Ψηφοδέλτιο 2023

16 Δεκεμβρίου 2021

«Τσιμέντο να γίνει, αρκεί να γίνει με απευθείας ανάθεση»: η περίληψη όσων πραγματικά ακούσαμε σήμερα στην ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Τα όσα ακούστηκαν σήμερα στην ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για τις πυρκαγιές και τα ρέματα είναι πραγματικά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ. Και είναι ακόμη πιο επικίνδυνα γιατί ο κ. Πατούλης, πιστός εφαρμοστής κάθε συνταγής της κυβέρνησης οι Υπουργοί της οποίας παραβρέθηκαν για να τον χειροκροτήσουν, επέλεξε να προσδώσει «επιστημονικό μανδύα» στην τσιμεντοποίηση και την επικίνδυνη καταστροφή της φύσης.


Με την αμέριστη συμβολή των προσεκτικά επιλεγμένων «επιστημόνων» του εργαστηρίου Beyond (συνεργάτες του Αστεροσκοπείου), οι οποίοι προτείνουν για τα ρέματα μόνο «σαρζανέτια» γιατί «τα κορμοδέματα και τα κορμοφράγματα είναι επικίνδυνα» και «δεν υπολογίζονται τεχνικά» (ναι ναι, τα είπε ο «ειδικός επιστήμονας» κ. Ραμπαούνης, ο προσεκτικά επιλεγμένος επικεφαλής μελετητής του master Plan της Περιφέρειας που παρουσιάζεται ως συνεργάτης του Ευθ. Λέκκα), επιστήμονες που επέλεξαν να προσδώσουν το «κύρος» τους στη στήριξη των απευθείας αναθέσεων, καταφερόμενοι κατά των νόμων και των αποφάσεων του ΣτΕ που προστατεύουν τις φυσικές κοίτες των ρεμάτων! Με το αζημίωτο, φυσικά: 2,2 εκ. ευρώ είναι το σύνολο της «Μελέτη θωράκισης» της Αττικής που εκπονούν…

Όποια κι αν είναι η ερώτηση, η απευθείας ανάθεση είναι η απάντηση

Αυτό που σήμερα παρουσιάστηκε δεν είναι master plan για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των κατοίκων της Αττικής. Είναι η προσπάθεια του Περιφερειάρχη Αττικής να ντύσει με επιστημονικό περιτύλιγμα τα έργα τσιμεντοποίησης που θα προχωρήσει με fast-track ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ στους εργολάβους που περιμένουν σαν τα κοράκια, στηριζόμενος στην τροπολογία που ψήφισε ειδικά για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση της αρπαχτής (Ν. 4831/202*). Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτες που κατέχει κατ’ αποκλειστικότητα το Μαξίμου ΑΕ, οι απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ είναι το πλέον σύγχρονο φάρμακο για κάθε κίνδυνο: πανδημία, πυρκαγιά, πλημμύρα και κάθε φυσική καταστροφή αντιμετωπίζεται με απευθείας αναθέσεις σε «ημέτερους». Η κυβέρνηση δεν το κρύβει: δηλώνει ευθαρσώς ότι οι φυσικές καταστροφές «αποτελούν ευκαιρία» (για κερδοσκοπία των φίλων της…).

Ο Περιφερειάρχης Αττικής που δεν έχει κάνει ακόμη κανένα από τα ενδεδειγμένα έργα φυσικής αποκατάστασης, όπως τα κορμοδέματα και τα κορμοφράγματα, στα κατάντη των ρεμάτων που είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ, βγήκε σήμερα να πει ότι τον "εμποδίζει η γραφειοκρατία" και τώρα ξαφνικά (που είναι ήδη χειμώνας) όλα θα επιταχυνθούν. Δείτε τι εννοεί.

Τσιμέντο να γίνει;

Τι παρουσιάστηκε σήμερα, σε μια φιέστα που θύμιζε Χόλιγουντ, στο Hlilton; Τα έργα «πρώτης και δεύτερης προτεραιότητας» στα ρέματα των περιοχών Γεράνεια (Μεγάλο Ρέμα, ρέμα Μαυρατζά), Βίλια (Σαρανταπόταμος, Ρέμα Καμάρας, Ρέμα Γιώργης), Βαρυμπόμπη Αφίδνες, Κρυονέρι (Ρέματα Χάραδρος και Λιαγκοίρη, Ρέμα Βαρυμπόμπης, Τμήμα ρέματος Κηφισού). Μιλάμε για περιοχές με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και βλάστηση. Μιλάμε για περιοχές στις οποίες η Περιφέρεια Αττικής ΔΕΝ έχει κάνει ακόμη, τόσους μήνες μετά, ΚΑΝΕΝΑ έργο προστασίας, παρότι έχουν περάσει μήνες από τις πυρκαγιές και οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν ήδη προκαλέσει διαβρώσεις και παράσυρση χωμάτων!

