26 Οκτωβρίου 2020

Αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης θέματος στη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου για επείγοντα μέτρα λόγω πανδημίας στην εκπαίδευση και τους εργαζόμενους στην περιφέρεια


  26/10/2020

Προς: Πρόεδρο περιφερειακού συμβουλίου Θεοδωρόπουλο Χρήστο

Κοιν: 1. Περιφερειάρχη Πατούλη Γιώργο

2. περιφερειακούς συμβούλους


Η πανδημία προχωράει ανεξέλεγκτα και ήδη τα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους διαδέχεται το ένα το άλλο.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική της ελάχιστης χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας όπου οι ελλείψεις σε ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό γίνονται κραυγαλέες- το δημόσιο σύστημα υγείας οδηγείται στα όρια του - και της πολιτικής της «ατομικής ευθύνης». Μετακυλύει την ευθύνη στους εργαζόμενους, στοχοποιεί την νεολαία ενώ δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, τους εργασιακούς χώρους, την εκπαίδευση και άλλα. Αξιοποιεί την πανδημία για ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων (βλέπε ιδιωτικές δομές υγείας, σκανδαλώδη πριμοδότηση των ιδιωτικών ΚΤΕΛ κλπ) ενώ αδίστακτα προωθεί τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εργασία, ενάντια στις συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες, την καταστολή κλπ.

Στην ίδια κατεύθυνση η περιφέρεια Αττικής δεν προχωράει σε ουσιαστικά και δραστικά μέτρα ούτε εκεί που έχει την αρμοδιότητα π.χ. στους εργαζόμενους στην περιφέρεια ούτε σε χώρους μεγάλης κοινωνικής βαρύτητας που οφείλει να καλύψει πραγματικές ανάγκες π.χ. χώρος της εκπαίδευσης. Αντίθετα εξαντλείται σε επικοινωνιακές δράσεις επιφανειακού χαρακτήρα που στόχο έχουν το δημόσιο προφίλ του περιφερειάρχη και όχι την κάλυψη σε βάθος πραγματικών αναγκών συγκεκριμένων χώρων στην περιφέρεια Αττικής.

Α. Σχετικά με την εκπαίδευση

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των τεστ Covid-19. Ενώ η περιφέρεια χρηματοδοτεί συγκεκριμένη δράση σ αυτό τον τομέα είδαμε να διενεργεί τεστ Covid-19 «στην τύχη» στα λιμάνια κατά την επιστροφή των παραθεριστών, κάτω από την στενή παρακολούθηση των καμερών - ΜΜΕ και με την παρουσία του περιφερειάρχη ή να αναλαμβάνει μαζικά τεστ στη διοργάνωση του FINΑL 8 της FIBA αλλά αρνείται να κάνει μαζικά τεστ στο χώρο της εκπαίδευσης όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και σε δομές πρόνοιας.

Την ίδια στιγμή τραγική είναι η απουσία του κράτους στις περιπτώσεις όπου εμφανίζονται κρούσματα σε γονείς μαθητών, σε μαθητές ή σε εκπαιδευτικούς.

Mέχρι τώρα, τα τεστ στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, με τις λεόντειες προϋποθέσεις που τίθενται, στην ουσία «απαγορεύονται» να γίνονται από τα κέντρα αναφοράς και δωρεάν. Το κράτος αρνείται τη διενέργεια δωρεάν μοριακών τεστ και ιχνηλασιών σε κρίσιμες περιπτώσεις και επιδίδεται σε μια επικοινωνιακή διαχείριση αυτής του ισχυρισμού "στα σχολεία δεν κολλάει"! για να δικαιολογήσει την πολιτική της άρνησης λήψης μέτρων αραίωσης των μαθητών (15 μαθητές στην τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριστριών/ών και βοηθητικού προσωπικού (νοσηλευτές, ψυχολόγους κλπ) Η εμπειρία είναι η καραντίνα χωρίς κανένα έλεγχο ούτε προληπτικά τεστ!!!  και η μεταφορά της ευθύνης στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αποτέλεσμα είναι να πληθαίνουν οι περιπτώσεις που οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί – για λόγους ευσυνειδησίας και κοινωνικής ευθύνης απέναντι στη σχολική κοινότητα - αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους σε ιδιώτες τα τεστ COVID-19 – όπου εμφανίζονται κρούσματα,  προκειμένου να απαντήσουν στις ανησυχίες για το αν υπάρχει διασπορά και κίνδυνος από την παρουσία στην τάξη. Το κόστος από 70-100 ευρώ για το κάθε τεστ στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να φτάσει και σε 300 ευρώ σε μια οικογένεια καλούνται να το πληρώνουν από την τσέπη τους.

Θυμίζουμε ότι το περιφερειακό συμβούλιο στις 2/9, στη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης μετά από αίτημα και της ΑΑΑ

παρ’ ότι απέρριψε οριακά (47 – 49) την πρόταση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική πολιτική καταγγελία της κυβέρνησης και τη στήριξη του αιτήματος για 15 μαθητές στην τάξη και όλα τα άλλα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος που το συνοδεύουν καθώς και το αίτημα για το σχέδιο για τη σχολική στέγη από την περιφέρεια

υπερψήφισε τις προτάσεις μας και προτάσεις και άλλων δυνάμεων :

- για εξέταση των οικονομικών της περιφέρειας προκειμένου να συμβάλει σε μαζικά τεστ στους εκπαιδευτικούς της Αττικής

- την προμήθεια 1.500.000 μασκών για εκπαιδευτικούς και μαθητές της Αττικής

- την εξέταση της δυνατότητας για προμήθεια μασκών "ανεμπόδιστης επικοινωνίας" (που φαίνονται τα χείλη) οπωσδήποτε για τα ειδικά σχολεία (κωφών και άλλα) και ενδεχομένως για όλους του εκπαιδευτικούς

- την εξέταση του επανακαθορισμού των δρομολογίων για τη μεταφορά των μαθητών με κριτήριο τη διασφάλιση της αραίωσης των μαθητών – Επισημαίνουμε ότι τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών συνεχίζουν να γίνονται με πληρότητα ακόμα και 100% σε πολλές περιπτώσεις.

