9 Οκτωβρίου 2015

Δ. Κουτσούμπα για τον νέο ΠΕΣΔΑ: Είναι πολλά τα λεφτά!

Η τοποθέτηση της Δ. Κουτσούμπα εκ μέρους της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής για τον νέο ΠΕΣΔΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 8/10/2015

 Το βίντεο εδώ:


"Να ξεκινήσουμε από τα βασικά: δεν είναι η λέξη «ανακύκλωση» από μόνη της που κάνει τη διαφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εργοστάσιο «ανακύκλωσης» ήταν και αυτό του Λαζόπουλου στον Ασπρόπυργο. Αφού επιδοτήθηκε με 1 εκ. ευρώ, αφού άφησε πίσω του απλήρωτους εργάτες και δυο εργάτες νεκρούς, έκλεισε, κάηκε και έπνιξε με τοξικό νέος όλη την Αττική. Εγκατάσταση ανακύκλωσης ήταν κι αυτή, επιδοτήθηκε δήθεν για να... κάνει καλό στο περιβάλλον. Όταν όμως το κριτήριο είναι το ιδιωτικό κέρδος, το αποτέλεσμα είναι αυτό: να βάζουμε διοξίνες στα πνευμόνια μας από μια εγκατάσταση που δήθεν θα μας προστάτευε από αυτό.
Κι όμως, σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας, τα υλικά, η ίδια η επιστημονική γνώση μάς παρέχουν τη δυνατότητα να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων. Η μείωση της παραγωγής σκουπιδιών, η επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση προσφέρουν τη δυνατότητα να υπάρχει, σήμερα κι όχι στο απώτερο μέλλον, ένα σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, με δημοκρατική σχεδίαση, που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του τέλους για τους πολίτες, την υγεία όλων μας και νέες θέσεις μόνιμης εργασίας -άλλωστε η διαχείριση των σκουπιδιών είναι μόνιμη κι όχι παροδική ανάγκη. 
Ένα τέτοιο σύστημα έχει μία απαραίτητη προϋπόθεση: να σχεδιάζεται και να χρηματοδοτείται από το δημόσιο, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι το κέρδος του κάθε Λαζόπουλου, Μπόμπολα ή Λάτση.

Λέτε ότι ο ΠΕΣΔΑ που φέρνετε διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων -παρότι ακόμη και η φράση αυτή ζήτημα είναι αν αναφέρεται 2 φορές στις 280 σελίδες του ΠΕΣΔΑ. Αν όμως εννοούσατε στ’ αλήθεια κάτι τέτοιο, το σχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ θα είχε μέσα τουλάχιστον:
·         Το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία οριστικού κλεισίματος της Φυλής, τόσο του ΧΥΤΑ, όσο και του ΕΜΑΚ και του Αποτεφρωτήρα, όπως ακριβώς είχατε υποσχεθεί.
·         Θα είχε τη σύσταση δημόσιου φορέα ανακύκλωσης, με πρόβλεψη για εθνικοποίηση των ιδιωτικών ΚΔΑΥ και ΣΕΔ που λειτουργούν σήμερα.
·         Θα περιλάμβανε την κατάργηση της σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης ΑΕ -μια ιδιωτική εταιρεία που εισπράττει ένα τέλος που πληρώνουμε όλοι εμείς, το «τέλος ανακύκλωσης». Θα προβλέπατε το πέρασμα του «τέλους ανακύκλωσης» στον νέο δημόσιο φορέα, για να αποτελέσει βασικό πόρο για τη χρηματοδότηση του συστήματος ανακύκλωσης.
·         Το σχέδιο θα είχε στην προμετωπίδα του τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας των Δήμων και στον ΕΣΔΝΑ. Θα είχε το κόστος που θα καταβάλλει η Περιφέρεια από ίδιους πόρους και το κόστος που θα ζητήσει από εθνικούς πόρους για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό. Θα είχε τα ποσά από το «τέλος ανακύκλωσης» ως έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν το σχέδιο. Θα είχε νομοθετική πρόβλεψη για να μπορούν οι Δήμοι να διαχειρίζονται και να πωλούν οι ίδιοι τα υλικά που μαζεύουν και ανακυκλώνουν, κι όχι να τα δίνουν στα ιδιωτικά ΚΔΑΥ.
·         Θα είχε έστω πρόβλεψη για την κατασκευή ενός εργοστασίου από το δημόσιο για την ανακύκλωση του γυαλιού, που σήμερα δεν υπάρχει, γιατί δεν συμφέρει καν τον ιδιώτη να το φτιάξει.

Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει στο σχέδιο ΠΕΣΔΑ που παρουσιάσατε! Το μόνο θετικό είναι ότι όντως φτιάχτηκε από ομάδα υπαλλήλων του ΕΣΔΝΑ. Τα υπόλοιπα είναι ευχολόγια ή μάλλον τεχνάσματα για να κάνετε αιτήσεις για τα λεφτά του ΕΣΠΑ -τα οποία όμως χρηματοδοτούν έργα ΣΔΙΤ…

Είμαστε ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ στο σχέδιο του ΠΕΣΔΑ που εισάγει η «Δύναμη Ζωής», το ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ και παλεύουμε για να ανατραπεί, γιατί:
1. Εδώ και ένα χρόνο, από την ανάληψη των καθηκόντων της Ρ. Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει: η ανακύκλωση συνεχίζει να γίνεται από τα ιδιωτικά συμφέροντα (ΕΕΑ ΑΕ κ.ά.) που λυμαίνονται το «τέλος ανακύκλωσης», η χωματερή της Φυλής εξακολουθεί να είναι ο αποδέκτης των σκουπιδιών όλου του λεκανοπεδίου, τα έργα στο Γραμματικό συνεχίζονται, ο Μπόμπολας «έχασε» το εργοστάσιο στην Κερατέα -το οποίο είχαν σταματήσει ούτως ή άλλως οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κερατέας- αλλά αποζημιώθηκε με τη διαχείριση του Αποτεφρωτήρα, με σίγουρα κέρδη από τα νοσοκομεία που είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν αδρά για τα νοσοκομειακά απόβλητα.
2. Όχι μόνο θα συνεχίζει να λειτουργεί το περιβαλλοντικό έγκλημα της Φυλής, αλλά θα επιβαρυνθεί κι άλλο! Ο νέος ΠΕΣΔΑ δεν αναφέρει καμία χωροθέτηση, αλλά στηρίζεται στις χωροθετήσεις του Ν. 3164/2003. Ποιες είναι αυτές; Η Φυλή, τα Άνω Λιόσια, το Γραμματικό και η Κερατέα! Δεν προβλέπεται χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της Φυλής γιατί πολύ απλά με το νέο ΠΕΣΔΑ η Φυλή θα συνεχίσει να λειτουργεί ως το 2020.
Τα ψέματα για κάποιους έχουν καταντήσει δεύτερο επάγγελμα. Και η ορκωμοσία της Περιφερειακής Αρχής στη Φυλή ήταν το ακριβές αντίστοιχο της κατάθεσης στεφανιού του Αλέξη Τσίπρα στην Καισαριανή, πριν υπογράψει το νέο Μνημόνιο!
Είπε η Περιφερειάρχης στην ομιλία της ότι «την πολεμούν αυτοί που θέλουν η Φυλή να λειτουργεί ως το 2050». Γιατί, με αυτό το σχέδιο ΠΕΣΔΑ ως πότε θα λειτουργεί η Φυλή; Ως το 2049;
Τι ψήφισε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2014; Η απόφαση τότε έλεγε: «Η ΟΕΔΑ Φυλής δεν θα ενταχθεί στον νέο ΠΕΣΔΑ και ο ΧΥΤΑ Φυλής θα πάψει να υφίσταται μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Τι λέει ο ΠΕΣΔΑ που φέρνετε τώρα; «αξιοποίηση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Φυλής ή/και χώρων που έχει εγκριθεί η καταλληλότητά τους ως ΧΥΤΥ με τον Ν. 3164/03» (σελ. 27) Τι λέει ο 3164/03; Λέει για Γ΄ φάση στη Φυλή (δηλ. νέο κύτταρο), μιλάει για το λατομείο Μουσαμά στην ίδια περιοχή. Τι άλλο προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ; Την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ, τη συνέχιση λειτουργίας του Αποτεφρωτήρα και του εργοστασίου βιοαερίου, όλα αυτά στη Φυλή!
Και εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι, εκτός από την ευθύνη που έχει η Δύναμη Ζωής ως παράταξη, ευθύνη έχει και χωριστά κάθε περιφερειακός σύμβουλος για το αν μπορεί να ψηφίσει τα αντίθετα από αυτά που έλεγε προεκλογικά, αν μπορεί να ψηφίσει τα αντίθετα από αυτά που έλεγε ακόμη και τον περασμένο Δεκέμβρη.
Να περάσουμε και στο Γραμματικό, που εσείς το είχατε καταγγείλει ως «περιβαλλοντικό έγκλημα» και «παράνομο έργο» προεκλογικά, ενώ την Άνοιξη συνεχίζατε κανονικά τις εργασίες. Έχουμε ένα χαρτί στα χέρια μας, σύμφωνα με το οποίο η Περιφέρεια Αττικής είχε ενημερωθεί στις 23/1/2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το έργο θα απενταχτεί από το ΕΣΠΑ, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί και γιατί δεν έχει σωστούς περιβαλλοντικούς όρους. Γιατί αποκρύψατε την πληροφορία αυτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο και από την Οικονομική Επιτροπή; Γιατί μετά από αυτό αρχίσατε εργασίες και με ποια χρήματα θα πληρωθούν αυτές; Για ποιο λόγο, ενώ υποτίθεται ότι εσείς δεν θέλατε να ολοκληρωθεί το έργο, έπρεπε να τρέχουμε το Πάσχα στα βουνά για να σταματάμε τα μηχανήματα του εργολάβου; Πώς συνάδει αυτό με τις προεκλογικές σας εξαγγελίες;
