Διακήρυξη 2023ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική

για τις Περιφερειακές εκλογές 8 Οκτωβρίου 2023


Α. Η Αττική πεδίο βολής φτηνό για το κεφαλαίο και τα κέρδη του

Η Αττική του 2023 μετράει τις πληγές της από τις συνέπειες των καταστροφικών πολιτικών πολλών ετών, που διαμόρφωσαν μια περιφέρεια ξένη για τις ανάγκες των κατοίκων και φιλόξενη για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Στην πενταετία που πέρασε βίωσε τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών πολιτικών της δολοφονικής κυβέρνησης της ΝΔ, της πολιτικής της περιφερειακής αρχής Πατούλη και του μοντέλου «ανάπτυξης» που έχει ακολουθηθεί. Για μία ακόμη φορά γίναμε θεατές στο ίδιο έργο, όπου πρωταγωνιστούν οι περικοπές δαπανών, η κατάρρευση της πολιτικής προστασίας και των κοινωνικών υποδομών, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και οι ιδιωτικοποιήσεις, η έγκριση έργων χωρίς μέριμνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και χωρίς σεβασμό για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου, η προτεραιότητα στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Γίναμε μάρτυρες:

Της αποτυχίας της πολιτικής προστασίας, σε κάθε κρίσιμη στιγμή: στους χιονιάδες το Φεβρουάριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 με τα τραγικά γεγονότα στην Αττική οδό, στις πλημμύρες σε διάφορες περιοχές, στις καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021, αλλά και στις καταστροφικές φωτιές που ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η περιφερειακή αρχή αποδίδουν όλα τα δεινά στην κλιματική αλλαγή και μετατρέπουν την ευθύνη της αντιμετώπισης σε ατομική ευθύνη με τα μηνύματα του 112, για να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες και να αποκρύψουν πως η Περιφέρεια Αττικής είναι πλήρως ανοχύρωτη ως προς τις υποδομές και το προσωπικό στην πολιτική προστασία. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε πάνω από μισό εκατομμύριο καμένα στρέμματα στην Αττική, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι ευθύνες τους είναι εγκληματικές, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για την κατάσβεση και πρόληψη των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση των εκάστοτε «φυσικών καταστροφών».

Της συνέχισης των πολιτικών της φτώχειας, της λιτότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνεργους, άστεγους, ημιαπασχολούμενους, χωρίς κοινωνική πρόνοια και φροντίδα. Για ακόμη μία θητεία, η περιφερειακή αρχή ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις πολιτικές της κυβέρνησης, χρηματοδοτώντας αφειδώς δράσεις ενίσχυσης του κεφαλαίου ή αυτοπροβολής του Περιφερειάρχη, χωρίς να ιεραρχεί πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας ή ανακούφισης των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου. Ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, η Περιφέρεια Αττικής επικρότησε τα κατασταλτικά μέτρα και την επιτήρηση, έκλεισε τα μάτια στη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων με σκοπό το σταδιακό ξεπούλημά τους, αδιαφόρησε για θέματα υγιεινής και προστασίας της λειτουργίας των σχολείων, ενώ είδε την πανδημία ως ευκαιρία για να προχωρήσει αντιδραστικές αλλαγές σε σχέση με τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και σε σχέση με άλλους κρίσιμους τομείς.

 Της μετατροπής της Αττικής σε κατεξοχήν πεδίο βολής του κεφαλαίου, με τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τις «φαραωνικές» επενδύσεις, την αλλαγή ιδιοκτησίας στη γη και τη στέγη, την επέλαση των Mall, την επέλαση των βιομηχανιών που σαρώνουν εργαζόμενους και περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την Αττική να μετατρέπεται σε έναν αβίωτο τόπο, με την τσιμεντοποίηση όλου του λεκανοπέδιου και τις καταστροφικές επιπτώσεις της «ανάπτυξης» στα δάση, τις παραλίες, τα ρέματα, τη βιοποικιλότητα:

  Η Πεντέλη, η Πάρνηθα, ο Υμηττός, το όρος Αιγάλεω, το Ποικίλο Όρος, το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά-Μαραθώνα και ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου απειλούνται από την επέκταση χρήσεων και τις καταπατήσεις. Οι επαναλαμβανόμενες φωτιές και η αποψίλωση των δασών διευκολύνουν αυτά τα σχέδια. Παρά τις εξαγγελίες για αναδάσωση, στις καμένες περιοχές, λίγα χρόνια μετά, ξεφυτρώνουν συχνά «επενδυτικές πρωτοβουλίες» αντί για νέα δέντρα.

    Οι παραλίες της Αττικής απειλούνται από το project της Αττικής Ριβιέρας, το οποίο περιλαμβάνει την παραχώρηση του αιγιαλού, τις ιδιωτικοποιήσεις στις μαρίνες, τη φαραωνική πολεοδόμηση των 2.700.000 τ.μ. του Λάτση για το Ελληνικό, τους σχεδιασμούς και την υλοποίηση του MASTER PLAN της COSCO με την επέκταση της κρουαζιέρας, τη δημιουργία MALL και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων για τον Πειραιά, αλλά και την ενίσχυση ναυπηγικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές.

  Βαφτίζεται ως «προστασία» η συνεχιζόμενη τσιμεντοποίηση όλων των ρεμάτων της Αττικής, ανάμεσά τους σημαντικότατα ρέματα της Αττικής όπως το ρέμα Ποδονίφτη, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, το ρέμα Πικροδάφνης, το ρέμα Σαπφούς, το ρέμα του Ερασίνου κ.ά. Το master plan «για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την αντιπλημμυρική προστασία» που παρουσίασε η Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνει σχέδιο εξαφάνισης όλων των ρεμάτων στην Αττική.

  Προωθούνται εμβληματικές αστικές παρεμβάσεις που διά της αλλαγής, εγκαθίδρυσης ή μετεγκατάστασης σημαντικών χρήσεων, εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εντείνοντας παράλληλα τις διαδικασίες χωρο-κοινωνικού διαχωρισμού. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν τη μεταφορά μεγάλων υπουργείων και οργανισμών από το κέντρο στο λεγόμενο «κυβερνητικό πάρκο» της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, τη γενική αναμόρφωση της περιοχής της Νέας Φιλαδέλφειας με αφορμή την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, τα σχέδια για το ΟΑΚΑ, αλλά και τον μετασχηματισμό της περιοχής του Ελαιώνα για τα συμφέροντα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τον παράλληλο εκτοπισμό των πιο φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων, των μεταναστ(ρι)ών που δεν χωρούν στη βιτρίνα της πόλης.

