8 Ιουλίου 2016

Διαγωνισμοί και δημόσιο συμφέρον στην Περιφέρεια Αττικής...

Με αφορμή τον οικονομικο απολογισμό α τριμήνου 2016, στο χτεσινό περιφερειακό συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κος Καραμάνος περηφανεύτηκε για το ότι επί της θητείας του έχουν αλλάξει οι όροι των διαγωνισμών, με μεγάλο κέρδος για το ελληνικό δημόσιο. Περιέργως, δεν συμμερίζονται όλοι τη "χαρά" του κου Καραμάνου.

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε 3 περιπτώσεις διαγωνισμών.  Ο ένας ήταν αυτος για το πράσινο στις νησίδες του οδικού δικτύου της Αττικής. Πρόκειται για τον διαγωνισμό για τον οποίο η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου έχει αποστείλει σειρά καταγγελιών. Στην τελευταία μάλιστα αναφέρει: "Δυστυχώς, η αλλαγή στην διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, φαίνεται ότι δεν άλλαξε ούτε το περιεχόμενο, ούτε το πνεύμα, ούτε την λογική αντιμετώπισης του προβλήματος της βελτίωσης και της διαχείρισης του πρασίνου που υπάρχει στις κεντρικές νησίδες των οδικών αξόνων της Αττικής, αλλά ούτε προσέθεσε οτιδήποτε στην νομιμότητα και την ευαισθησία στην διαφάνεια των διαδικασιών"!
Περιέργως, ο κος Καραμάνος δεν θεώρησε αναγκαίο ούτε να αναφερθεί σε αυτές, ούτε να απαντήσει στις αιτιάσεις και τα ερωτήματα που αναφέρονται στις επιστολές, πριν παρουσιάσει τον διαγωνισμό, που κατακυρώθηκε στην εταιρεία ΤΟΜΗ (θυγατρική του ομίλου ΑΚΤΩΡ), ως "υπόδειγμα".
Άλλος ένας διαγωνισμός που δεν άλλαξε σε τίποτα από την περίοδο της Διοίκησης Σγουρού, ήταν ο διαγωνισμός για τα φανάρια της Αττικής (Συντήρηση Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας), όπως ανέφερε η Δ. Κουτσούμπα στην τοποθέτησή της στο περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα. Ένας διαγωνισμός που συνεχίστηκε από την παράταξη της Ρ. Δούρου όπως ακριβώς είχε ξεκινήσει από την παράταξη του Γ. Σγουρού.
Μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής το 2014 και 2015 κατακυρώθηκε στη Siemens. Μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικου UNFOLLOW, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή έφερε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου ο κος Καραμάνος υπεραμύνθηκε της κατακύρωσης στη Siemens (τα βίντεο εδώ) ενώ η κα Δούρου υποσχέθηκε ότι θα χυθεί άπλετο φως και το θέμα θα ξανάρθει στο Περιφερειακό.
Το θέμα δεν ήρθε ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ τον Φλεβάρη του 2016 ο κος Καραμάνος εισηγήθηκε τελικά στην Οικονομική επιτροπή ο διαγωνισμός να κατακυρωθεί στον δεύτερο μειοδότη (είχαν μεσολαβήσει κάποια θεσμικά τερτίπια, για να γίνει αυτό εφικτό, χωρίς να ξαναγίνει βέβαια ο διαγωνισμός με άλλους όρους).
Τελικά πότε είχε δίκιο ο κος Καραμάνος; Όταν υπερασπιζόταν την ανάθεση στη Siemens ή όταν εισηγούνταν να ανατεθεί στην δεύτερη εταιρεία (που κι αυτή έχει συνεργασία με τη Siemens); Γιατί να χει δίκιο και στα δύο, είναι κομματάκι δύσκολο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.