Ιδού τα έργα που προτείνονται: σαρζανέτια ύψους 4 μέτρων!

Τι ετοιμάζει τώρα η Περιφέρεια Αττικής για την εξάλειψη του πλημμυρικού κινδύνου στις περιοχές αυτές; Στη Μελέτη προτείνονται:

-Για αρχή «η δημιουργία αναβαθμών από λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια ύψους έως 4 μέτρων», δηλαδή τσιμεντοποίηση αντί για αποκατάσταση της φυσικής κοίτης, κορμοδέρματα και κορμοφράγματα. Αυτά μάλιστα ονομάζονται από τους μελετητές δίκτυα φραγμάτων αλλά «έργα μικρής κλίμακας» που δεν χρειάζονται καν αδειοδότηση!

-Αμέσως μετά, προτείνεται η «διευθέτηση» των ρεμάτων και ειδικά εκεί που περνάνε δρόμοι και η «βελτίωση των οδικών τμημάτων». Γιατί το ρέμα ενοχλεί τον δρόμο και πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτόν και όχι το ανάποδο, σύμφωνα με τις «μελέτες». Σε σημεία ανερυθρίαστα προτείνεται η «υποκατάσταση των ρεμάτων με κλειστούς αγωγούς»: περίεργη αντίληψη έχουν οι συνεργάτες του Εθυ. Λέκκα για το τι είναι φυσικό περιβάλλον και πώς προστατεύεται…

-Όλα αυτά θα γίνουν με τη μέθοδο της «μελετοκατασκευής» -δηλαδή ο εργολάβος θα κάνει ό,τι γουστάρει! Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ραμπαούνης «τη γεωλογική μελέτη, την τοπογραφική μελέτη, τη δασική μελέτη και την εδαφική μελέτη την αποφασίζει ο Ανάδοχος που έχει αναλάβει τη δουλειά»! Το είπε και δεν ντράπηκε καν! Στο μυαλό της Περιφέρειας Αττικής δεν υπάρχει δασική υπηρεσία, υπηρεσία περιβάλλοντος, δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός. Μπαίνει ένας εργολάβος στα ρέματα και στα καμένα και… πράττει κατά το δοκούν! Άλλωστε και για αυτό έχει προβλέψει η κυβέρνηση της ΝΔ: σύμφωνα με τις νέες νομοθεσίες, τα δημόσια έργα μπορούν πλέον να τα εποπτεύουν ιδιώτες μηχανικοί και να βεβαιώνουν ότι έγιναν όλα όπως έπρεπε…

Τι δεν μας είπε σήμερα ο Πατούλης, αλλά είναι σαφές από τα "συμφαζόμενα"; Ότι δεν έκανε κανένα έργο ως τώρα γιατί τα φυσικά έργα (κορμοδέματα, κορμοφράγματα) δεν είναι "του γούστου του", γιατί δεν έχουν αρκετό τσιμέντο και οικοδομικά υλικά. Τώρα που οι μελέτες είναι για τσιμέντα, και γίνονται με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, οι οποίοι θα τα σχεδιάζουν και θα τα υλοποιούν όπως τους βολεύει, τώρα τα έργα θα προχωρήσουν! Να το κάνουμε πιο σαφές;

Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη

Σύμφωνα με την εν λόγω "Μελέτη", που έχει σταλεί ήδη στα αρμόδια Υπουργεία (ενώ παρουσιάστηκε ως τετελεσμένη στο Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς βέβαια να συζητηθεί ουσιαστικά ή να τεθεί για ψήφιση, περιττές πολυτέλειες για τον Πατούλη όλα αυτά τα «δημοκρατικά»), προτείνονται:

Γεράνεια όρη: 4 εκ. ευρώ μελέτες, 40 εκ. ευρώ έργα τσιμεντοποίησης

Βίλια: 14,5 εκ. ευρώ μελέτες, 164,5 εκ. ευρώ έργα τσιμεντοποίησης

Βαρυμπόμπη, Αφίδνες, Κρυονέρι: 14,3 εκ. ευρώ μελέτες, 95 εκ. ευρώ έργα τσιμεντοποίησης