  Προωθείται η εμπορευματοποίηση και καταπάτηση κάθε ελεύθερου χώρου. Από το Πεδίο του Άρεως μέχρι το Πάρκο Τρίτση, από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής μέχρι τα Λιπάσματα Δραπετσώνας, από το λόφο Φιλοπάππου μέχρι το άλσος στο Γουδή και το πάρκο Δρακόπουλου, ακόμη και στις παιδικές χαρές και τα λεγόμενα πάρκα τσέπης, τα ιδιωτικά κεφάλαια διεκδικούν τον περιορισμό και την καταπάτηση των ελεύθερων χώρων ή τη χρησιμοποίησή τους με στόχο την κερδοφορία. Οι σχεδιασμοί της Περιφέρειας για το Πάρκο Τρίτση και το Πεδίον του Άρεως ακολουθούν τη γνωστή συνταγή όπου το δημόσιο αναλαμβάνει τη δημιουργία των επενδυτικών ευκαιριών και στη συνέχεια παραχωρεί τους χώρους έναντι μικρού ενοικίου για να κερδοσκοπήσουν οι ιδιώτες, οι οποίοι μάλιστα αφήνονται να αυθαιρετούν και να επεκτείνουν τη δράση τους ανεξέλεγκτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι πρόσφατες αυθαίρετες χρήσεις της Αττικό Μετρό στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στο Πεδίο του Άρεως.

  Της καταστροφικής διαχείρισης των απορριμμάτων και της συνέχισης του εγκλήματος στη Φυλή, με την επέκταση της χωματερής και τον σχεδιασμό νέων έργων που προβλέπουν τη συνέχιση της λειτουργίας του αίσχους για περισσότερο από 30 χρόνια, τα έργα βιτρίνας με σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα στην ανακύκλωση, καθώς και την ψήφιση της ΜΠΕ για τον περιφερειακό σχεδιασμό που θέλει να επεκτείνει τις χωματερές σε Σχιστό και Γραμματικό, ενώ ανοίγει την προοπτική της καύσης απορριμμάτων. Σε όλες τις διαδικασίες για τη λήψη των παραπάνω αποφάσεων, υπονομεύτηκε ποικιλοτρόπως η δημόσια και ανοιχτή διαβούλευση με τους κατοίκους όπως και η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.

● Της υποβάθμισης των εναπομεινάντων χώρων ερασιτεχνικού αθλητισμού και της παράδοσης στην ιδιωτική εκμετάλλευση μεγάλων και μικρότερων αθλητικών χώρων, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των γηπέδων αντισφαίρισης στο πάρκο Βεϊκου και την αντίδραση των πολιτών κ.λπ.

Του μαρασμού των χώρων πολιτισμού με την «ένταξη» του εμπορευματοποιημένου πολιτισμού και της αναψυχής στις υπεραγορές και την πολιτική των μεγάλων ιδρυμάτων (Ωνάσειο, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) αλλά και κάθε είδους γκλαμουριές, δημόσιες σχέσεις και αρπαχτές από το περιβάλλον της περιφερειακής αρχής με διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες συγκεκριμένης ποιότητας και εμβέλειας.

 

Η νέα εικόνα της Αττικής

Όλη η περιφέρεια γίνεται πιο δυσλειτουργική, πιο άνιση, και πιο ταξικά πολωμένη:

 Ενισχύεται η εντεινόμενη ταξική υποβάθμιση της πολύπαθης δυτικής πλευράς της Αττικής, που έχει γίνει συνώνυμο της χωματερής, των φυσικών καταστροφών, των ανεξέλεγκτων ρυπογόνων βιομηχανικών χρήσεων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και τους υδατικούς πόρους της περιοχής. Στο Σκαραμαγκά, στο Πέραμα, στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, επεκτείνονται διαρκώς οι επικίνδυνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, τα μέτρα προστασίας από τα βιομηχανικά ατυχήματα είναι ανύπαρκτα, όπως είδαμε και στην πρόσφατη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο.

 Η Ανατολική Αττική παραδίδεται στην ανεξέλεγκτη δόμηση, χωρίς στοιχειώδεις δημόσιες υποδομές (όπως αποχέτευση), και με εξαφάνιση της γεωργίας και της αμπελοκαλλιέργειας καθώς η αγροτική παραγωγή τελεί υπό ειδικό καθεστώς διωγμού αντί για στοιχειώδη ενίσχυση.

  Το παραλιακό μέτωπο της Αττικής από τον Πειραιά και από το Φάληρο ως το Λαύριο, μετατρέπεται σε μία ατελείωτη επιχειρηματική ζώνη, με κέντρα διασκέδασης, μαρίνες, ξενοδοχειακά και τουριστικά συγκροτήματα πλάι στις βιομηχανικές χρήσεις της περιοχής και τη δραστηριότητα της COSCO, ενώ δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα τοίχος για τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών με αποτέλεσμα ο λαός της Αθήνας να αποκόπτεται όλο και περισσότερο από τη θάλασσα.

  Το κέντρο της Αθήνας, παραδίδεται στις επενδύσεις και στον τουρισμό, σε δραστηριότητες εμπορίου, εστίασης και αναψυχής. Μια σειρά από γειτονιές της πόλης βλέπουν τη φυσιογνωμία τους να αλλάζει βίαια με διαδικασίες τουριστικοποίησης και εξευγενισμού, ενώ το AirBnB έχει οδηγήσει σε ακραία αύξηση των ενοικίων, προκαλώντας κρίση στέγης στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, συντελείται οργανωμένη επίθεση στη λαϊκή κατοικία, με την πολιτική φορολόγησης των ακινήτων, τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις και τους μαζικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με όλο και περισσότερη καταστολή και αστυνομοκρατία.


Β. Με τον καιρό να’ ναι κόντρα

Από τους πρώτους μήνες της «νέας» κυβέρνησης της ΝΔ, είναι καθαρό ότι, για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τίποτα δεν πρόκειται να πάει προς το καλύτερο. Ο πληθωρισμός τραβάει την ανηφόρα, το καλάθι του νοικοκυριού γεμίζει όλο και πιο δύσκολα και οι τιμές των καυσίμων χτυπάνε κόκκινο. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος και η υποβάθμιση της πολιτικής προστασίας αφανίζουν τα δάση και τις λαϊκές περιουσίες και θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά τη ζωή μας. Οι ρατσιστικές πολιτικές της ΝΔ γεννούν επανειλημμένα εγκλήματα εναντίον των μεταναστών -όπως αυτό με τους δεκάδες απανθρακωμένους ανθρώπους στο δάσος της Δαδιάς- και δίνουν ανοιχτή κάλυψη στους φασίστες να δολοφονούν στη Φιλαδέλφεια και τον Περισσό και να κάνουν πογκρόμ στον Έβρο.

Η κυβέρνηση νομίζει ότι θα ξεδιπλώσει χωρίς αντίσταση και επιθετικά το πολιτικό σχέδιό της ενάντια στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Με το «καλημέρα» προωθεί νέο αντεργατικό νομοσχέδιο σύγχρονης σκλαβιάς, αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση που μεγαλώνουν τους ταξικούς διαχωρισμούς, ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, μισθολόγιο κοροϊδίας και φτώχειας στο δημόσιο, ενίσχυση του πλιάτσικου των ιδιωτών στην ενέργεια, χτύπημα μέσω των πλειστηριασμών του δικαιώματος στη στέγη.

