγάλεω, το Ποικίλο Όρος, το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά-Μαραθώνα και ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου απειλούνται από την επέκταση χρήσεων και τις καταπατήσεις.
Την εκχώρηση σταδιακά όλου του παραλιακού μετώπου της Αττικής στο κεφάλαιο: Η περιοχή από τον Πειραιά ως την Σαλαμίνα έχει εκχωρηθεί στην COSCO, ενώ ήδη έχουν ετοιμάσει το αναπτυξιακό σχέδιο (master plan) σχετικά με την επέκταση της ζώνης του Λιμανιού του Πειραιά. Με fast track διαδικασίες, τα επιχειρηματικά σχέδια αναγορεύονται σε «εθνικό στόχο», μετατρέποντας ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, από το Φάληρο ως το Λαύριο, σε μία ατελείωτη επιχειρηματική ζώνη, με κέντρα διασκέδασης, μαρίνες και ξενοδοχειακά και τουριστικά συγκροτήματα.
Την ταξική υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής, με τις ανεξέλεγκτες ρυπογόνες βιομηχανικές χρήσεις και με τη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή.
Την παράδοση της Ανατολικής Αττικής στην ανεξέλεγκτη δόμηση, χωρίς στοιχειώδεις δημόσιες υποδομές (όπως η αποχέτευση!), και με εξαφάνιση της γεωργίας και της αμπελοκαλλιέργειας.
Την εμπορευματοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου: Από το Πεδίο του Άρεως μέχρι το Άλσος Τρίτση, από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής μέχρι τα Λιπάσματα Δραπετσώνας, από το λόφο Φιλοπάππου μέχρι το άλσος στο Γουδή, αλλά ακόμη και στις παιδικές χαρές, ιδιωτικά κεφάλαια διεκδικούν τον περιορισμό και την καταπάτηση των ελεύθερων χώρων, ή τη χρησιμοποίησή τους με στόχο την κερδοφορία.
Τις πολιτικές της φτώχειας, της λιτότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνεργους, άστεγους, ημιαπασχολούμενους, χωρίς κοινωνική πρόνοια και φροντίδα.
Τις πολιτικές της καταστολής που έχουν μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε σιδερόφραχτη ζώνη, στις «πολιτικές καμίας ανοχής» που προσπαθούν να κρύψουν τους πιο φτωχούς και κοινωνικά αποκλεισμένους από τη βιτρίνα της πόλης, ενώ οι πιάτσες των ναρκωτικών, της πορνείας και της «προστασίας» καλά κρατούν με την ανοιχτή ανοχή της αστυνομίας.
Τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές που έχουν μετατρέψει ολόκληρες περιοχές της Αττικής σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες.
Την εξαφάνιση της γειτονιάς με τις πολιτικές των «αναπλάσεων» και το AirBnB που εκτοξεύουν τις τιμές και έχουν προκαλέσει κρίση στέγης στο κέντρο της Αθήνας και την επίθεση στη λαϊκή κατοικία, με την πολιτική φορολογίας στα ακίνητα, τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις και τους μαζικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Την «ένταξη» του εμπορευματοποιημένου πολιτισμού και της αναψυχής στις υπεραγορές και την πολιτική των μεγάλων ιδρυμάτων (Ωνάσειο, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και την παράδοση των χώρων αθλητισμού στις ιδιωτικές ΠΑΕ.

