7 Αυγούστου 2023

Ομολογία ενοχής από το ΥΠΕΝ και αναγνώριση του προβλήματος της ρύπανσης του Σαρανταπόταμου και της δασικής καταστροφής


ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
.

ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗΗ νέα ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στις 4 Αυγούστου, με τίτλο Συνεχίζονται από το ΥΠΕΝ οι εργασίες αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς στο ρέμα Σαρανταπόταμου, επιβεβαιώνει πλήρως την καταγγελία της ΑΑΑ/Ανταρσία σε κυβέρνηση - ΕΕ – ΔΝΤ ( Έγκλημα διαρκείας του κράτους και των εταιρειών ενάντια στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες ζωές στο Θριάσιο και τα Δερβενοχώρια).

Στην προσπάθειά της να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία για το τεράστιο έγκλημα που είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια στην πλάτη της φύσης και του λαού της Δ. Αττικής, το ΥΠΕΝ από τη μία ομολογεί την ενοχή της κυβέρνησης και των αρχών και από την άλλη ενισχύει τα ερωτηματικά και τις ανησυχίες για την ασυδοσία των εταιρειών στη περιοχή.
Με νεότερη ανακοίνωση αναγκάζεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια κουκουλώματος του προβλήματος, όπως αυτή αποτυπωνόταν στην ανακοίνωση της 24ης-7-2023, με τίτλο Άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέτρεψε την πρόκληση περιβαλλοντικής ζημιάς, όπου ισχυριζόταν ότι «απετράπη η πρόκληση σοβαρής περιβαλλοντικής ζημίας». Η ανακοίνωση μας ενημέρωνε ότι «με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, ελήφθησαν, εγκαίρως, μέτρα, που οδήγησαν στην άντληση, 11,4 τόνων υγρού κλάσματος υδρογονανθράκων (όξινες πίσσες), που είχε διαφύγει, σε υγρή μορφή, σε παρακείμενο ρέμα», δημιουργώντας την εντύπωση ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε πλήρως. Πουθενά δεν ανέφερε ότι το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο και ότι χρειαζόταν παρέμβαση μεγάλης διάρκειας. Άλλωστε, οι κάτοικοι βεβαίωναν για την αποχώρηση των συνεργείων καθαρισμού από την περιοχή.

Το ΥΠΕΝ με την νέα ανακοίνωσή του (4-8-2023) προσπαθεί να απαντήσει στις καταγγελίες μας,  αλλά, στην πραγματικότητα κάνει παραδοχές που τις επιβεβαιώνουν. Συγκεκριμένα:

1. Παραδέχεται ότι ρύπανση ήταν πολύ μεγαλύτερη, αφού αναφέρει ότι «συνολικά, συλλέχθηκαν 34,4 τόνοι (υγρά απόβλητα) 35 τόνοι στερεά απόβλητα-ρυπασμένο χώμα», αντί για 11,4 τόνους υγρού κλάσματος που ανέφερε προηγουμένως.

2. Μιλάει πρώτη φορά για «άμεση ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης πριν την έναρξη των φθινοπωρινών βροχοπτώσεων», επιβεβαιώνοντας τον κίνδυνο να μεταφερθεί η ρύπανση στον κόλπο της Ελευσίνας με τις πρώτες βροχές.

3. Αναγγέλλει «συμπληρωματική εργολαβία που θα αναθέσει, άμεσα, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), λόγω κατεπείγουσας ανάγκης να αποφευχθεί, περαιτέρω, περιβαλλοντική ζημιά, ομολογώντας ότι δεν είχε αποτραπεί η περιβαλλοντική ζημιά με την πρώτη παρέμβαση του ΥΠΕΝ.

4. Παραδέχεται για πρώτη φορά ότι η εταιρεία DENVER SLOPPS λειτουργούσε παράνομα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «διέθετε την υπ’ αρ. 168080/18.4.2011 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων οκταετούς διάρκειας», όπως και ότι «στο αρχείο της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΕΝ δεν εντοπίστηκε ανανέωση ισχύος της εν λόγω ΑΕΠΟ».

5. Ομολογεί ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας είναι εξαφανισμένοι και αναζητούνται: Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «απευθύνθηκαν, αυθημερόν, στην υπεύθυνη εταιρεία DENVER SLOPS AEBE, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της ρύπανσης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς» και ότι «ο υπεύθυνος φορέας εκμετάλλευσης (DENVER SLOPS ΑΕΒΕ) δεν είχε ανταποκριθεί».