Κι όμως, οι πανηγυρισμοί της διαψεύδονται. Η οργή για το δολοφονικό της έργο στην υπηρεσία ενός συστήματος που καταστρέφει τις ζωές μας και τη φύση είναι εδώ, και προβάλλει ξανά και ξανά στους δρόμους του αγώνα. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μια κυβέρνηση και μια άρχουσα τάξη σε κρίση, που δεν θα παραιτηθεί από το έργο της καταστροφής αν δεν την ανατρέψουμε εμείς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς ορατό τέλος και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και πληρώνονται με το αίμα των λαών και εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων σε βάρος των εργατικών λαϊκών αναγκών. Η κυβέρνηση ενισχύει την πρόσδεση στις νατοϊκές επιδιώξεις με την παραχώρηση εγκαταστάσεων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων που εξασφάλισε η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, τη δημιουργία μονάδων αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG στην Αττική, στη Θράκη, στη Μαγνησία και αλλού. Την ίδια ώρα, στηρίζει έμπρακτα την κυβέρνηση της Ουκρανίας με την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού και την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών.

Σε αυτή την πολιτική, συναίνεσαν και συναινούν όλα τα συστημικά κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας), αλλά και οι ακροδεξιοί της Ελληνικής Λύσης, οι φασίστες και τα νέα σκοταδιστικά ανορθολογικά ρεύματα όπως η Νίκη.

Στο επίπεδο του τοπικού κράτους, η κυβέρνηση της ΝΔ, περιφερειάρχες και δήμαρχοι, ως ενιαίος συνασπισμός εξουσίας, πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αξιοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ, σε συνδυασμό με τον αναβαθμισμένο ρόλο των δήμων και των περιφερειών, εφαρμόζουν μια επιθετική πολιτική αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που απειλεί τις ζωές μας και παραδίδει στην επιδρομή του κεφαλαίου τις πόλεις και το περιβάλλον.

Η συστημική αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ αποδέχεται όλο αυτό το πλαίσιο. Γι΄ αυτό, άλλωστε, και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση ακολούθησαν αυτή την πολιτική. Για αυτό και σε πολλές περιπτώσεις υποστηρίζουν υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους από κοινού με τη ΝΔ.

Βλέπουμε πως οι δήμοι και οι περιφέρειες, μέσα από μια σειρά θεσμικές αλλαγές, ανασυγκροτούνται σε ακόμα πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση. Η μορφή, η δομή και η λειτουργία του τοπικού κράτους εξελίσσεται σε συνάρτηση με τη γενικότερη αναδιάρθρωση του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Στο παραπάνω πλαίσιο, αναβαθμίζεται ο ρόλος της τοπικής διοίκησης ως εργαλείο για την προώθηση των στρατηγικών κατευθύνσεων του κεφαλαίου και για την υπηρέτηση των πολιτικών που τις επιβάλλουν. Οι αντιδραστικοί νόμοι Θεοδωρικάκου-Βορίδη βαθαίνουν τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι νόμοι «Καλλικράτης» (ΠΑΣΟΚ) και «Κλεισθένης Ι και ΙΙ» (ΣΥΡΙΖΑ), διευκολύνουν την πρόσδεση των περιφερειών σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, διαμορφώνουν μοντέλα μεταβίβασης δημόσιων πόρων στο κεφάλαιο (μισθώσεις για 99 χρόνια, παραχώρηση ακάλυπτων εκτάσεων, προώθηση ΒΑΠΕ), στρέφουν τις τοπικές διοικήσεις σε αναζήτηση ιδίων πόρων και γενικεύουν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε κρίσιμες λειτουργίες (κοινωνική πολιτική, διαχείριση απορριμμάτων, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, εμπλοκή με ιδιώτες σε παραγωγή και διανομή ενέργειας). Περιφέρειες και δήμοι ενισχύονται με περισσότερες λειτουργίες χωρίς να αυξάνεται η δημόσια χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα κομβικές για την καθημερινότητα και τη ζωή μας υπηρεσίες να υπολειτουργούν, να εμπορευματοποιούνται ή και να εκχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΕΕ έχει κρίσιμο ρόλο σε ό,τι γίνεται σε δήμους και περιφέρειες. Με τις οδηγίες και τους κανονισμούς της, με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα ισχύσει από το 2024, προωθεί την απελευθέρωση των αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη λιτότητα. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, καθορίζονται και οι χρηματοδοτήσεις των δήμων και των περιφερειών, μέσω των ΕΣΠΑ και των χρηματοδοτικών εργαλείων. Τα κονδύλια της ΕΕ κατευθύνονται σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες και προτεραιότητες. Μια σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες συνδέονται με ευρωπαϊκά προγράμματα και εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση και το σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, ενώ με το πέρας κάθε προγράμματος καθίσταται αμφίβολη η συνέχιση της παροχής τους. Τέλος, η εξάρτηση της δημιουργίας περιφερειακών υποδομών από τον δανειοδοτικό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαμορφώνει το έδαφος για την επόμενη δημοσιονομική επιτροπεία.

Ο περιορισμός της δημοκρατικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων δήμων και περιφερειών στο όνομα της «κυβερνησιμότητας», η ενίσχυση λήψης των κρίσιμων αποφάσεων από κλειστά κέντρα (Επιτροπές) και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με στόχο τον αποκλεισμό των ενοχλητικών φωνών από τα συμβούλια, ολοκληρώνουν το συγκεντρωτικό μοντέλο, βαθαίνουν τη διασύνδεση του κεντρικού με το τοπικό κράτος και ενισχύουν το ρόλο του δήμαρχου ή περιφερειάρχη-manager, είτε πρόκειται για κομματικό παράγοντα είτε για «ανεξάρτητη προσωπικότητα».

Για όλους τους παραπάνω λόγους, μοιάζουν όλο και πιο ξεθωριασμένες και μη ρεαλιστικές οι αντιλήψεις όσων βλέπουν αυτοτελή λειτουργία των δήμων και περιφερειών σε σχέση με το κεντρικό κράτος, οραματιζόμενοι πεδία φιλολαϊκής διαχείρισης των πόρων και της «καθημερινότητας του πολίτη» και λειτουργία τοπικών αυτοδιοικητικών θεσμών. Στην πραγματικότητα, οι περιφέρειες και οι δήμοι συμμετέχουν όλο και πιο δραστήρια στον επιτελικό σχεδιασμό του κεντρικού κράτους, οργανώνοντας τον συνασπισμό εξουσίας σε τοπικό επίπεδο.

 

Γ. Στην Αττική θέλουμε ζωή!


Οι επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν κρίσιμη σημασία. Για τους εργαζόμενους και τη νεολαία το ζητούμενο είναι να εκφραστεί συνολικά η λαϊκή αντίσταση στην παραπέρα αντιδραστική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και του τοπικού κράτους και τη συναινετική στάση των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και η θέληση για πολιτικές-κοινωνικές αλλαγές.

Στις 8 Οκτωβρίου, στη μάχη των περιφερειακών εκλογών επιδιώκουμε να μαυριστεί η ΝΔ,η κυβέρνηση που δολοφονεί από τα Τέμπη και την Πύλο μέχρι τη Δαδιά και τη Θεσσαλία, για την η κυβέρνηση που σκορπάει φτώχεια, ρατσισμό και σεξισμό. Να τους ανατρέψουμε με τους αγώνες μας!

