14 Νοεμβρίου 2014

Για τις ελλείψεις προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής



Σημεία από την τοποθέτηση της Δ. Κουτσούμπα, περιφερειακής συμβούλου Αττικής με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 13/11/2014 σχετικά με το 2ο θέμα «Συζήτηση σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής».

«Μας προξενεί εντύπωση ο τρόπος που εισάγεται αυτό το θέμα για συζήτηση. Θα περιμέναμε από μια νέα Περιφερειακή Αρχή να είχε ξεκινήσει να καταγράφει τις ανάγκες σε προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής από τις αρχές Σεπτέμβρη που ανέλαβε, να είχε κάνει τις διοικητικές διαδικασίες που είναι αναγκαίες και τώρα να ερχόταν για συζήτηση με ποιο τρόπο θα διεκδικηθούν κινηματικά, μαζί με τους ίδιους τους υπαλλήλους.
Θα περιμέναμε επίσης να φέρνατε εδώ σήμερα μια πρόταση για το σύνολο των αναγκών σε προσωπικό, ώστε σε ορίζοντα πενταετίας, όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής να είναι παραγωγικές, δηλαδή να μπορούν να εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες και να πραγματοποιούν έργα με αυτεπιστασία και με το προσωπικό της, κι όχι αναθέτοντάς τα σε εργολάβους. Πόσοι εργαζόμενοι, με ποιες ειδικότητες, σε ποιες υπηρεσίες χρειάζονται, και πόσους διεκδικούμε κάθε χρόνο σε μόνιμο και σε επί συμβάσει προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ.

Αν είχατε κάνει μια τέτοια επεξεργασία, δεν θα είχατε φτάσει να προχωράτε τον διαγωνισμό για την εργολαβία της καθαριότητας, την οποία κατήγγειλε πρώτος ο Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας, και μετά να λέτε ότι τελικά θα τον ακυρώσετε.
Φοβούμαστε όμως, δυστυχώς, ότι αυτή η συζήτηση γίνεται σήμερα εδώ περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους. Στις 29/10/2014η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε ότι έχει κάνει αίτημα για προσωπικό. Κι έρχεστε σήμερα εδώ και λέτε ότι το αίτημα ήταν «πολιτικό» -ουσιαστικά μας λέτε ότι δεν είχατε καν αποστείλει έγγραφο για το ποιες είναι οι ανάγκες της Περιφέρειας σε προσωπικό!
Οι διαδικασίες είναι πολύ συγκεκριμένες για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ (νόμος 2190, Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 κ.λπ.) και έχουν ευθύνη συγκεκριμένα Υπουργεία. Η Περιφέρεια Αττικής, ακόμη και με διοικητικούς όρους, έχει δύο δυνατά όπλα για τη διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού, ακόμη και με τους μνημονιακούς νόμους που έχει ψηφίσει η συγκυβέρνηση: το ότι έχει περισσότερες από 1000 κενές οργανικές θέσεις στο Οργανόγραμμά της και το γεγονός ότι διαθέτει αποθεματικό, άρα ίδιους πόρους, για την πρόσληψη προσωπικού. Όμως αυτά πρέπει να διεκδικηθούν. Ως Διοίκηση έχετε την υποχρέωση να κάνετε και όλες τις διοικητικές ενέργειες που χρειάζονται σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μπορούμε μετά να διεκδικήσουμε πολιτικά και κινηματικά όλοι μαζί, μαζί με τους ίδιους τους εργαζόμενους, και να το πετύχουμε.
Γιατί δεν θα θέλαμε μερικούς μήνες μετά, να φτάσουμε στην κατάσταση να μας πείτε ότι, μιας και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται, η Περιφέρεια είναι αναγκασμένη να καταλήξει σε λύσεις ΚΟΙΝΣΕΠ ή άλλες λύσεις ημιαπασχόλησης χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα.
Η διεκδίκηση προσωπικού για τη λειτουργία της Περιφέρειας είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και όλες. Γι’ αυτό θα ψηφίσουμε υπέρ στην πρόταση για τη διεκδίκηση 139 τακτικών υπαλλήλων, παρότι τη θεωρούμε λειψή. Και θα μπούμε μπροστά για τη διεκδίκηση αυτού και άλλου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των κοινωνικών αναγκών.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.