Αν είστε εργολάβος και διαβάζετε τα παραπάνω ίσως έχετε λόγους να χαρείτε -όπως χάρηκαν ο Α. Γεωργιάδης, ο Στυλιανίδης, ο Αμυράς, ο Πέτσας και όλοι οι κυβερνητικοί που παραβρέθηκαν στην ημερίδα. Αν είστε κάτοικος της Αττικής, πυρόπληκτος ή μη, αν έχετε ποτέ χαρεί τη φύση στις όχθες ενός ρέματος ή στις πηγές του Κηφισού, αν έχετε δει πώς πλημμυρίζουν τα ρέματα εκεί που γίνονται τα «έργα διευθέτησης»-τσιμεντοποίησης, έχετε πολλούς λόγους να φοβηθείτε. Όλα αυτά που δήθεν θα γίνουν «για το καλό μας», θα γίνουν κόντρα στη φύση. Θα γίνουν για να «τιθασεύσουν» με τεχνικά έργα τα φυσικά ρέματα. Κι έχει αποδειχτεί ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα στη ροή προκαλούν ακριβώς αυτά τα «τεχνικά έργα» στις κοίτες. Εν μέσω της κλιματικής κρίσης, που οφείλεται ακριβώς στην αδιανόητη εκμετάλλευση και καταστροφή της φύσης από την καπιταλιστική οικονομία, ο Πατούλης μας υπόσχεται να συνεχίσουμε στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο, μέχρι τελικής καταστροφής!

Είναι ανάγκη να τους σταματήσουμε! Αυτά τα έργα θα κάνουν κακό. 

Το φυσικό περιβάλλον της Αττικής χρειάζεται προστασία. Δεν χρειάζεται φιέστες, τσιμεντοποίηση και απευθείας αναθέσεις!

Το φυσικό περιβάλλον στο λεκανοπέδιο της Αττικής αντιμετωπίζεται εδώ και πολλά χρόνια ως πεδίο κερδοσκοπίας: με την τσιμεντοποίηση βουνών και ρεμάτων, την καταστροφή των δασών και προστατευόμενων περιοχών για οικοπεδοποίηση, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, με το συνεχιζόμενο έγκλημα των χωματερών. Το σώμα της Αττικής είναι πληγωμένο. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι ορέξεις των «επενδυτών» real estate στο παραλιακό μέτωπο, στο Ελληνικό, στην ΠΥΡΚΑΛ, στο Τατόι κ.α., οι φαραωνικές προβλήτες της COSCO στον Πειραιά, τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων, κι όλα αυτά εν μέσω κλιματικής κρίσης! Οι καταστροφικές πυρκαγιές του φετεινού καλοκαιριού δημιούργησαν μια ακόμη πιο ασφυκτική κατάσταση:

Το χειμώνα κινδυνεύουμε από τις πλημμύρες και το καλοκαίρι με την πρώτη ζέστη δεν θα μπορούμε να αναπνεύσουμε στην Αττική. Θέλουμε νέο μοντέλο ΖΩΗΣ στην Αττική. Νέο μοντέλο ζωής που να μη βλέπει ως εχθρό τη φύση και το δάσος, να μη βλέπει ως «ανάπτυξη» το τσιμέντο.  Κι αυτό σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα στην Αττική: ούτε ένα δέντρο λιγότερο σε πόλεις και οικισμούς, προστασία των δασικών εκτάσεων από την τσιμεντοποίηση και κάθε αλλαγή χρήσης ώστε να αναγεννηθεί φυσικά το δάσος, προστασία των ρεμάτων και αποκατάσταση της φυσικής τους κοίτης με προστασία της παραρεμάτιας βλάστησης, προστασία του πράσινου και δημιουργία πάρκων στον αστικό ιστό.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Ενιαία πανελλαδική δυνατή και στελεχωμένη δασική Υπηρεσία με αρμοδιότητα την προστασία, την διαχείριση του δάσους και την δασοπυρόσβεση, με επαρκή μέσα και προσωπικό. Άμεση πρόσληψη 5000 δασοπυροσβεστών, δασολόγων, γεωπόνων και όλου του απαραίτητου επιστημονικού εργατοτεχνικού προσωπικού για τη στελέχωση.