Διαλέγουμε πλευρά, γιατί διαλέγουμε ζωή στην Αττική

Στις εκλογές που έρχονται οι κάτοικοι της Αττικής καλούνται να διαλέξουν πλευρά.

Από τη μια πλευρά είναι η πολιτική που βάζει στο κέντρο το κέρδος των επιχειρηματιών ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα: Η πολιτική που προωθεί φαραωνικές αναπλάσεις, επέλαση του τουριστικού κεφαλαίου, ακόμη περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις. H πολιτική που απαξιώνει τις δημόσιες υποδομές και την πολιτική προστασία.

Είναι η πολιτική στην οποία συναινούν οι παρατάξεις Χαρδαλιά, Σγουρού και Ιωακειμίδη που στηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από μεταπηδήσεις συμβούλων και υποψηφίων από τη μία παράταξη στην άλλη. Για αυτό και στα προγράμματά διαβάζουμε όμοιες εξαγγελίες: “στοχευμένες αναπλάσεις”, smart regions, περισσότερη τουριστική ανάπτυξη και ιδιωτικές επενδύσεις, στράτευση εθελοντών αντί για προσλήψεις προσωπικού στην πολιτική προστασία, αξιοποίηση του Προγράμματος Ανάκαμψης, ψηφιοποίηση και προσέλκυση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας, “κυψέλες καινοτομίας”, αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΠΕΠ Αττικής και ίδρυση αναπτυξιακής εταιρείας. Σε κανένα από αυτά δεν βρέθηκε χώρος ούτε για μία αναφορά στην Πάρνηθα (που έχει καεί το ένα τέταρτο της έκτασής της), στην Μάνδρα που όταν δεν καίγεται, πνίγεται, στις ακραίες συνθήκες περιβαλλοντικής επιβάρυνσης όλου του λεκανοπεδίου…

Εμείς είμαστε από την άλλη πλευρά

Είμαστε με μια πολιτική που βάζει στο προσκήνιο τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν συμβιβάζεται με τις μειωμένες προσδοκίες και δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό. Που μιλάει για την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα της ριζικής αλλαγής στη ζωή μας και λέει καθαρά ότι για να γίνει αυτό πρέπει να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την ΕΕ. Που βλέπει ως μοναδικό δρόμο για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει τη συλλογική οργάνωση και αγώνα, σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, το τοπικό και το κεντρικό κράτος, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις πολιτικές της ΕΕ.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική αντλεί δύναμη και αισιοδοξία από τους αγώνες και τις ελπίδες της αγωνιζόμενης Αττικής: Από τους απεργούς υγειονομικούς που παλεύουν ηρωικά για δημόσια και δωρεάν υγεία και για το δικαίωμα κάθε μετανάστη και ανασφάλιστου στην περίθαλψη. Από τους φοιτητές/τριες που διαδηλώνουν ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Από τα ποτάμια διαδηλωτών/τριών της 8ης Μάρτη, που ένωσαν την οργή για τα εγκλήματα των ιδιωτικοποιήσεων με την πάλη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση, τις έμφυλες διακρίσεις και τις γυναικοκτονίες. Από το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα που διεκδικεί «σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά» και φράζει τον δρόμο που ανοίγει η κυβέρνηση στην ακροδεξιά και τους φασίστες. Από τους αγώνες για δημόσια κοινωνικά αγαθά -όπως αυτοί που δόθηκαν μετά το έγκλημα των Τεμπών. Από την αντίσταση ενάντια στο σιωπητήριο που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τους αγώνες για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, τις μάχες ενάντια στην καταστολή και στην περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων. Από τις κινητοποιήσεις στην Cosco και στην e-food. Από τους αγώνες για την υπεράσπιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων και του δικαιώματος στην κατοικία ενάντια σε πλειστηριασμούς.

Σε αυτή την πλευρά βαδίζει και συμβάλλει σε όλα τα χρόνια της παρουσίας της η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική. Έτσι πορεύτηκε και την περασμένη τετραετία. Παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν λόγω της πανδημίας και παρά την εσκεμμένη μετατροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου σε όργανο που παίρνει αποφάσεις εξ αποστάσεως και διά περιφοράς, η παρέμβασή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο πάλεψε να φέρει μέσα σε αυτό τους αγωνιστές και τα αιτήματά τους. Προέβαλε την εμπειρία και τη γνώση των κινημάτων και αλληλεπίδρασε με αυτά, κόντρα στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στάθηκε απέναντι όχι μόνο στις πολιτικές που υλοποίησαν οι μνημονιακές αρχές του Πατούλη, του Γ. Σγουρού και της Ρ. Δούρου, αλλά και απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα που τους σπονσοράρουν: τον Λάτση, τον Μαρινάκη, τον Μελισσανίδη, την COSCO, τους διάφορους κατασκευαστικούς ομίλους.

Επιχείρησε να παρέμβει σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα: από την παράδοση του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO και την επιχειρηματική εκμετάλλευση του παραλιακού μετώπου, τα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων, τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Αττικής, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας και την υποβάθμιση της υγείας, την υπεράσπιση των ρεμάτων (Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, τα ρέματα του Ερασινού και της Χελιδονούς), την αντίσταση απέναντι στις προσπάθειες εμπορικής εκμετάλλευσης των πάρκων και των ελεύθερων χώρων της Αττικής, όπως το Πεδίο Άρεως, το Πάρκο Τρίτση, το Πάρκο Γουδή, την Ακαδημία Πλάτωνος, τον αγώνα απέναντι στην αναδιάρθρωση και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων μέσω της Περιφέρειας (π.χ. Λευκές Νύχτες), την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πλειστηριασμών, τη στήριξη αγώνων και συνδικαλιστών που διώκονταν, τα ζητήματα της σχολικής στέγης, την αλληλεγγύη στους μετανάστες, το αντιπολεμικό κίνημα, τον πολιτισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις, την παρέμβαση ενάντια στα πρόστιμα σε πολιτικές οργανώσεις κ.ά. Στάθηκε αποφασιστικά στο ΠΕ.ΣΥ. απέναντι στους φασίστες, το φασιστο-φιλελεύθερο Τζήμερο, τη σύμπραξη του Πατούλη με τους φασίστες.

Γι’ αυτό είναι αναγκαία η στήριξη και η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση των τάσεων αντικαπιταλιστικής ανατροπής με μια αριστερή, μαχητική, ανατρεπτική, αντιδιαχειριστική αντιπολίτευση ενάντια στην κυβέρνηση, το αστικό πολιτικό σύστημα και τις αντιλαϊκές δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Αυτό το δρόμο αρνούνται να βαδίσουν και να υπηρετήσουν η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) και η Ανυπότακτη Αττική (ΛΑΕ).

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ αυτοπροβάλλεται ως η «μοναδική αντιπολίτευση», αρκείται στη γενική καταγγελία της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του ρόλου της Περιφέρειας Αττικής. Δεν αντιτάσσει ούτε ένα πρόγραμμα στόχων πάλης ούτε ένα σχέδιο ανάπτυξης των αγώνων που θα συνέβαλλαν να φτιαχτεί κίνημα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής. Με αυτό το πνεύμα κινήθηκε και την περασμένη τετραετία εντός και εκτός περιφερειακού συμβουλίου.