3. Η «αποκέντρωση» είναι γενικά μια σωστή έννοια για τη διαχείρισης απορριμμάτων. Όμως, η αποκέντρωση όπως περιγράφεται στον ΠΕΣΔΑ είναι απλώς το άλλοθι για να πέσει το βάρος της αποτυχίας της δημόσιας διαχείρισης -και της συνακόλουθης ιδιωτικοποίησης- των απορριμμάτων στους Δήμους και στους ίδιους τους πολίτες! Η Περιφέρεια Αττικής προτιμά να «πετάξει το μπαλάκι» στους Δήμους και να νίψει τας χείρας της για το τι θα γίνει (για το πώς θα περάσουν όλα στα χέρια εργολάβων), ενώ ξέρει πολύ καλά ότι ήδη πολλοί Δήμοι, με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού, δίνουν ήδη τη διαχείριση -ακόμη και τα κλαδέματα!- σε ιδιώτες... Δεν δίνετε χρηματοδότηση, δεν δίνετε προσωπικό, δεν δίνετε τίποτα και σε ένα χρόνο θα έρθετε να μας πείτε ότι «οι Δήμοι δεν μπόρεσαν, οι πολίτες δεν συνεργάστηκαν» για να δικαιολογήσετε την αποτυχία του όλου εγχειρήματος;
4. Ωραία τα ευχολόγια, αλλά από τη στιγμή όμως που δεν προβλέπεται το πώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά και σε ποιες υποδομές θα λειτουργήσουν, το συμπέρασμα είναι απλό: από τις 280 σελίδες του νέου ΠΕΣΔΑ θα προχωρήσει μόνο ό,τι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ή/και ό,τι συμφέρει τους ιδιώτες (αυτά τα δύο, βέβαια, εν πολλοίς ταυτίζονται...). Το πιο σοβαρό σημείο του ΠΕΣΔΑ είναι οι 3 σελίδες του παραρτήματος που αναφέρονται στη χρηματοδότηση: εκεί προβλέπει μόνο ΕΣΠΑ, και το τι έργα χρηματοδοτούν τα ΕΣΠΑ είναι γνωστό. Δεν αναφέρετε τίποτα για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έχουν ανάγκη οι Δήμοι, γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων θα βασιστεί στα πεντάμηνα, τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και τους εργολάβους καθαριότητας. Δεν αναφέρετε καμία πρόθεση ίδρυσης δημόσιων υποδομών, γιατί η διαχείριση θα συνεχίσει να ανατίθεται στα ιδιωτικά ΚΔΑΥ, τις εταιρείες ανακύκλωσης σαν αυτή του Λαζόπουλου που έπνιξε την Αττική στα τοξικά, σε μικρούς και μεγάλους εργολάβους.
5. Η ανακύκλωση συνεχίζει να δίνεται βορά στους ιδιώτες. Η Περιφέρεια Αττικής, όχι μόνο δεν αμφισβητεί την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης ΑΕ και το μπλε κάδο, αλλά ούτε καν διεκδικεί τα ποσά του τέλους ανακύκλωσης (που είναι δικά μας χρήματα), με τα οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την διαλογή στην πηγή με προσωπικό και απορριμματοφόρα των Δήμων. Ποιος όμως να τα βάλει με την Coca-Cola (3E), τη μεγαλομέτοχο της ΕΕΑ;  Για χάρη της θα συνεχίσουμε να παράγουμε σύμμεικτα απορρίμματα από τους μπλε κάδους και θα συνεχίσουμε να θάβουμε τα σύμμεικτα απορρίμματα στη Φυλή.
6. Ποιος θα πληρώσει το κόστος για όλο αυτό το σχέδιο; Όλοι εμείς. Αντί να μειώνονται τα δημοτικά τέλη και να προστατεύεται το περιβάλλον μέσω της ανάκτησης υλικών που θα μπορούσε να γίνει από ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, απλώς θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των εργολάβων τα συνήθη υποζύγια, ο λαός που στενάζει υπό το βάρος της ληστρικής φοροεπιδρομής του Μνημονίου, με το «τέλος ταφής» (από 1/1/2016 θα πληρώνουμε για τα απορρίμματα που θάβονται στη Φυλή, λες και είμαστε όλοι εμείς υπεύθυνοι για το αίσχος της Φυλής!), την αρχή «Πληρώνω όσο πετάω», την αύξηση των δημοτικών τελών.