Η αντίθεσή μας σε όλα τα παραπάνω διατυπώνεται από τη σκοπιά ενός άλλου, συνολικά διαφορετικού τρόπου οργάνωσης της ζωής μας, ως εργαζόμενων και ως κατοίκων. Ενός τρόπου θα αντιπαραθέτει στον πολιτικό λόγο «των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», του χρέους, της ορθολογικής διαχείρισης στα πλαίσια του δήθεν εφικτού, τη θαρρετή διεκδίκηση των σύγχρονων κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων, την λαϊκή απαιτητικότητα να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα οι ανάγκες μας. Αγωνιζόμαστε για ένα άλλο τρόπο αυτοδιεύθυνσης της κοινωνίας: Με λαϊκές συνελεύσεις, με κατοχύρωση του λαϊκού και εργατικού ελέγχου στο σχεδιασμό και την υλοποίηση, με ανακλητότητα των οργάνων της τοπικής διοίκησης από το μαζικό κίνημα και τους συλλογικούς φορείς του. Πρώτα από όλα το κάνουμε πράξη μέσα στις ίδιες τις δημοκρατικές διαδικασίες της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική: με τη λειτουργία μέσω συνελεύσεων, με την εναλλαγή στην εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με υποψηφίους που είναι ενεργά μέλη των κινημάτων και όχι “επαγγελματίες” της πολιτικής.Απευθυνόμαστε πρώτα από όλα σε όλες τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος και των κινημάτων πόλης-γειτονιάς, με τους οποίους βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες μέσα κι έξω από το περιφερειακό συμβούλιο.


Απευθυνόμαστε σε όλους τους κατοίκους της Αττικής που πλήττονται από την πολιτική των μνημονίων και της διαρκούς επιτροπείας και καταλαβαίνουν ότι μια άλλη «διαχείριση» της ίδιας φτώχειας δεν τους χωράει, σε εκείνους κι εκείνες που καταλαβαίνουν ότι είναι αναγκαίο να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια, σε όλους όσοι δεν αρκούνται στα ψίχουλα των επιδομάτων ανεργίας, των προνοιακών παροχών για την ανακούφιση της ακραίας φτώχειας, της μετατροπής των εργαζόμενων σε «ωφελούμενους».
Απευθυνόμαστε σε όλους όσους συνειδητοποιούν την ανάγκη για μια Αριστερά πραγματική δύναμη αυτοοργάνωσης, ρήξης και ανατροπής, αντίπαλο δέος στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.
Σε όλους και όλες τους παραπάνω απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας, συστράτευσης και ένταξης στη συλλογική προσπάθεια. Τους καλούμε να συνδιαμορφώσουμε τη δράση και την παρουσία της μαχόμενης αντιδιαχειριστικής αριστεράς στην Αττική, πριν και μετά τις περιφερειακές εκλογές.
Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε να κυριαρχήσει η απελπισία, ο κοινωνικός κανιβαλισμός, ο «ρεαλισμός» της πολιτικής τους που πετάει στο περιθώριο της φτώχειας και της έλλειψης προοπτικής το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας και τη νεολαία. Γιατί χρωστάμε σε εμάς και τις μέλλουσες γενιές, αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν πριν από εμάς, ένα κόσμο ελπίδας.

Στις 26 Μάη στηρίζουμε - ψηφίζουμε

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Για να σταματήσει η Αττική να είναι το βομβαρδισμένο τοπίο των μνημονιακών πολιτικών, για να ξαναγίνει η Αττική του συλλογικού αγώνα, για ένα καλύτερο αύριο:

 • Απόκρουση και ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κάθε κυβέρνηση που θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση.
 • Αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, μείωση του χρόνου εργασίας και ριζική αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των φτωχών.
 • Μόνιμη και σταθερή εργασία, με επαρκή μισθό για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με πλήρη ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με παροχή δωρεάν κοινωνικών αγαθών (παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός, αναψυχή, περιβάλλον). Αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
 • Εξασφάλιση της εργατικής και λαϊκής κατοικίας, απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις των εργαζομένων και του λαού. Απαγόρευση της διακοπής ρεύματος και νερού για χρέη σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ για τα νοικοκυριά.
 • Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων  και των δανειακών συμβάσεων.
 • Έξοδος από την Ε.Ε. και το ευρώ για κατάκτηση και διεύρυνση της εργατικής λαϊκής κυριαρχίας και του δικαιώματος του λαού να αποφασίζει για την τύχη του.
 • Διαγραφή του δημόσιου χρέους με άμεση στάση πληρωμών στους πιστωτές. Με διαγραφή ιδιωτικών χρεών για τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες και τους ανέργους.
 • Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, με εργατικό - λαϊκό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που κλείνουν και απολύουν.