Η Ανυπότακτη Αττική (ΛΑΕ/ΜΕΡΑ25) προβάλλει την πρόταση για μια «τοπική αυτοδιοίκηση» με ρόλο «μοχλού ανάπτυξης στην υπηρεσία του λαού», χωρίς να θέτει στοιχεία ρήξης με το κυρίαρχο σύστημα. Δεν υπηρετεί μια γραμμή πραγματικής σύγκρουσης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και δεν θέτει στόχους αμφισβήτησης και σύγκρουσης με τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέσα από τα οποία «περνάει» και επιβάλλεται η αντιλαϊκή πολιτική.


Δ. Με το ρεαλισμό των αναγκών μας ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου

Η πάλη για τις λαϊκές εργατικές ανάγκες θα γίνει μέσα από το ξεδίπλωμα της αγωνιστικής δράσης των κατοίκων, τη δημιουργία, στήριξη και λειτουργία μαζικών διεκδικητικών συλλογικοτήτων, τη συγκρότηση πλαισίων πάλης με στόχο την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, τη διαμόρφωση ισχυρού ανατρεπτικού κινήματος.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους κατοίκους της Αττικής που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική και καταλαβαίνουν ότι η ελπίδα για μια αξιοβίωτη ζωή δεν βρίσκεται στην αναζήτηση μιας καλύτερης διαχείρισης της φτώχειας, τους καλούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να οργανώσουμε από κοινού τη δράση για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω στην Αττική, να αγωνιστούμε:

1. Για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν, υψηλού επιπέδου, κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά

Διεκδικούμε αναβαθμισμένες δημόσιες δωρεάν για όλους/όλες κοινωνικές, αθλητικές, πολιτιστικές λειτουργίες δήμων και περιφερειών. Παλεύουμε ενάντια στην αντιδραστική-ανταποδοτική πολιτική δήμων και περιφερειών στην υπηρεσία του κέρδους και του κεφαλαίου Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση και την «ανταποδοτική» λειτουργία στη διαχείριση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών που ακολουθούν δήμοι και περιφέρειες. Να επιστραφούν σε δήμους και περιφέρειες όσες λειτουργίες έχουν ιδιωτικοποιηθεί με ενίσχυση των δημόσιων υποδομών, της χρηματοδότησης και προσωπικού. Η εκπαίδευση, η υγεία, οι συγκοινωνίες, οι δημόσιες υποδομές, η ενέργεια, το νερό, η κοινωνική προστασία και μέριμνα (παιδικοί σταθμοί, δομές για ευάλωτα άτομα, ενίσχυση της τρίτης ηλικίας κλπ), η διαχείριση των απορριμμάτων, οι δημόσιοι χώροι και το περιβάλλον δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ανήκουν στον λαό και πρέπει να έχουν δικαίωμα σε αυτά όλοι/όλες. Ενάντια στους νόμους της αγοράς, με εθνικοποιήσεις και εργατικό και κοινωνικό έλεγχο των τομέων αυτών, χωρίς αποζημίωση.

  Αύξηση των δημόσιων δαπανών για τις κοινωνικές ανάγκες ενάντια στις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, τις προτεραιότητες και τα αντιδραστικά προαπαιτούμενα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης που υλοποιούν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

    Αποκλειστική χρηματοδότηση της Περιφέρειας από το κράτος με αύξηση των ΚΑΠ και ΣΑΤΑ. Να αποδοθούν όλοι οι παρακρατηθέντες πόροι. Απειθαρχία στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και το οικονομικό παρατηρητήριο.

  Οι υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν σωστά όταν υπάρχει επαρκές μόνιμο καλά αμειβόμενο προσωπικό. Για αυτό διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση όλων των μορφών ελαστικών σχέσεων εργασίας, καμία απόλυση των συμβασιούχων και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

  Ενάντια στη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τις άμεσες ή έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις με ΣΔΙΤ ή με εκχωρήσεις που οδηγούν στην παραχώρηση λειτουργιών και υπηρεσιών στο κεφάλαιο. Όχι στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.

 Είμαστε αντίθετοι στα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα επιχειρησιακά προγράμματα και τα κριτήρια «επιλεξιμότητας», με βάση το πλαίσιο που επιβάλλουν Ε.Ε., μνημόνια και κυβερνήσεις και με γνώμονα την καπιταλιστική ανάπτυξη και τα αστικά συμφέροντα.

  

2. Για το δικαίωμα στην πόλη και το περιβάλλον ενάντια στην εμπορευματοποίηση του χώρου και την καπιταλιστική λεηλασία της φύσης

 Απόλυτη προστασία της φύσης, των δασών, της θάλασσας και των ακτών, του υπέργειου και υπόγειου υδατικού πλούτου από τους «επενδυτές» και τη λογική του κέρδους, που οδηγούν στην καταστροφή της φύσης, την κλιματική αλλαγή, την ερημοποίηση. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικούς χώρους, NATURA ή εθνικούς δρυμούς.

   Οι πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ («πράσινη συμφωνία») δεν λύνουν τα προβλήματα. Αντίθετα αξιοποιούν την κλιματική κρίση για να επιβάλλουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ενέργεια, τη γη, τα τρόφιμα, τη διαχείριση των δασών παντού. Είμαστε ενάντια στις εξορύξεις, στην αύξηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και στην καταστροφική επέλαση της «πράσινης βιομηχανίας». Ορθολογική αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, με σεβασμό στα οικοσύστημα μακριά από τη λογική του κέρδους. Ενάντια στην απελευθέρωση των αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα χρηματιστήρια ενέργειας που προωθεί η ΕΕ.

  Κατοχύρωση ελεύθερων δημόσιων χώρων προσβάσιμων για όλο τον λαό και τη νεολαία. Ενάντια σε δόμηση, περιορισμούς, περιφράξεις, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορικές και άλλες «ανταποδοτικές» χρήσεις. Καμιά εμπορευματοποίηση των παραλιών, ελεύθερες παραλίες για όλους. Καμία δόμηση στον αιγιαλό και την παραλία. Απαλλοτριώσεις χώρων (μεγάλων εταιρειών, μεγαλοϊδιοκτητών, τραπεζών, εκκλησίας κ.ά.) χωρίς αποζημίωση και δωρεάν διάθεσή τους στο λαό και τη νεολαία για αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό. Να σταματήσουν άμεσα τα εγκληματικά έργα σε Λόφο Στρέφη, Πάρκο Δρακόπουλο και Πλατεία Εξαρχείων. Η Πλατεία Πρωτομαγιάς να παραμείνει ελεύθερος χώρος. Να αποδοθούν άμεσα οι χώροι πρασίνου στις γειτονιές. Ούτε σκέψη για παρεμβάσεις και κόψιμο δέντρων στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι για όλους και όλες.

