17 Ιουλίου 2011

για τα 5μηνα μνημόνια «Κοινωφελούς Εργασίας»

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ( Ά. ΧΑΓΙΟΥ)

Κ. Πρόεδρε, κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ. Περιφερειάρχη

Έχουμε τοποθετηθεί και παλαιότερα για την εργασιακή ομηρία, τα stage και τη μαύρη εργασία στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσα από το πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας» -κοινωφελούς, για ποιους άραγε;- προωθεί την πολιτική της ΕΕ στο πλαίσιο και του «Καλλικράτη».  Μια πολιτική υποταγμένη πλήρως στους στόχους των μνημονίων πολλαπλών εκδόσεων: ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, απολύσεις, πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, επαπειλούμενη ανεργία για μεγάλο τμήμα εργαζομένων, καταστροφή των υπολοίπων στην ανεργία και τώρα, «ανακύκλωση» των  ανέργων. 

Πιο συγκεκριμένα: Το πρόγραμμα αυτό διευρύνει και «επισφραγίζει» τις ελαστικές σχέσεις εργασίας καταργώντας στην πράξη τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Διαιωνίζει και ενισχύει το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας και την ευελιξία των κυβερνήσεων σε ρουσφετολογικές-πελατειακές προσλήψεις. Οι άνεργοι βαφτίζονται «ωφελούμενοι» και αποκτούν «ψευτο-απασχόληση» για πέντε μήνες με 550 ευρώ  μισθό, πιο κάτω ακόμα κι από την προδοτική σύμβαση της ΓΣΕΕ.

 Στην πραγματικότητα πρόκειται για προγράμματα επιδότησης της ανεργίας και όχι των ανέργων, όπως και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, καθώς ανοίγουν το δρόμο για νέες απολύσεις εργαζομένων στους δήμους. Το παράδειγμα των stage είναι χαρακτηριστικό σε ό, τι αφορά στην αντικατάσταση των εργαζομένων στη βάση των νέων ελαστικών εργασιακών σχέσεων αλλά και στην επέκταση της ζώνης ομηρίας. 

Την ίδια στιγμή η απαγόρευση προσλήψεων μονίμου προσωπικού έχει δημιουργήσει στους Δήμους και στις Περιφέρειες ελλείψεις προσωπικού, απαραίτητου για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών τους. Η κυβέρνηση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» παραδίδει τις κοινωνικές υπηρεσίες στο κεφάλαιο και ταυτόχρονα, μέσω αυτών των προγραμμάτων, του εξασφαλίζει φτηνούς, κακοπληρωμένους και ενσωματωμένους εργαζόμενους. 

Ταυτόχρονα, μέσω και αυτών των προγραμμάτων, ανακυκλώνεται η ανεργία. Η γκρίζα ζώνη μεταξύ εργασίας – μερικής απασχόλησης – ανεργίας που επιβάλλει η πολιτική της ΕΕ, της τρόικας και του Μνημονίου, εκμεταλλεύεται την πραγματική ανάγκη των ανέργων που μαζικά παράγει η αντιλαϊκή πολιτική, για να υποκύψουν σε ακόμη πιο φθηνές εργασιακές σχέσεις απεμπολώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα. Οι μορφές ελαστικής-επισφαλούς εργασίας-ομηρίας που γιγαντώνονται, συμπιέζουν όχι μόνο τους ανέργους αλλά όλους τους εργαζόμενους.  

Το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις, η Ε.Ε., οι διεθνείς καπιταλιστικοί οργανισμοί, αυτοί δηλαδή που με την πολιτική τους και τη θεοποίηση της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους δημιούργησαν την  κρίση, έχουν κάνει την «αντιμετώπιση της ανεργίας» προμετωπίδα της στρατηγικής τους και σημαία τους τη λεγόμενη «ελαστασφάλεια». Μια στρατηγική  που γιγαντώνει την ανεργία και την ελαστική εργασία, συρρικνώνει τους μισθούς και την ασφαλιστική προστασία, επιδοτεί τους εργοδότες αντί τους εργαζόμενους.  
Προκλητική, σκανδαλώδης και αντικοινωνική είναι και η διαχείριση του συγκεκριμένου προγράμματος, σύμφωνα με τον κανονισμό που διαμόρφωσε η κυβέρνηση με την ΕΕ. Διότι η εφαρμογή και η οικονομική διαχείρισή του ανατίθεται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις - ΜΚΟ (ο λύκος που φυλάει τα πρόβατα), με τους Δήμους και τις Περιφέρειες να παρέχουν το άλλοθι ενός ανύπαρκτου δημόσιου ελέγχου και σε ρόλο ‘τροχονόμου’ δημόσιων κονδυλίων στα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα. 
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταγγέλλουμε τα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» . Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της πολιτικής της επιδότησης των απολύσεων και της ανεργίας και την κατάργηση κάθε μορφής και νόμου ελαστικής εργασίας. Θέλουμε μόνιμη και  σταθερή δουλειά για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Μαζικές προσλήψεις ανέργων σε κανονικές θέσεις απασχόλησης στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων που καρκινοβατούν -λόγω και έλλειψης προσωπικού- και ανάπτυξη νέων τομέων κοινωνικής υποδομής.

Οι δρόμοι του αγώνα και οι πλατείες της Αττικής και όλης της χώρας είναι γεμάτες! Η παραμονή χιλιάδων απεργών διαδηλωτών στους δρόμους κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας παρά το εγκληματικό όργιο καταστολής, δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι ένας άλλος δρόμος, ανυπακοής – αντίστασης και ανατροπής είναι ήδη υπαρκτός! Και θα σαρώσει κυβέρνηση, τρόικα, μνημόνια και την αντιλαϊκή τους πολιτική. 

 Άγγελος Χάγιος
Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής


Κατατέθηκε στα πρακτικά του  Π.Σ. στις 26/7/2011


Όπως είναι προφανές, η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ με βάση την πολιτική της τοποθέτηση, δεν συμμετέχει στη Διαπαραταξιακή του θέματος αυτού. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.