 • Υπεράσπιση των συλλογικών παραγωγικών δυνατοτήτων, για να μείνουν ανοιχτές επιχειρήσεις και εργοστάσια με εργατικό έλεγχο, για να καλλιεργηθεί η γη από τη μικρή και φτωχή αγροτιά και για να ζήσουν τα αυτοαπασχολούμενα λαϊκά στρώματα με τους συνεταιρισμούς τους.
 • Ανατροπή της αντιδημοκρατικής πολιτικής της βίας και της καταστολής με δημοκρατικές κατακτήσεις υπέρ των εργαζομένων και του λαού.
 • Έξοδος από το ΝΑΤΟ, κλείσιμο των βάσεων, καταδίκη και άρνηση συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες σε όλο τον κόσμο. Αποτροπή της απειλής ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή μας, διάλυση του άξονα Ελλάδας-ΗΠΑ-Κύπρου-Ισραήλ.
 • Πάλη ενάντια στη φασιστική απειλή, τον εθνικισμό και το ρατσισμό. Να καταδικαστεί τελεσίδικα η δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής. 
 • Υπεράσπιση της φύσης και του περιβάλλοντος από τη ληστρική επιδρομή του κεφαλαίου.
 • Κοινωνική πρόνοια, δικαιώματα και ισότιμη ένταξη για όλες τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τους/τις αποκλεισμένους-ες: άτομα με αναπηρία, κακοποιημένες γυναίκες, παιδιά, τοξικοεξαρτημένους-ες.
 • Υπεράσπιση και νομιμοποίηση των μεταναστών-στριών, απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά τους και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των προσφύγων του πολέμου και της φτώχειας.
 • Υπεράσπιση και διεύρυνση των νομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων όσων υφίστανται διακρίσεις λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Μόνο με αγώνες και κινήματα μπορούμε να πετύχουμε

 • Να καταργηθεί ο «Κλεισθένης Ι» (κι όλες οι προηγούμενες αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» των ΟΤΑ) και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
 • Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη και οι φόροι για την κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Όχι στους δήμους-φορομπήχτες με το δημότη-πελάτη. Όχι στη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Καμία ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών από τους ΟΤΑ.
 • Να χρηματοδοτούνται οι δήμοι από το κράτος με τη φορολόγηση του κεφαλαίου. Όχι στη μείωση των ΚΑΠ και ΣΑΤΑ. Να αποδοθούν όλοι οι παρακρατηθέντες πόροι.
 • Να καταργηθούν τα προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ και κάθε μορφή ελαστικής εργασίας. Να μη γίνει καμιά απόλυση και καμία ανάθεση κοινωνικών υπηρεσιών σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Να γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις κενές θέσεις των δήμων και περιφερειών και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και η εργασία βάση της ειδικότητας πρόσληψης.Για όλα τα παραπάνω, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε:

Για ένα ανθρώπινο περιβάλλον στην Αττική Για να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον και η δημόσια υγεία των πολιτών της.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
 • Να καταργηθούν οι ΧΥΤΑ. Όχι στην καύση των απορριμμάτων. Να μην περάσουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί με δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών μονάδων και αναπαραγωγή του αίσχους των χωματερών (όπως αυτές στη Φυλή και το Γραμματικό, αλλά και τα σχέδια για την Κερατέα).
 • Επανασχεδιασμός για τη συλλογή, τη διαχείριση και τη διάθεση/απόθεση των απορριμμάτων, που θα ξεκινά από το να μην παράγεται και απορρίπτεται μεγάλη ποσότητα άχρηστων συσκευασιών. Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση για την αποτελεσματική μείωση των απορριμμάτων. Να λειτουργήσουν σωστά από τις περιφέρειες και τους δήμους, να επεκταθούν και να βελτιωθούν τα προγράμματα ανακύκλωσης, ώστε να γίνουν εύχρηστα για τους κατοίκους και αποτελεσματικά με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος.
 • Καμιά εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου στην αποκομιδή μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων. Πέρασμα στο Δημόσιο όλων των συστημάτων  ανακύκλωσης.
