11 Μαρτίου 2015

Για το ρέμα της Πικροδάφνης και τη στάση της Περιφέρειας ΑττικήςΗ Περιφερειακή Αρχή εισήγαγε ως πρώτο θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 10/3 τη συνέχιση αντιπλημμυρικού έργου στην Ηλιούπολη, παρότι για το έργο αυτό υπάρχει διαταγή προσωρινής διακοπής εργασιών του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το θέμα ανέδειξε με ανακοίνωσή της η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική (www.anticapitalist-attiki.blogspot.gr/2015/03/blog-post.html). 

Τελικά, χτες, το θέμα αναβλήθηκε προκειμένου να περιμένουμε, κατά δήλωση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, την συζήτησή του στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναμένεται μέσα στον Απρίλιο. Ούτως ή άλλως θα ήταν εντελώς παράνομο να παρθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο απόφαση συνέχισης ενός έργου που το χει σταματήσει το ΣτΕ! 

Αυτό είναι όμως το θέμα; Να αναβάλλουμε απλώς τη συζήτηση; Ποια είναι η διαφορετική στάση που θα ’πρεπε να χει η νέα Περιφερειακή Αρχή απέναντι στο περιβάλλον και στις κινητοποιήσεις των κατοίκων;


Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα προστατευόμενο οικοσύστημα. Οι κινητοποιήσεις των περίοικων για την προστασία του μέσα από εκδηλώσεις, δίκτυα πολιτών, η ενεργοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη διάσωσή του, δεν ξεκίνησαν τώρα. Αριθμούν πολλά χρόνια και είναι γνωστές στην Περιφερειακή Αρχή από όταν τα στελέχη της ήταν στην αντιπολίτευση. 

Το ΣτΕ δεν έβγαλε διαταγή προσωρινής διακοπής εργασιών του έργου από κάποιο καπρίτσιο, αλλά γιατί είδε στην προσφυγή των κατοίκων ότι το ρέμα της Πικροδάφνης κινδυνεύει από αυτή την επέμβαση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, επίσης, έχει νομολογία για την οριοθέτηση των ρεμάτων, σύμφωνα με την οποία η οριοθέτηση πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε επέμβασης (το ρέμα της Πικροδάφνης δεν είναι καν οριοθετημένο!) και η οριοθέτηση πρέπει να ακολουθεί τη φυσική διαμόρφωση των ρεμάτων.

Δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο έργο στην Ηλιούπολη (κατασκευή συλλεκτηρίων αγωγών Σ2 και Σ3), από το οποίο κινδυνεύει η Πικροδάφνη. Είναι δύο έργα εκτεταμένων επεμβάσεων, επίσης:
1. Το έργο «ανάπλασης» εκείνου του τμήματος του ρέματος, πάνω από τη Λ. Βουλιαγμένης (στην Ηλιούπολη), που «γλίτωσε» την τσιμεντοποίηση την περίοδο του 2001. Το έργο έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση, η οποία έχει προσβληθεί στο ΣτΕ.

2. Ένα νέο έργο «ανάπλασης» του οποίου  τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δημοσιοποίησε πρόσφατα η Περιφέρεια, με σκοπό την περιβαλλοντική αδειοδότησή του. Η Μελέτη, αφενός, επιχειρεί να κάνει τμηματική οριοθέτηση του ρέματος και συγκεκριμένα από τη Λ. Βουλιαγμένης μέχρι την εκβολή του στο Έδεμ του Παλαιού Φαλήρου (και όχι του συνόλου του, δηλαδή από την Ηλιούπολη μέχρι την θάλασσα) και, αφετέρου, προχωρά σε μία «οριοθέτηση» που υπαγορεύεται όχι από τη φυσική μορφή του ρέματος, αλλά από τα έργα που προτείνονται στη Μελέτη!

Το ζήτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι: η Περιφέρεια Αττικής έχει, διαχρονικά, σπαταλήσει πακτωλό χρημάτων για το σχεδιασμό και τη υλοποίηση έργων που δημιουργούν προβλήματα στο οικοσύστημα του ρέματος της Πικροδάφνης. Οι κάτοικοι αντιδρούν και το ΣτΕ διακόπτει τις εργασίες. Η Περιφέρεια Αττικής θα περιμένει απλώς την έκβαση της δικαστικής οδού; Ό,τι θα έκανε δηλαδή ακόμη και ο Σγουρός; 

Καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να σταματήσει όλες τις μελέτες και τα έργα που αφορούν το ρέμα και να αρχίσει ένα διάλογο με τους κατοίκους, τους δήμους και τους ειδικούς επιστήμονες για τη διάσωση του οικοσυστήματος, ξεκινώντας από τη συνολική οριοθέτηση του ρέματος Πικροδάφνης, με βάση τη φυσική κοίτη του. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αντιπλημμυρικά έργα ή τα έργα ομβρίων θα πρέπει να επανασχεδιαστούν, με βάση τη λογική ότι το ρέμα είναι ένα φυσικό αντιπλημμυρικό οικοσύστημα και όχι, απλά, υποδοχέας αγωγών ομβρίων! 

Το ίδιο θα πρεπε να γίνει και για όλα τα ρέματα της Αττικής, που ήδη υποφέρουν από την τσιμεντοποίηση, την οικοπεδοποίηση και τις περιβαλλοντοκτόνες «διευθετήσεις» που έχουν προηγηθεί.

Αυτό θα απαιτούσε ο στοιχειώδης σεβασμός στο περιβάλλον και στις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Τα υπόλοιπα είναι απλώς κακή διαχείριση…


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.