- την προμήθεια με διεθνή διαγωνισμό εξοπλισμού για απολυμάνσεις και καθαριότητα για τη χρήση τους και στα σχολικά κτίρια.

Είναι κατά τη γνώμη μας επείγουσα η ανάγκη – με βάση τις γενικότερες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία η ενημέρωση και συζήτηση στο ΠΕΣΥ για την πορεία των αποφάσεων αυτών αλλά και άλλων αναγκαίων που θα κρίνει το ΠΕΣΥ ως επείγουσες με βάση την πανδημία.

Είναι ανάγκη να καθορίσουμε τις προτεραιότητες για την διάθεση των δαπανών της περιφέρειας για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών για την ασφάλεια και υγειονομική κάλυψη των πολιτών της περιφέρειας και την διάθεση χρημάτων από τα αποθεματικά της περιφέρειας αλλά και τον εξορθολογισμό των δαπανών για φιέστες και επικοινωνιακού χαρακτήρα δραστηριότητες μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Να αποφασίσουμε για παράδειγμα την διεξαγωγή μαζικών τεστ στα σχολεία σε περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων, στους εκπαιδευτικούς του σχολείου και τουλάχιστον σε αυτούς που ήρθαν σε επαφή με το τμήμα όπου βρίσκεται το κρούσμα και στους μαθητές του τμήματος.

Β. Σχετικά με τους εργαζόμενους στην περιφέρεια

Είναι κατά τη γνώμη μας αδιανόητο η περιφέρεια Αττικής να συζητάει για το πώς θα συμβάλει σε μέτρα για τον κορωνοϊό σε επίπεδο περιφέρειας και να μην έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία μέτρα για τους ίδιους τους εργαζόμενους στην περιφέρεια!!!

Θεωρούμε εξαιρετικά επείγον και αναγκαίο να συζητήσουμε και να πάρουμε απόφαση για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζόμενων όπως αυτές αποτυπώνονται με τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων.

Χαρακτηριστικά παραθέτουμε την τελευταία ανακοίνωση των εργαζομένων στις 25/10/20 :

«Σε «ώτα μη ακουόντων»…. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά τα ίδια και τα ίδια ζητήματα…, αφού φαίνεται απευθυνόμαστε σε «ώτα μη ακουόντων»….

1. Πότε θα χορηγηθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και όσα προβλέπονται από την ΚΥΑ 43726/7-6-2019;

2. Πότε θα συνταχθούν Εκτιμήσεις Επαγγελματικού Κινδύνου για όλες τις υπηρεσίες και όλους τους εργαζόμενους από τους Ιατρούς Εργασίας-Τεχνικούς Ασφαλείας;

3. Πότε θα τοποθετηθούν διαχωριστικά plexiglass στα γραφεία;

4. Πότε θα σταματήσουν να στοιβάζονται υπάλληλοι, ντουλάπες και τόνοι χαρτιού… στις Δ/νσεις στο κτήριο Συγγρού 80-88;

5. Πότε θα σταματήσουν να εργάζονται υπάλληλοι σε χώρο χωρίς φυσικό αερισμό και φωτισμό, όπως οι συνάδελφοι στο αρχείο της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού;

6. Πότε θα δημιουργηθούν, θα εξοπλιστούν και θα στελεχωθούν Ιατρεία στα κεντρικά κτήρια όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων; Είναι δυνατόν να μην έχει ακόμα εξοπλιστεί και στελεχωθεί ο χώρος του Ιατρείου στο κτήριο Συγγρού 80-88, όπου εργάζονται περισσότεροι από 500 εργαζόμενους;

7. Είναι δυνατόν να υπογράφονται συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών Γιατρών Εργασίας & Τεχνικών Ασφαλείας χωρίς κανένα ποιοτικό κριτήριο; Είναι δυνατόν να έχετε υπογράψει σύμβαση με ΕΞΥΠΠ για τον Κεντρικό Τομέα εδώ και 2 μήνες και να μην έχει εμφανιστεί ακόμα Γιατρός Εργασίας;

8. Πότε επιτέλους θα «φτιαχτούν» από τους Γιατρούς Εργασίας οι φάκελοι των εργαζομένων;

9. Είναι δυνατόν να μην έχει προγραμματιστεί η επανάληψη εργαστηριακών ελέγχων για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους των ελεγκτικών υπηρεσιών (έγινε μία μόνο φορά από την αρχή της πανδημίας); Ή είναι τόσο δύσκολο να εφοδιάζονται οι εργαζόμενοι με αντισηπτικά και μάσκες;

Ελπίζουμε επιτέλους να δώσετε λύσεις και ουσιαστικές απαντήσεις, γιατί τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με δελτία τύπου, ούτε με φωτογραφίες…»



Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική / ΑΝΤΑΡΣΙΑ σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι

Έλλη Αλεξίου

Κώστας Τουλγαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.