Προστασία της φυσικής αναγέννησης του δάσους με επεμβάσεις για συγκράτηση χωμάτων και υποβοήθηση της φυσικής αναδάσωσης, δασικοί δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες, μετά από σχετικές μελέτες με την εποπτεία των Δασαρχείων. Προστασία της φυσικής κοίτης των ρεμάτων. Η Περιφέρεια Αττικής να δεσμευτεί ότι θα παράσχει όλα τα μέσα και χρήματα στα Δασαρχεία για να κάνουν την επιστημονική και μακρόχρονη δουλειά που έχει ανάγκη το δάσος για να ξαναγίνει δάσος καθώς και στα ρέματα. Να φύγουν οι ιδιώτες «ανάδοχοι» από τα καμένα. Κύρωση των δασικών χαρτών, καμία «επένδυση» στα καμένα.

Προστασία των ρεμάτων με αποκατάσταση της φυσικής κοίτης, με απομάκρυνση των επικίνδυνων «τεχνικών» από τις κοίτες, καθαίρεση τσιμέντων, απομάκρυνση αυθαίρετων (με πρόβλεψη για μετεγκατάσταση με έξοδα τους δημοσίου για τους φτωχούς που μένουν κοντά σε ρέματα)

Ούτε ένα δέντρο λιγότερο σε πόλεις και οικισμούς, προστασία του πράσινου και δημιουργία πάρκων στον αστικό ιστό. Το Ελληνικό να γίνει πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου. Το Κτήμα Τατοίου να ξαναγίνει δάσος ανοιχτό για όλους τους κατοίκους της Αττικής, με μόνη τη φροντίδα για τη φύση και τα μνημεία, χωρίς καμία σκέψη για «αξιοποίηση»-ιδιωτικοποίηση. Η ΠΥΡΚΑΛ να γίνει πάρκο και όλα τα πάρκα της Αττικής να ενισχυθούν φυσικά και να προστατευτούν.

Άμεση αποκατάσταση στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες

 

 ----------------------------------------------

* Η σκανδαλώδης τροπολογία:

ΝOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4831/2021

ΦΕΚ 170/Α/23-9-2021

Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και κατάσταση των λειτουργών και των υπαλλήλων του και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 136

Μέτρα επιτάχυνσης έργων και μελετών για τον έλεγχο και τη ρύθμιση των πλημμυρικών ροών - Προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 100 του ν. 3852/2010

Στο άρθρο 100 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) προστίθεται παρ. 7 ως εξής:

«7. Έργα και μελέτες για τον έλεγχο και τη ρύθμιση των πλημμυρικών ροών σε περιοχές των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας που αναλαμβάνονται από τις ως άνω Περιφέρειες δυνάμει προγραμματικής σύμβασης που συνάπτεται με την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορούν να ανατίθενται με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση σύμφωνα με την περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4412/2016 (Α’ 147) εάν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης είναι μεγαλύτερη των ορίων του άρθρου 5 του ν. 4412/2016 ή με προσφυγή στη διαδικασία απευθείας ανάθεσης του άρθρου 118 του ίδιου νόμου σε κάθε άλλη περίπτωση. Στις περιπτώσεις αυτές, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης:

α) το σύνολο των πράξεων της διαδικασίας ανάθεσης εκδίδεται από τον αρμόδιο περιφερειάρχη χωρίς να απαιτείται προηγούμενη γνωμοδότηση ή εισήγηση άλλου συλλογικού οργάνου,

β) η διαδικασία ανάθεσης ολοκληρώνεται με την κοινοποίηση στον ανάδοχο της πρόσκλησης της παρ. 4 του άρθρου 105 του ν. 4412/2016 εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την έναρξη της διαδικασίας ανάθεσης κατά την παρ. 2 του άρθρου 120 του ιδίου νόμου, με αντίστοιχη σύντμηση στο ήμισυ, όπου είναι αναγκαίο, των προθεσμιών του άρθρου 102 και της παρ. 4 του άρθρου 105 του ν. 4412/2016,

γ) ο προσυμβατικός έλεγχος του σχεδίου της σύμβασης που ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με τον ν. 4700/2020 (Α’ 127) ολοκληρώνεται εντός είκοσι (20) ημερών από τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου σε αυτό και

δ) δεν απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. της υποπερ. δδ’ της περ. γ’ της παρ. 2

του άρθρου 2 του ν. 4013/2011 (Α’ 204), εφόσον συντρέχουν γεγονότα που εντάσσονται στην έννοια της ανωτέρας βίας.

Η παρούσα εφαρμόζεται στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων που θα εκκινήσουν μέχρι την 30η.11.2021.».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.