9 Μαρτίου 2015

Η Περιφέρεια Αττικής εισάγει για συζήτηση στο Συμβούλιο έργο στο Ρέμα της Πικροδάφνης, το οποίο έχει σταματήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας!


Την Δευτέρα 2/2/2015, η Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Α. Θεοφιλοπούλου εξέδωσε προσωρινή διαταγή διακοπής   εκτέλεσης των έργων κατασκευής των συλλεκτήριων αγωγών Σ2 και Σ3 στο ρέμα Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη («ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ –ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1998/ΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΚΑΤΑΝΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΩΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΦΕΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΙΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ Σ2 ΚΑΙ Σ3»), μέχρι την εκδίκαση   σχετικών αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής που κατέθεσαν πολίτες από τον Άγιο Δημήτριο και το Παλαιό Φάληρο (βλ. συνημμένο) για λόγους προστασίας του ρέματος.
Το ρέμα της Πικροδάφνης, όπως πολύ καλά γνωρίζει η Περιφέρεια Αττικής, έχει σημαντική περιβαλλοντική (λόγω της βλάστησης και της ορνιθοπανίδας) και αισθητική αξία για όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής, και για τους λόγους αυτούς έχει χαρακτηριστεί «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος» (ΦΕΚ 281/Δ/1993), και «υγρότοπος προτεραιότητας» με βάση ακόμη και το -περιβαλλοντοκτόνο- πρόσφατο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (Ν. 4227/2014, ΦΕΚ 156/Α/2014). Οποιαδήποτε παρέμβαση θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη του αυτές τις προτεραιότητες. Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, πάντως, δεν πείστηκε από μια σειρά από παραλείψεις, προβλήματα και επικίνδυνες για το περιβάλλον παρεμβάσεις που περιλαμβάνει η εν Μελέτη που εκτελεί η Περιφέρεια (εκπονηθείσα επί Σγουρού), και πήρε απόφαση να παύσει κάθε εργασία.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε την Περιφέρεια Αττικής να συμπεριλάβει ως πρώτο θέμα στη 8η συνεδρίαση της 10/3/2015 την «Ειδική έγκριση επέμβασης σε κοινόχρηστους χώρους για το έργο "Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου Αυγούστου 1998/Αγωγοί αποχέτευσης ομβρίων κατάντη των αναβαθμών ανάσχεσης φερτών στην Ηλιούπολη, όσον αφορά στους βασικούς συλλεκτήριους αγωγούς Σ2 και Σ3”.»

Στην πραγματικότητα η Περιφέρεια εισηγείται την έγκριση κοπής δέντρων για την υλοποίηση του σταματημένου από το ΣτΕ έργου. Σημειωτέον η Διεύθυνση Δασών Αθηνών είχε εκδώσει την υπ αρ 2251/3-11-2014 άδεια κοπής δένδρων, την οποία στη συνέχεια ανακάλεσε.
Γιατί η Περιφέρεια Αττικής αγνοεί τους κατοίκους που έχουν προσφύγει και τα επιχειρήματά τους;
Με ποια λογική, αντί να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, φέρνει ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 10/3 τη συνέχιση του έργου;
Γιατί αγνοεί ακόμη και την αντίδραση της Δημάρχου  Αγίου Δημητρίου, κ. Μαρίας Ανδρούτσου, που με επιστολή που απέστειλε στις 15/12/2014 στην Περιφέρεια Αττικής επεσήμανε τον κίνδυνο διαβρώσεων και καταπτώσεων πρανών, στη διάρκεια έντονων πλημμυρικών φαινόμενων, στο ρέμα της Πικροδάφνης λόγω της αύξησης της παροχευτικότητάς του;
Καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να αποσύρει το θέμα 1ο από την 8η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και να ξεκινήσει νέα μελέτη για το έργο, που θα συμμορφώνεται με τις περιβαλλοντικές ανάγκες της περιοχής και τις απαιτήσεις των κατοίκων.


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.