Για την πολιτική προστασία
 • Αυξημένα μέτρα πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικά έργα με σχεδιασμό που να ακολουθεί τη φυσική αντιπλημμυρική προστασία. Να προστατευτούν τα ρέματα από την τσιμεντοποίηση και την καταπάτηση. Έργα υποδομών για αποχέτευση, απορροή όμβριών.
 • Αντισεισμική θωράκιση και προστασία σε όλη την Αττική.
 • Πρόληψη και πυροπροστασία, έργα συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, προσλήψεις προσωπικού και αγορά/εκσυγχρονισμός οχημάτων και μέσων πυρόσβεσης.
Να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί, περιβαλλοντοκτόνοι και καταστροφικοί νόμοι και ρυθμίσεις.
 • Να προστατευτούν τα δάση, τα άλση, οι χώροι πρασίνου που έχουν απομείνει στον αστικό και περιαστικό ιστό των πόλεων και των παραλιών.
 • Μέτρα ασφαλείας, έλεγχοι και κονδύλια, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Καμιά εμπορευματοποίηση και εντατική εκμετάλλευση της δημόσια γης. Προστασία της γεωργικής γης και της καλλιέργειας.
 • Να διαφυλαχθούν από κάθε είδους οικοδομικές και εμπορευματικές δραστηριότητες. Όχι σε επέκταση σχεδίων πόλης προς τα βουνά και τις παραλίες (ακόμα και για λεγόμενους «κοινωφελείς» σκοπούς).
 • Καμιά εμπορευματοποίηση των παραλιών, ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Απομάκρυνση εγκαταστάσεων ιδιωτικών εταιρειών, στρατοπέδων, ΔΕΚΟ από τα δάση.
 • Να εφαρμοστούν κανόνες για την εγκατάσταση των σταθμών εκπομπών (κεραιών) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και τα όρια εκπομπών. Να γίνουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να τηρούνται οι αποστάσεις εγκατάστασης από τους χώρους που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, κατοικίες).
 • Να εφαρμοστεί αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και τακτικοί έλεγχοι για τους ρύπους και τα απόβλητα των εργοστασίων και τη διαχείρισή τους, με στόχο όχι την είσπραξη προστίμων, αλλά την εξαφάνιση των ρύπων.
 • Μέτρα ενάντια στα φαινόμενα του νέφους, της αιθαλομίχλης, της ρύπανσης των θαλασσών, των πηγών, των ποταμών.
Να περιοριστεί η χρήση των πεπερασμένων ενεργειακών πόρων (πετρέλαιο, λιθάνθρακας, αέριο)
 • Να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης) με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και με γνώμονα την αμφισβήτηση του καταναλωτικού μοντέλου, της ενεργοβόρου καπιταλιστικής ανάπτυξης και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.
 • Όχι στις εξορύξεις και τους κινδύνους που επιφέρουν με τους οικονομικούς ανταγωνισμούς πολυεθνικών εταιρειών και κρατών, αλλά και στην οικολογική και τεκτονική ισορροπία.
 • Να σταματήσουν οι μπίζνες της «πράσινης οικονομίας» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.λπ.) που αποβλέπουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, την κερδοφορία των ιδιωτών και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές με τα συνοδά έργα. Όχι στη μεταφορά του κόστους τους στο λαό.
 • Δημόσιες υποδομές στην έρευνα και την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπική κλίμακα, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία περιοχών και γειτονιών.
Να προστατευθεί ο φυσικός και δομημένος χώρος και οι δημόσιες υποδομές, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
 • Δημιουργία χώρων πρασίνου, ελεύθερων και ανοιχτών σε όλους-ες. Καμία πώληση σε εταιρείες και εκμετάλλευση δημόσιου χώρου από το κεφάλαιο.
 • Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και το  Υπερταμείο. Να καταργηθούν οι νόμοι του fast track. Μέτρα για την προστασία της δημόσιας – δημοτικής περιουσίας από τα ιδιωτικά συμφέροντα, τους διεκδικητές της ιδιοκτησίας της, τους καταπατητές, τους εργολάβους. Καμιά ιδιωτικοποίηση ή εκχώρηση σχολείων, νοσοκομείων, δασών, αρχαιολογικών χώρων.