  Να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί, περιβαλλοντοκτόνοι και καταστροφικοί νόμοι και ρυθμίσεις. Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο. Κατάργηση των ειδικών ρυθμίσεων των ΕΣΧΑΣΕ-ΑΣΧΕΔΑ και όλων των λεγόμενων «μεγάλων επενδυτικών σχεδίων».

   Να σταματήσει η στοχευμένη υποβάθμιση περιοχών προκειμένου αυτές να εξαγοραστούν φτηνά από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αντιστεκόμαστε στις παρεμβάσεις αναπλάσεων με βάση τα επενδυτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που οδηγούν σε υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων και αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής σύνθεσης ολόκληρων γειτονιών. Αγωνιζόμαστε για ολοκληρωμένο σχεδιασμό, βασισμένο στις κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων κάθε περιοχής, με αύξηση των δαπανών για δημόσιες υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους.

 Να σταματήσει η διαρκής πριμοδότηση συντελεστών δόμησης, όγκου και ύψους οικοδομών που οδηγούν στην αύξηση του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης. Να καθοριστούν με σαφήνεια χρήσεις γης που να παίρνουν υπόψη την κάθε περιοχή. Να σταματήσει το αίσχος της αέναης νομιμοποίησης αυθαιρέτων, με πρόνοια για κοινωνική κατοικία.

 Όχι άλλη τσιμεντοποίηση στην Αττική. Να προστατευτούν η Πεντέλη, η Πάρνηθα, ο Υμηττός, το όρος Αιγάλεω, το Ποικίλο Όρος, το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά-Μαραθώνα και ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου που απειλούνται από την επέκταση χρήσεων και τις καταπατήσεις. Mητροπολιτικά πάρκα υψηλού πρασίνου στο Ελληνικό, αλλά και σε Ελαιώνα, Γουδή, Τρίτση.

  Να αγωνιστούμε για να το πάρουμε πίσω το παραλιακό μέτωπο. Όχι στην μετατροπή του σε μία ατελείωτη επιχειρηματική ζώνη, με κέντρα διασκέδασης, μαρίνες και τουριστικά συγκροτήματα. Το παραλιακό μέτωπο ανήκει στους εργαζόμενους και τη νεολαία και όχι στο κεφάλαιο. Να μετατραπεί σε χώρο άθλησης και αναψυχής για τους κατοίκους της Αττικής.

3.  Ενάντια στην καταστροφική για τη φύση και τον άνθρωπο «καπιταλιστική ανάπτυξη»

   Αγωνιζόμαστε για μια Αττική που να αγκαλιάζει και να ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων της ενάντια στο μοντέλο ανάπτυξης που εξυπηρετεί το τουριστικό, βιομηχανικό, ναυτιλιακό κεφάλαιο.

  Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ταξική υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής και την παράδοση της Ανατολικής Αττικής στην ανεξέλεγκτη δόμηση, τις τουριστικές επενδύσεις και την εξαφάνιση του αγροτικού τομέα.

▪ Καμιά νέα αδειοδότηση σε κορεσμένες περιοχές υπερσυγκέντρωσης οικονομικών δραστηριοτήτων (βιομηχανία στους αστικούς πόλους, καταστροφική υπερτουριστικοποίηση με βάση τα συμφέροντα του ξενοδοχειακού κεφαλαίου κ.ά.).

  Όχι στη εκχώρηση της περιοχής από τον Πειραιά ως την Σαλαμίνα στην COSCO, όχι στο αναπτυξιακό σχέδιο (master plan) για την επέκταση της ζώνης του Λιμανιού του Πειραιά.

4. Για μέτρα κοινωνικής προστασίας ενάντια στη φτώχεια και τη στεγαστική κρίση

 Πλήρεις, αξιοπρεπείς και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες, αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού. Να αναβαθμιστεί η κοινωνική φροντίδα και προστασία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και για όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη. Μέριμνα και κέντρα δωρεάν υποστήριξης και φροντίδας για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, των ατόμων με αναπηρία, ψυχικές παθήσεις, εξαρτήσεις από ουσίες, κακοποιημένους-ες και εγκαταλελειμμένες-ους. Ειδική μέριμνα για τις γυναίκες και τα παιδιά.

   Δωρεάν κοινωνική πρόνοια για βρέφη, νήπια, ηλικιωμένους και γενικά όσους την έχουν ανάγκη. Βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί σε κάθε γειτονιά που να καλύπτουν όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς, με δημόσια χρηματοδότηση και κατάργηση των τροφείων. Μόνιμη κρατική χρηματοδότηση για πλήρη και δωρεάν παροχή Βοήθειας στο Σπίτι. Όχι στην υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, όχι στην αντικατάστασή τους από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και στην παροχή τους μέσω ΜΚΟ.

   Όχι στα “προγράμματα αλληλεγγύης”(πχ. κοινωνικά παντοπωλεία) που που λειτουργούν σαν εργαλεία μοιράσματος της φτώχειας, περιστολής των κοινωνικών υπηρεσιών και διαφήμισης του κεφαλαίου.

 Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη στέγαση για όλους, ντόπιους και μετανάστες-πρόσφυγες, με μεγάλο δημόσιο πρόγραμμα κοινωνικής και εργατικής κατοικίας, με δεσμεύσεις διαθέσιμων ακινήτων και ανέγερση νέων, με αξιοποίηση όλων των ακινήτων υπουργείων, τραπεζών, εκκλησίας. Κάλυψη των αναγκών για φοιτητική στέγη. Κατάργηση των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και των εξώσεων ντόπιων και προσφύγων. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την ποινικοποίηση παρεμπόδισής τους και τις κατασχέσεις. Όχι στις πολιτικές της «χρηματιστικοποίησης» της στέγης. Όχι στην εκδίωξη των κατοίκων από το Airbnb. Διατίμηση και έλεγχος στις αυξήσεις των ενοικίων.

5. Ενάντια στην αντιδραστική οργάνωση του τοπικού κράτους

  Για έναν άλλο τρόπο οργάνωσης της ζωής μας ως εργαζόμενοι και κάτοικοι. Με τη συγκρότηση σύγχρονων δημοκρατικών μορφών λαϊκής συλλογικής οργάνωσης, πάλης και επιβολής της λαϊκής θέλησης, με λόγο στην πολιτική που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται στην Περιφέρεια. Από αυτή τη σκοπιά συγκρουόμαστε με όλα τα χαρακτηριστικά θεσμικής οργάνωσης του τοπικού κράτους που διαμορφώνουν τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα του και το ρόλο του ως εργαλείο προώθησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων του ελληνικού καπιταλισμού. Είμαστε αντίθετοι τόσο στο παλιό μοντέλο λειτουργίας όσο και στις αλλαγές που προέκυψαν με τον «Καποδίστρια», τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη».

 Ενάντια στην αντιδημοκρατική λειτουργία Δήμων και Περιφερειών και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που υπηρετούνται από όλο το προηγούμενο πλαίσιο λειτουργίας τους. Είμαστε αντίθετοι στις σημερινές συγκεντρωτικές δομές δήμων και περιφερειών, σε κάθε αντιδημοκρατική πλευρά της διοίκησής τους, στον συγκεντρωτικό τρόπο λήψης των αποφάσεων και τον αστυνομευτικό ρόλο που επιτελούν.

Κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου των τελευταίων χρόνων, του Κλεισθένη, του Καλλικράτη, των ν. Βορίδη-Θεοδωρικάκου και του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας.

  Απλή ανόθευτη αναλογική στις εκλογές, να καταργηθεί το αντιδημοκρατικό όριο του 3%, ισότιμο δικαίωμα ψήφου σε όλους/όλες. Έμμεση εκλογή του περιφερειάρχη από τα αντίστοιχα συμβούλια.

  Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που ενισχύουν την αδιαφάνεια, την ανεξέλεγκτη δράση του τοπικού πολιτικού συστήματος και τη θωράκιση απέναντι στις διεκδικήσεις των κατοίκων. Λειτουργία των συμβουλίων μόνο διά ζώσης. Να δημοσιοποιούνται έγκαιρα οι συνελεύσεις και να είναι ανοιχτές. Να λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις από τα συμβούλια, όχι στον αποφασιστικό ρόλο των επιτροπών.

6. Για ποιότητα ζωής και μέτρα πολιτικής προστασίας

  Δημόσιο σύστημα διαχείρισης και ανακύκλωσης των αποβλήτων, με άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα στηρίζεται στην πρόληψη και τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Σύστημα ουσιαστικής ανακύκλωσης και ελαχιστοποίησης του υπολείμματος.

  Να καταργηθούν οι ΧΥΤΑ. Να μην περάσουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί για διαχείριση των απορριμμάτων με δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών μονάδων και αναπαραγωγή του αίσχους των χωματερών, όπως σε Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό. Προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Όχι στην καύση των απορριμμάτων. Οι χώροι απόρριψης αποβλήτων και απορριμμάτων να οριοθετούνται και να λειτουργούν με όρους και κανόνες προστασίας της ζωής των κατοίκων και προστασίας του περιβάλλοντος.

  Να λειτουργήσουν σωστά, να επεκταθούν και να βελτιωθούν τα προγράμματα ανακύκλωσης, ώστε να γίνουν εύχρηστα για τους κατοίκους και αποτελεσματικά με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος. Όχι μετακύλιση στους κατοίκους του κόστους κατασκευής των έργων. Ανθρώπινες και ενιαίες συνθήκες εργασίας εργαζομένων σε αποκομιδή και διαχείριση σκουπιδιών.

  Δημόσιες, ποιοτικές, με τακτικά, πυκνά δρομολόγια συγκοινωνίες. Ενίσχυση των δημόσιων ΜΜΜ και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης (ποδήλατο) για να αποτραπεί η αλόγιστη χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου.

  Μείωση του εισιτηρίου. Δωρεάν μετακίνηση σε άνεργους, φτωχούς και μαθητές- φοιτητές-σπουδαστές.

  Να δημιουργηθούν χώροι πολιτισμού σε κάθε περιοχή και να εξασφαλιστούν χώροι για στέκια της νεολαίας και των μεταναστευτικών κοινοτήτων. Να προστατευτεί η ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία με στήριξη πειραματικών χώρων έκφρασης σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, ελεύθερα θέατρα, ζωγραφική, γκράφιτι και μουσική στο δρόμο.

  Να δημιουργηθούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου δεν υπάρχουν, να συντηρηθούν οι υπάρχουσες και να είναι ελεύθερα προσβάσιμες. Να λειτουργήσουν αθλητικά προγράμματα στους δήμους με δωρεάν συμμετοχή-κατάργηση της εισφοράς όπου υπάρχει.

  Αυξημένα μέτρα πολιτικής προστασίας. Πρόληψη και πυροπροστασία, έργα συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, προσλήψεις προσωπικού και αγορά εκσυχρονισμός οχημάτων και μέσων πυρόσβεσης. Αντιπλημμυρικά έργα με σχεδιασμό που να ακολουθεί τη φυσική αντιπλημμυρική προστασία. Να προστατευτούν τα ρέματα από την τσιμεντοποίηση και την καταπάτηση. Έργα υποδομών για αποχέτευση, απορροή ομβριών. Αντισεισμικοί έλεγχοι θωράκιση και προστασία, με πρώτη προτεραιότητα στα σχολικά κτίρια. Άμεσα μέτρα για τη πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.

7. Ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό και κάθε μορφή διακρίσεων και καταπίεσης

▪Νομιμοποίηση παραμονής σε όλους/ες τους/ις πρόσφυγ(ισσ)ες και μετανάστ(ρι)ες, εξασφάλιση στέγης και ισότιμης πρόσβασης σε όλες τις κοινωνικές δομές (εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη κ.λπ.), ελευθερία στη μετακίνηση.

   Να καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στην Αττική και παντού όπου υπάρχουν. Να στεγαστούν οι πρόσφυγες σε σπίτια μέσα στον αστικό ιστό.

 Να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες-θύματα του ιμπεριαλισμού, των πολέμων, των δικτατοριών, της ακραίας φτώχειας και των καταστροφών.

  Ελευθερίες και πλήρη εργασιακά, πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα σε όλους, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα, φύλο και σεξουαλική προτίμηση, ελεύθερη λειτουργία χώρων θρησκευτικής λατρείας σε όλες τις θρησκείες ή δόγματα και των χώρων πολιτιστικής έκφρασης. Δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για τους μόνιμα εγκατεστημένους μετανάστες.

   Μέριμνα για προστασία και φροντίδα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές, στα σπίτια τους.

  Ενίσχυση των κοινωνικών δομών (συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων) για κακοποιημένες γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+.


Ξέρουμε ότι μπορούν να υπάρξουν κατακτήσεις ζωής και ελπίδας μόνο με όρους πολιτικού μαζικού κινήματος και σε σύγκρουση με το αστικό πολιτικό σύστημα, τη συναίνεση, τη διαπλοκή με το κεφάλαιο και στο τοπικό/περιφερειακό επίπεδο.

Καταλαβαίνουμε ότι ο αγώνας για την ικανοποίηση αναγκών μας, για ψωμί-ειρήνη-κοινωνικά αγαθά-ελευθερίες συνδέεται με την ανάγκη γενικότερων πολιτικών αλλαγών, σε σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, τις δυνάμεις του κεφαλαίου, την κυβέρνηση και την ΕΕ.

Για αυτό παλεύουμε για:

 Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και το επίδομα ανεργίας, που να υπερκαλύπτουν το σημερινό κόστος ζωής και τις απώλειες εισοδήματος των μνημονιακών χρόνων. Κανένας βασικός μισθός κάτω από 1000 ευρώ καθαρά. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους και 13ης – 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

    Δραστικές μειώσεις των τιμών των βασικών και λαϊκών αγαθών. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων.

  Ειρήνη των λαών ενάντια στους ανταγωνισμούς και τους πολέμους του κεφαλαίου. Έξοδο από το ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό. Να κλείσουν οι Βάσεις του θανάτου. Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Όχι στον άδικο και αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων. Όχι στα εξοπλιστικά προγράμματα και στις δύο χώρες. Καμιά αλλαγή των ελληνοτουρκικών συνόρων.

