24 Σεπτεμβρίου 2014

Αντίσταση στη διάλυση του δημοσίου τομέα (για το Περιφερειακό Συμβούλιο της 23/9)



Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, σε συνέχεια τοποθετήσεών της στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπερασπίστηκε την αντίσταση των δημοσίων υπαλλήλων ενάντια στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που διαλύουν τον δημόσιο τομέα και κάθε κοινωνικό αγαθό. Υπερψήφισε την πρόταση του Σωματείου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής να δοθεί εντολή στους υπαλλήλους της περιφέρειας να μην εφαρμόσουν τις διατάξεις του Ν. 4250/14 για την αξιολόγηση μέσω ποσόστωσης.
Επιπλέον, επέμεινε ιδιαίτερα να ενσωματωθεί στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και η εντολή για άρνηση εφαρμογής του άρθρου 42 του Ν. 4250/14 για τους δήθεν επανελέγχους των μετατροπών συμβάσεων, που είναι ο δρόμος για την απόλυση των εργαζομένων αορίστου χρόνου, κάτι που δεν υπήρχε στην αρχική πρόταση της Περιφερειάρχη Αττικής, ενώ από το προεδρείο ανακοινώθηκε ότι θα συζητιόταν σε επόμενη συνεδρίαση.
Τελικά η πρόταση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής ενσωματώθηκε στην τελική απόφαση, που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παρατίθενται τα βασικά σημεία από την ομιλία της εκπροσώπου της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δέσποινας Κουτσούμπα:


«Καταρχάς, θα ήθελα να κάνω μια πολιτική δήλωση εκ μέρους της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική. Για όλη τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της ΑΑΑ θα απέχει από την αίθουσα και δηλώνει αποχή από τη διαδικασία για όσο διάστημα στο μικρόφωνο θα βρίσκεται εκπρόσωπος της εγκληματικής, ναζιστικής, φασιστικής συμμορίας δολοφόνων της Χρυσής Αυγής. Το ίδιο προτείνουμε και στις υπόλοιπες παρατάξεις να κάνουν.
Για την «αξιολόγηση»: Ο κος Μητσοτάκης και όσοι υπερψήφισαν τον Νόμο 4275/14 περί προαγωγής προϊσταμένων στο δημόσιο, νόμο που καταργεί τη μοριοδότηση κάθε αντικειμενικού προσόντος των δημοσίων υπαλλήλων και τα αντικαθιστά με προφορική συνέντευξη, του νόμου που δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς, μόλις βγουν τα ΠΔ των νέων Οργανισμών, να παύσουν ακόμη και τους Γενικούς Διευθυντές και να τοποθετήσουν όποιον θέλουν στην ιεραρχία, όλοι αυτοί δεν δικαιούνται να εκστομίζουν τις λέξεις «αξιοκρατία» και «αξιολόγηση».
Ο Ν. 4250/14 είναι «άταφος νεκρός» και καλό είναι να το παραδεχτεί και ο κος Μητσοτάκης. Ο Νόμος καταργήθηκε στην πράξη πρώτα και κύρια από την άρνηση των υπαλλήλων σε συντριπτικό ποσοστό να τον εφαρμόσουν, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ.  
Ο κος Σγουρός και ο κος Κουμουτσάκος έρχονται εδώ ως εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης να υπερασπιστούν την εφαρμογή αυτού του νόμου, λέγοντας ψέματα ότι δεν σχετίζεται με τις απολύσεις.
Οι επανέλεγχοι συμβάσεων του άρθρου 42 του ίδιου νόμου έχουν ως σκοπό να αμφισβητήσουν τα κριτήρια με τα οποία οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, προκειμένου να αυξήσουν τη δεξαμενή των απολύσεων. Οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης σκόπιμα ψεύδονται όταν μιλούν για «πλαστά πιστοποιητικά», ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η νομοθεσία για την απόλυση κάποιου που χρησιμοποίησε πλαστά πιστοποιητικά για το διορισμό του ισχύει εδώ και 40 χρόνια, και η διαδικασία πιστοποίησης γίνεται από τις Διευθύνσεις Διοικητικού κάθε φορέα εδώ και πολύ καιρό. Οι επανέλεγχοι σκοπό έχουν να «ερμηνεύσουν» αναδρομικά με άλλο τρόπο τα κριτήρια για να οδηγήσουν σε απόλυση τους ΙΔΑΧ εργαζομένους.
Ήδη από την έκδοση του ΠΔ Παυλόπουλου (ΠΔ 164/2004) ήταν εμφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τότε, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, σκοπό είχε να συνεχίσει να κρατά ομήρους τους συμβασιούχους, θέτοντας απαράδεκτα κριτήρια για την υπαγωγή στο ΠΔ. Τώρα αποδεικνύεται ότι όντως συνέχισαν να τους έχουν όμηρους, αφού πάλι οι ίδιοι τους απειλούν με απόλυση.
Αποδεικνύεται επίσης και η υποκρισία της κυβέρνησης:  Ο Υπουργός Διοικητικής Απορρύθμισης σήμερα προσπαθεί να επιβάλλει στον ΑΣΕΠ, που ήταν ο τελικός κριτής των αποφάσεων μετατροπής των συμβάσεων των εργαζόμενων, να αλλάξει τις αποφάσεις του. Αποδεικνύεται έτσι η υποκρισία της κυβέρνησης στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις «Ανεξάρτητες Αρχές», όταν δεν την βολεύουν οι αποφάσεις τους!
Προτείνουμε να υιοθετηθεί το ψήφισμα του Συλλόγου Υπαλλήλων, να ανακληθούν οι αποφάσεις επιμερισμού όσων Γενικών Διευθυντών τις έχουν εκδώσει και να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι δεν δίνει στοιχεία στα κλιμάκια ελέγχου του άρθρου 42 του 4250/14.
Η αξιολόγηση προϋποθέτει να έχουμε κοινούς στόχους. Στόχος της κυβέρνησης είναι η διάλυση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας και κάθε δημόσιου αγαθού. Στόχος της μεγαλύτερης πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων είναι να διασωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες και το δημόσιο να εξυπηρετεί τον εργαζόμενο λαό που το έχει τώρα ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη. Οι στόχοι μας με την κυβέρνηση είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι, γι’ αυτό και είμαστε εντελώς αντίθετοι σε κάθε μορφή αξιολόγησης που πηγάζει από την κυβέρνηση. Τους δημοσίους υπαλλήλους τους αξιολογεί καθημερινά ο εργαζόμενος λαός και μόνο από αυτόν δεχόμαστε να κριθούμε.»