 • Να σταματήσει η στοχευμένη υποβάθμιση περιοχών, προκειμένου αυτές να εξαγοραστούν φτηνά από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Όχι στην εκδίωξη των κατοίκων από τις γειτονιές τους. Αύξηση των δαπανών για δημόσιες υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Μέτρα ενάντια στο Airbnb.
 • Να αποτραπούν χωροταξικές ρυθμίσεις που θέλουν πόλεις-τέρατα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών. Να καθοριστούν αυστηρές χρήσεις γης. Να σταματήσει το αίσχος της νομιμοποίησης αυθαιρέτων, με πρόνοια για κοινωνική κατοικία.
 • Να διασφαλιστούν ελεύθεροι χώροι και να σχεδιαστεί η λειτουργία της πόλης για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι ανάγκες συλλογικής συνεύρεσης και επικοινωνίας τους.
 • Να διατηρηθεί ο ιστορικός-πολιτιστικός χαρακτήρας των περιοχών. Να σταματήσουν τα έργα βιτρίνας που εξυπηρετούν σχέσεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Για την κοινωνική  πρόνοια και την υγεία
 • Να αναβαθμιστεί η κοινωνική φροντίδα και προστασία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και για όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη. Μέριμνα και κέντρα δωρεάν υποστήριξης και φροντίδας για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, των ατόμων με αναπηρία, ψυχικές παθήσεις, εξαρτήσεις από ουσίες, κακοποιημένους-ες και εγκαταλελειμμένους-ες. Ειδική μέριμνα για τις γυναίκες και τα παιδιά.
 • Βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί σε κάθε γειτονιά που να καλύπτουν όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς, με δημόσια χρηματοδότηση και κατάργηση των τροφείων.
 • Να λειτουργήσουν δημοτικά γηροκομεία με δωρεάν διαμονή των φτωχών και άπορων γερόντων σε κάθε δήμο.
 • Ενίσχυση με προσωπικό, υποδομές, μόνιμη κρατική χρηματοδότηση για πλήρη και δωρεάν λειτουργία της Βοήθειας στο Σπίτι.
 • Να πάψει η συνεχής υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας και ειδικότερα  στα νησιά.
Για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας
 • Καμιά κατάσχεση - πλειστηριασμός- έξωση κατοικίας όσων έχουν πάρει δάνειο και έχουν χάσει τη δουλειά τους, είναι απλήρωτοι ή τους έχουν μειώσει μισθό και σύνταξη.
 • Κανένας πλειστηριασμός για χρέη σε δημόσιο, τράπεζες. Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια κράτους, τραπεζών.
 • Μείωση των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών ανάλογη με τη μείωση του εισοδήματος και τη μείωση της τιμής της κατοικίας. Απαλλαγή τους από το δάνειο, όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο.
 • Να καταργηθούν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις μισθών και περιουσίας μισθωτών - αυτοαπασχολούμενων για χρέη σε δήμους.
Ρεύμα – νερό δημόσια αγαθά για όλο τον λαό
 • Να παρέχουν δήμοι και περιφέρειες όλα τα τεχνικά μέσα ώστε για να εξασφαλίσουν με έμπρακτο τρόπο ότι δεν θα μείνει κανένα σπίτι χωρίς νερό και ρεύμα.
 • Όχι στους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο. Μειώσεις τιμολογίων της ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου. Όχι στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Δημόσιες υποδομές για το νερό και το ρεύμα ώστε να παρέχεται σε κανονικές τιμές στα νησιά.
Στέγαση για όλους
 • Προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για άστεγους, άνεργους, ημιαπασχολούμενους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πρόσφυγες και μετανάστες.
 • Να απαλλοτριωθούν κενές και αχρησιμοποίητες κατοικίες και κλειστές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις με στόχο την άμεση στέγαση των άστεγων. Στην Αττική υπάρχει τεράστιο κτιριακό απόθεμα (κλειστά ξενοδοχεία, αχρησιμοποίητες κατοικίες, κτήρια του δημοσίου, των Ταμείων, της Εκκλησίας και των ΟΤΑ κλπ) που μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.
