1 Νοεμβρίου 2021

Ερώτηση για το νηπιαγωγείο στη συμβολή των οδών Αίμωνος και Ευκλείδους στην περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος

 




 

Στις 21.07.2010  η Νομαρχία της Αθήνας αποφάσισε να παραχωρήσει το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Αίμωνος - Δημοσθένους και Ευκλείδου για την ανέγερση δύο βιοκλιματικών νηπιαγωγείων. Πρόκειται για μια νίκη των κατοίκων και της Επιτροπής της Ακαδημίας Πλάτωνα που με επιμονή και αγωνιστικότητα διεκδίκησαν το συγκεκριμένο οικόπεδο από το 2008, οπότε στο οικόπεδο, που ανήκε στη Νομαρχία, σχεδιαζόταν η κατασκευή ενός πολυώροφου κτιρίου γραφείων με υπόγεια πάρκινγκ.

Η προκήρυξη της μελέτης για την κατασκευή του Πρότυπου 130ου Βιοκλιματικού Νηπιαγωγείου στην Ακαδημία Πλάτωνος, στη συμβολή των οδών Αίμωνος-Ευκλείδου- Δημοσθένους, συνολικού ύψους 332.401,40 (με ΦΠΑ), δημοσιεύτηκε στο site του υπουργείου Παιδείας με ημερομηνία διαγωνισμού την 27η Ιανουαρίου 2012 και εντός των επομένων 3 ετών έπρεπε να κατασκευαστεί όπως όριζε η σύμβαση παραχώρησης του οικοπέδου των περίπου 1.400 τ.μ. από τη νομαρχία (νυν Περιφέρεια Αττικής) στο Υπουργείου Παιδείας.

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Περιφέρειας Αττικής 2007-2013 αλλά δεν υλοποιήθηκε και τελικά απεντάχθηκε. Στις 17/12/2014 εγκρίθηκε η μελέτη ανέγερσης από το υπουργείο Παιδείας και στις 7/7/2015 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία.  Η δικαιολογία από το υπουργείο Παιδείας το 2016 ήταν πως υπήρχε πρόβλημα με το πάρκιγνκ αλλά από έγραφα προκύπτει πως ο ΟΣΚ είχε αναθέσει τη μελέτη στάθμευσης το 2015! Έκτοτε δεν δόθηκε καμία απάντηση στα έγγραφα. Ούτε από το δήμο, ούτε από την ΚτΥΠ, ούτε από το υπουργείο! Σαν να μην υπάρχει πουθενά το σχέδιο.

Σε συνάντηση της Επιτροπής Κατοίκων με την προηγούμενη αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου για τα πολλά προβλήματα της γειτονιάς, άκουσαν ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν θα κατασκευάσει τα νηπιαγωγεία γιατί θέλει να τα κατασκευάσει το υπουργείο παιδείας και θα τα αφαιρέσει από τον προϋπολογισμό. Έκτοτε η τύχη των σχολείων αγνοείται.

Τονίζουμε ότι η συγκεκριμένη γειτονιά έχει σοβαρότατες ελλείψεις σε νηπιαγωγεία που εντάθηκαν με την εφαρμογή της προσχολικής εκπαίδευσης και στο δήμο Αθήνας, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση containers σε αύλειους σχολικούς αλλά και κοινόχρηστους χώρους.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Περιφέρεια Αττικής:

  1. Πού βρίσκεται η υπόθεση της κατασκευής δυο βιοκλιματικών νηπιαγωγείων στην Ακαδημία Πλάτωνα, στις οδούς Αίμωνος και Ευκλείδου, που είχε παραχωρηθεί από την πρώην Νομαρχία Αθηνών, το 2008, για τη συγκεκριμένη χρήση και έχει χαρακτηριστεί σαν "χώρος σχολείου" με ΦΕΚ αλλαγής του ρυμοτομικού από το 2016;
  2. Συνεχίζει να ισχύει η παραχώρηση του οικοπέδου για να γίνει νηπιαγωγείο;
  3. Η Περιφέρεια Αττικής είχε αναλάβει την χρηματοδότησή του. Υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ή την ΚτΥΠ για αυτό το θέμα; Από πού θα χρηματοδοτηθεί η ανέγερση του νηπιαγωγείου και πότε;

 

Συνημμένα αρχεία:

  1. Ένταξη της Πράξης "ΠΡΟΤΥΠΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ (Υ/Ε-Μελέτη)" με κωδικό MIS 376687 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αττική" (2012)
  2. Ανάθεση της εκπόνησης της  Μελέτης για την κατασκευή του Βιοκλιματικού Νηπιαγωγείου (2013)
  3. Πληρωμή της Μελέτης από το Περιφερειακό Ταμείο Αττικής (2014)
  4. Η άδεια οικοδόμησης (2015)
  5. Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 37 περιοχής 75 «Ακαδημία Πλάτωνος» του Δήμου Αθηναίων (Ν. Αττικής) δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 92/ΑΑΠ/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.