7. Η «ενεργειακή αξιοποίηση» που αναφέρει σε πάρα πολλά σημεία ο ΠΕΣΔΑ είναι το άλλο όνομα της καύσης του σύμμεικτου σκουπιδιού και η... «αξιοποίηση ανενεργών λατομείων» ανοίγει το δρόμο ώστε 154 σημεία της Αττικής να μετατραπούν σε ανεξέλεγκτες χωματερές από τους επιχειρηματίες. Αν ήταν δημόσιο το σύστημα διαχείρισης, θα μπορούσε όντως να μεταφερθούν κατάλληλα υπολείμματα για την αποκατάσταση των λατομείων. Αν όμως αυτό ανατίθεται σε ιδιώτες, όπως τώρα, απλώς θα μετατραπούν σε τοξικές βόμβες για την υγεία των κατοίκων. Ήδη στα λατομεία του Μαρκόπουλου -στο πλαίσιο της δήθεν ανάπλασης που κάνει ο επιχειρηματίας- οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι αντί για αδρανή υλικά, μεταφέρονται απορρίμματα επί πληρωμή. Κι επειδή τα επικίνδυνα απόβλητα πιάνουν καλύτερες τιμές, δεν θέλει και πολλή φαντασία για το τι θα συμβεί όταν οι ιδιώτες θα αναλάβουν επί πληρωμή να μεταφέρουν ανεξέλεγκτα απορρίμματα στα λατομεία...
Είναι πολλά τα λεφτά! Η διαχείριση των απορριμμάτων μόνο στην Αττική έχει ένα τζίρο που ετησίως πλησιάζει τα 500 εκ. ευρώ. Μεγάλοι Όμιλοι (Μπόμπολας, Λάτσης κλπ) εποφθαλμιούν αυτά τα κονδύλια. Ο Φούχτελ περιοδεύει την χώρα πρακτορεύοντας την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών. Χρήματα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων, αντί να τους επιστρέφουν με εξοικονόμηση φυσικών πόρων, μείωση των δημοτικών τελών, προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας όλων μας, αλλά και νέες θέσεις μόνιμης εργασίας, μέσα από ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης, γίνονται βορά στα νύχια της πιο άθλιας μαφίας: των εργολάβων των σκουπιδιών!
Δεν έχει σημασία αν αντί για 4 μεγάλα εργοστάσια μοιράσετε μικρότερες «δουλειές», τον Αποτεφρωτήρα, τα ΚΔΑΥ, τα ΣΕΔ. Σημασία έχει ότι οι εργολάβοι πάλι θα έχουν σίγουρο κέρδος. Αυτή άλλωστε είναι η πολιτική των ΕΣΠΑ και της ΕΕ, η πολιτική του Μνημονίου, η κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ να διασφαλιστεί ο ουσιαστικός  δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της όλης διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι ένα σύστημα που δεν θα βασίζεται στο κέρδος, άρα θα είναι εξ ολοκλήρου δημόσιο. Ένα δημόσιο συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων στην Αττική, με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές και πλήρη πρόληψη, μείωση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, με προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών, και με προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει: Τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ανακύκλωσης -με την  κατάργηση της υπάρχουσας σύμβασης με την ΕΕΑΑ (και τις άλλες ιδιωτικές εταιρείες ΣΕΔ)- που θα εισπράττει και το «τέλος ανακύκλωσης». Την εθνικοποίηση όλων των συστημάτων (λ.χ. ιδιωτικά ΚΔΑΥ) και την ένταξή τους σε αυτόν τον φορέα. Τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα-ανακύκλωση –τα σκουπίδια δεν είναι «παροδική» ανάγκη. Το άμεσο οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων - Φυλής και όλων των εγκαταστάσεων μέσα και γύρω από αυτήν, με παράλληλη περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχήςΝα σταματήσει και να ακυρωθεί το έργο στο Γραμματικό.
ΚΑΛΟΥΜΕ το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην προχωρήσει στην ψήφιση αυτού του ΠΕΣΔΑ. Τα κινήματα, οι επιστημονικοί φορείς και όλοι οι πολίτες να σχεδιάσουν το μόνο πραγματικά «εναλλακτικό» σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων: ένα δημόσιο σύστημα, με δημόσια χρηματοδότηση, δημοκρατική σχεδίαση, φιλικό στο περιβάλλον και την υγεία όλων μας, με μόνιμες θέσεις εργασίας, κι αυτό να έρθει για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
ΚΑΛΟΥΜΕ σε κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς για να μπλοκάρουμε στην πράξη τα σχέδια αυτά. Εμείς θα είμαστε εκεί, απέναντί σας."
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.