Και στη δευτερολογία της, αναφερόμενη στις τοποθετήσεις των μνημονιακών δυνάμεων, δήλωσε:
Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπάλληλοι του ελληνικού λαού και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης ή Υπουργού. Κι επειδή πολλοί μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναφέρατε τη νομιμότητα, για απαντήστε: Πότε είναι επίορκος ένας γιατρός, όταν γιατρεύει έναν ανασφάλιστο ασθενή, όπως επιτάσσει το καθήκον του, ή όταν ακολουθώντας τους μνημονιακούς νόμους του Βορίδη τον αφήνει να πεθάνει στο δρόμο; Οι δημόσιοι υπάλληλοι καθημερινά έρχονται μπροστά σε τέτοια διλήμματα, τα οποία εσείς εύκολα απαντάτε κρυπτόμενοι πίσω από τη «νομιμότητα» που καταστρέφει μια ολόκληρη χώρα! Εμείς είμαστε με το δίκιο των εργαζόμενων κι όχι με τη δική σας «νομιμότητα».

Και έκλεισε λέγοντας:
«Ζητώ στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να προστεθεί και η εντολή να μη δοθούν στοιχεία στους ελεγκτές του άρθρου 42. Μπορεί οι ελεγκτές να μην έχουν φτάσει ακόμη στην Περιφέρεια Αττικής, όμως έχει και πολιτική σημασία τη στιγμή που υπάρχουν δήμαρχοι που αντιτίθενται σε αυτό και τα παπαγαλάκια τους έχουν βάλει στο στόχαστρο, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να πάρει ξεκάθαρα θέση».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.