 

 

ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

 

Θα μας απαντήσουν τελικά και υπεύθυνα:

· Πόσες ήταν οι ποσότητες  (αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, ορυκτελαίων, πίσσας και άλλων υδρογονανθράκων) που υπήρχαν στο εργοστάσιο; Θα ελεγχθούν οι καταγγελίες για εκατοντάδες πλαστικές δεξαμενές (παράνομες ή όχι;), ώστε να υπάρξει πραγματική εικόνα για τις ποσότητες  και να μπορεί να επιβεβαιωθεί ο πλήρης καθαρισμός της περιοχής;  

· Θα επιβληθούν κυρώσεις (ποινικές και οικονομικές) στην εταιρεία; Θα αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας της και θα απομακρυνθεί το εργοστάσιο από την περιοχή διά παντός;

· Προκύπτουν ευθύνες από την αρχική αδειοδότηση το 2011 από την τότε υπουργό κα Μπιρμπίλη; Πληρούνταν τότε οι περιβαλλοντικοί όροι για αυτή την αδειοδότηση;

· Ποιος ευθύνεται που η εταιρεία από το 2018 οπότε και έληξε η πρώτη άδεια η εταιρεία συνέχιζε ανενόχλητη το επικίνδυνο έργο της; Γιατί το ΥΠΕΝ διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις, και προσφάτως με αυτή των «αρίστων», δεν έλεγξε τη συγκεκριμένη εταιρεία;  

· Ποιες είναι οι ευθύνες των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας/Εύβοιας και Αττικής; Ποια Περιφέρεια ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εν λόγω εταιρείας; Η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας/Εύβοιας δεν αντιλήφθηκαν ότι η λειτουργία του εργοστασίου αυτού και των λοιπών στην περιοχή αποτελεί πρόβλημα στα σχέδια αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας όπως και στα σχέδια προστασίας του ρέματος του Σαρανταπόταμου που οι ίδιοι εξήγγειλαν;

· Θα γίνει κάποιος έλεγχος για τη δραστηριότητα και τους όρους λειτουργίας των υπόλοιπων εργοστασίων στην ίδια περιοχή ή θα συνεχίσουν ανενόχλητα τη λειτουργία τους; Τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε κρατηθεί η φωτιά έξω από τη μάντρα του εργοστασίου χημικών αερίων SOL κι έφτανε στις δεξαμενές των αερίων; Αντίστοιχα ερωτήματα μένουν αναπάντητα και για τα άλλα εργοστάσια που λειτουργούν στη δασώδη περιοχή και δίπλα στο ρέμα (ΤΙΤΑΝ, ΕCORECOVERY Α.Ε.)

 

Να αποκατασταθεί πλήρως η περιοχή, να απομακρυνθούν όλες οι επικίνδυνες δραστηριότητες

· Να καθαρίσουν πλήρως όλη την περιοχή από τις επικίνδυνες ουσίες που διέρρευσαν

· Να απομακρύνουν όλες τις ρυπογόνες και επικίνδυνες βιομηχανικές δραστηριότητες που ασκούνται στα σύνορα των δύο Περιφερειών.

· Να αναζητηθούν οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και των κολαούζων της ακροδεξιάς που επέτρεψαν την αδειοδότηση και συγκάλυψαν την παράνομη δραστηριότητα.

· Να πληρώσουν όλοι οι υπεύθυνοι, ιδιώτες και κυβερνώντες.

· Να κηρυχθεί η περιοχή αναδασωτέα και να ληφθούν μέτρα για την επιτυχία της φυσικής αναδάσωσης. Σε κάθε περίπτωση, να μην επιτραπεί να φυτρώσουν και άλλα εργοστάσια, ανεμογεννήτριες ή άλλες δραστηριότητες, όπως κάθε φορά βλέπουμε να εμφανίζονται σε δασικές εκτάσεις που κάηκαν…

· Να αποζημιώσουν πλήρως τους παραγωγούς ελαιόδεντρων που κάηκαν ολοσχερώς και  έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική καλεί τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ο μόνος δρόμος είναι να αναπτυχθούν συλλογικές πρωτοβουλίες που θα διεκδικήσουν την αποκατάσταση των ζημιών, την αποζημίωση των πληγέντων και το σταμάτημα των δραστηριοτήτων που λυμαίνονται την περιοχή.

Ήδη η παρέμβασή μας έφερε αποτέλεσμα. Η ΑΑΑ δεν θα αφήσει να ξεχαστεί το θέμα και θα συμβάλει με κάθε τρόπο στις διεκδικήσεις για τη διάσωση του περιβάλλοντος και την υπεράσπιση της ζωής της κατοίκων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.