 • Να επιδοτηθεί το ενοίκιο για όλους τους άνεργους και φτωχούς που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Να λειτουργεί η στεγαστική πίστη σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες με άτοκα στεγαστικά δάνεια για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Για ποιοτική και οικονομική μετακίνηση χωρίς ταλαιπωρία
 • Ενίσχυση των δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς  και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης (ποδήλατο) για να αποτραπεί η αλόγιστη χρήση του Ι.Χ.
 • Μείωση του εισιτηρίου - δωρεάν μετακίνηση σε άνεργους, φτωχούς και μαθητές-φοιτητές-σπουδαστές, ηλικιωμένους.
 • Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των ΜΜΜ. Να επεκταθεί το Μετρό και να ενισχυθούν οι γραμμές των λεωφορείων, για να καλύπτονται όλες οι περιοχές.
 • Επέκταση, ποιοτική και φτηνή λειτουργία των σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών γραμμών.
Για την άνθηση της  πολιτιστικής δημιουργίας και τον  αθλητισμό
 • Να δημιουργηθούν χώροι πολιτισμού σε κάθε περιοχή και να εξασφαλιστούν χώροι για στέκια της νεολαίας και των μεταναστευτικών κοινοτήτων.
 • Να προστατευτεί η ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία με στήριξη πειραματικών χώρων έκφρασης σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, ελεύθερα θέατρα, ζωγραφική, γκράφιτι και μουσική στο δρόμο.
 • Να δημιουργηθούν ανοιχτές δημόσιες βιβλιοθήκες, σινεμά και θέατρα σε κάθε Δήμο, όπως και κέντρα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης δημόσια και δωρεάν για όλους.
 • Να δημιουργηθούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό όπου δεν υπάρχουν,  να συντηρηθούν οι υπάρχουσες και να είναι ελεύθερα προσβάσιμες.
 • Να λειτουργήσουν αθλητικά προγράμματα με δωρεάν συμμετοχή-κατάργηση της εισφοράς όπου υπάρχει.
Για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων
 • Να διαλυθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ-ΔΙΑΣ. Όχι στον περιορισμό της διαδήλωσης, στην ένταση της αστυνομοκρατίας, τις πολιτικές «νόμου και τάξης» στο όνομα της εγκληματικότητας.
 • Όχι στους σχεδιασμούς «ανάπλασης» των πόλεων και την «αναβάθμιση» αστικών περιοχών που είτε εφαρμόζουν εκκαθαρίσεις, είτε στοχεύουν στον έλεγχο και στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο δημόσιο χώρο.
 • Να καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στην Αττική και όπου υπάρχουν. Να στεγαστούν οι πρόσφυγες σε σπίτια μέσα στον αστικό ιστό.
 • Να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, να δοθεί  άσυλο στους πρόσφυγες – θύματα του ιμπεριαλισμού, των πολέμων, των δικτατοριών, της ακραίας φτώχειας και των περιβαλλοντικών καταστροφών.
 • Ελευθερίες και πλήρη εργασιακά, κοινωνικά, πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα σε όλους και όλες, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα, φύλο και σεξουαλική προτίμηση. Προστασία των θυμάτων κακοποίησης, έμφυλης βίας και βιασμού. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους/στις οροθετικούς/ές ενάντια στον κοινωνικό στιγματισμό τους. 
 • Ελεύθερη λειτουργία χώρων θρησκευτικής λατρείας για όλες τις θρησκείες ή δόγματα και των χώρων πολιτιστικής έκφρασης. 
 • Δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για τους μόνιμα εγκατεστημένους μετανάστες.
 • Να καταδικαστεί η δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής και να κλείσουν τα γραφεία της όπου υπάρχουν.

Με το μυαλό στις ανάγκες μας και την καρδιά στα όνειρά μας…
…για την Αττική της Ανατροπής και της Ελπίδας!1 σχόλιο:

 1. Στο παρά πέντε των εκλογών ξεπουλάνε το άλσος σε ιδιώτη!
  https://www.epimenoumepedioareos.gr/?p=1021&fbclid=IwAR39aBkocTONf-Y2Sy-IEj9LWtjk1c9VTMOpj03YAcuICX4ulbztRnm5OP8

  ΑπάντησηΔιαγραφή