   Παύση πληρωμών-διαγραφή του χρέους που έχει πληρωθεί ξανά και ξανά από τον λαό και τα δημόσια ταμεία.

 Απειθαρχία και ρήξη με τις κατευθύνσεις, τις αποφάσεις και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Για την οικοδόμηση του δρόμου για ρήξη και αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ.

   Λαϊκές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα σε αντιπαράθεση με το μόνιμο καθεστώς αναστολής τους. Απόκρουση-ανατροπή της κλιμακούμενης αστυνομικής βίας και κρατικής τρομοκρατίας.

  Ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από φυλή, καταγωγή, χρώμα, θρησκεία, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό. Όχι στις ανισότητες σε βάρος γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+. Αντιπαράθεση με τον σεξισμό και τις πατριαρχικές αντιλήψεις. 

Ε. Ψηφίζουμε – στηρίζουμε Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, προτάσσουμε έναν άλλο, συνολικά διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της ζωής μας. Υπηρετούμε έναν δρόμο που αντιπαραθέτει στον πολιτικό λόγο «των προγραμμάτων σταθερότητας» και των ματωμένων πλεονασμάτων τη θαρρετή διεκδίκηση των σύγχρονων κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων.

Αγωνιζόμαστε για ένα άλλο τρόπο αυτοδιεύθυνσης της κοινωνίας: Με λαϊκές συνελεύσεις, με κατοχύρωση του λαϊκού και εργατικού ελέγχου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση, με ανακλητότητα των οργάνων της τοπικής διοίκησης από το μαζικό κίνημα και τους συλλογικούς φορείς του. Πρώτα από όλα το κάνουμε πράξη μέσα στις ίδιες τις δημοκρατικές διαδικασίες της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική: με τη λειτουργία μέσω συνελεύσεων, με την εναλλαγή στην εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με υποψηφίους που είναι ενεργά μέλη των κινημάτων και όχι «επαγγελματίες» της πολιτικής. Για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού ανατρεπτικού κινήματος που θα μπορεί να επιβάλλει κατακτήσεις και στο σήμερα και ταυτόχρονα να προετοιμάζει τους εργαζόμενους για πιο συνολικές συγκρούσεις. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι οποιαδήποτε κατάκτηση δημοκρατική, εργατική, νεολαιίστικη -σε τοπικό επίπεδο αλλά και ευρύτερα- έγινε μόνο με τον λαϊκό ξεσηκωμό και τη νεολαιίστικη ανατρεπτική δράση. Αυτό μαρτυρούν και οι ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις για ελεύθερες παραλίες, προσβάσιμες σε όλο τον λαό, κόντρα στην κατάληψή τους από το επιχειρηματικό κέρδος, που πλαισιώθηκαν μαζικά και έφεραν αποτελέσματα.

Στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν αγωνίστριες και αγωνιστές που έχουν δώσει μάχες διαρκείας για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες του εργατικού κινήματος που έχουν υπερασπιστεί λυσσαλέα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες τη δημόσια υγεία και παιδεία, την προστασία και διεύρυνση των δημόσιων υποδομών, επιστήμονες και νέες/οι ερευνήτριες/ες που παλεύουν για την υπεράσπιση των κοινών και την υπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, ενάντια στο σκοταδισμό και ανορθολογισμό της εποχής μας, μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων που άφησαν το στίγμα τους στους αγώνες ενάντια στις γυναικοκτονίες, στις διακρίσεις και στην έμφυλη βία και μέλη οργανώσεων που αγωνίζονται κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καλλιτέχνες που συμμετείχαν στους αγώνες ενάντια στην εργασιακή υποβάθμιση του κλάδου τους και υπερασπίστηκαν τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία, μέλη αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών κινήσεων που έχουν δώσει σκληρές μάχες ενάντια στη φασιστική απειλή, νέοι και νέες που δραστηριοποιούνται στα κινήματα της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας.

Για να γίνουμε για ακόμη μία φορά η φωνή όλων όσων το σύστημα δεν θέλει να έχουν φωνή!


 Απευθυνόμαστε σε όλες τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος και των κινημάτων πόλης-γειτονιάς, με τους οποίους βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες μέσα κι έξω από το περιφερειακό συμβούλιο.


● Απευθυνόμαστε σε όλους/ες όσους δεν αρκούνται στα ψίχουλα των κάθε λογής pass, των επιδομάτων ανεργίας, των λιγοστών παροχών για την ανακούφιση της ακραίας φτώχειας, που δεν δέχονται να δουλεύουν με συμβάσεις μηδενικών ωρών, χωρίς δικαιώματα και να ζουν διά βίου στη σκιά της επισφάλειας και της μαύρης εργασίας.

●Απευθυνόμαστε σε όλους/ες οραματίζονται ένα μέλλον διαφορετικό από το δυστοπικό παρόν που μας επιβάλλουν με τις περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές τους και την ανύπαρκτη πολιτική προστασία. Απευθυνόμαστε σε όλους/ες όσους/ες συνειδητοποιούν την ανάγκη για μια Αριστερά πραγματική δύναμη αυτοοργάνωσης, ρήξης και ανατροπής, αντίπαλο δέος στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε να κυριαρχήσει η απελπισία, ο κοινωνικός κανιβαλισμός, ο «ρεαλισμός» της πολιτικής τους, που καταστρέφει το περιβάλλον και πετάει στο περιθώριο της φτώχειας και της έλλειψης προοπτικής το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας και τη νεολαία. Γιατί χρωστάμε σε εμάς και τις μέλλουσες γενιές, αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν πριν από εμάς, ένα κόσμο ελπίδας και όχι καμένης γης.

Για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω στην Αττική!

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες να στηρίξουν πολιτικά και εκλογικά με την ψήφο τους την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική. Να ξεπεράσουμε τους αντιδημοκρατικούς φραγμούς και να είμαστε παρούσες και παρόντες και στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο για να φέρνουμε το «μέσα-έξω» και το «έξω-μέσα». Για να μπορούμε να αποκαλύπτουμε το «μέσα» των αντιλαϊκών αποφάσεων του συμβουλίου στους «έξω», στους κατοίκους της Αττικής, και να παλεύουμε για την ανατροπή τους. Για να φέρνουμε το «έξω», τη φωνή των λαϊκών αναγκών και αγώνων «μέσα» στο συμβούλιο. Να δείξουμε στην κυβέρνηση της ΝΔ και κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση πως όσα εμπόδια και να βάλουν θα βρίσκουν μπροστά τους τη μαχόμενη ανεξάρτητη αντικαπιταλιστική αντιδιαχειριστική αριστερά.

στις 8 Οκτωβρίου

Ψηφίζουμε- στηρίζουμε Αντικαπιταλιστική Ανατροπή!1 σχόλιο:

  1. Στο παρά πέντε των εκλογών ξεπουλάνε το άλσος σε ιδιώτη!
    https://www.epimenoumepedioareos.gr/?p=1021&fbclid=IwAR39aBkocTONf-Y2Sy-IEj9LWtjk1c9VTMOpj03YAcuICX4ulbztRnm5OP8

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.