Ψηφοδέλτιο 2023

21 Μαΐου 2019

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπη για τις ανάγκες των νησιών του Αργοσαρωνικού


Η Αττική μετράει τις πληγές της από τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής πολλών ετών και διαδοχικών μνημονίων. Είναι η Περιφέρεια με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες, με φτώχεια να εξαπλώνεται, την έλλειψη στέγης και βασικών αγαθών να επεκτείνεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, την εργασία-λάστιχο να γίνεται καθεστώς. Είναι η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική υποβάθμιση, από την άναρχη οικιστική ανάπτυξη, την εξαφάνιση κάθε ελεύθερου χώρου, μέχρι την τσιμεντοποίηση των ρεμάτων, την καταπάτηση των δασών και τις χωματερές. Είναι η Περιφέρεια που αποτελεί κατεξοχήν πεδίο βολής του κεφαλαίου, με τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τις “φαραωνικές” επενδύσεις, την αλλαγή ιδιοκτησίας στη γη και τη στέγη, την επέλαση των Mall, την επέλαση των βιομηχανιών που σαρώνουν εργαζόμενους και περιβάλλον.


Η πυρκαγιά στο Μάτι και την Κινέττα, η πλημμύρα στη Μάνδρα, η πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», η μολυσματική πυρκαγιά του εργοστασίου της “Γενικής Ανακύκλωσης” στον Ασπρόπυργο, έδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο το όριο του μοντέλου της “ανάπτυξης” που έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια. Έκαναν φανερό τι ακριβώς σημαίνουν οι περικοπές δαπανών, η κατάρρευση της πολιτικής προστασίας και των κοινωνικών υποδομών, η έγκριση έργων χωρίς μέριμνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και χωρίς σεβασμό για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων, η προτεραιότητα στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής, οι πολιτικές των μνημονίων και της ΕΕ, είναι υπόλογοι στη συνείδηση όλων μας για τις καταστροφές που χτύπησαν άνισα και ταξικά την Αττική.
                                     Για τις ανάγκες των νησιών του Αργοσαρωνικού
    Να προχωρήσει άμεσα  και να ολοκληρωθεί το έργο του αγωγού ύδρευσης της Αίγινας και της  σύνδεσης με ΕΥΔΑΠ. Να μην εφαρμοστούν οι προβλέψεις της ευρωπαϊκής «οδηγίας για το νερό» για να μην τιμολογηθεί το νερό ανταποδοτικά –να μη φτάσουμε να το πληρώνουμε χρυσάφι λόγω των πολιτικών της ΕΕ και της κυβέρνησης!
     Oι συγκοινωνίες με τον Πειραιά είναι ανάγκη να βελτιωθούν σε όλα τα νησιά, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και το χειμώνα. Να υπάρχει δρομολόγιο πλοίου από νωρίς από και προς την Αίγινα και τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού και μετά τις 6.00 το απόγευμα όλη τη διάρκεια του χρόνου και τα Σαββατοκύριακα. Κριτήριο μας είναι οι ανάγκες των κατοίκων των νησιών και όχι τα κέρδη των εφοπλιστικών εταιριών, σύμφωνα με τα οποία οργανώνονται τα δρομολόγια. Το ίδιο ισχύει και για τις συγκοινωνίες μεταξύ των νησιών του Αργοσαρωνικού που σήμερα δεν υπάρχουν. Είναι ανάγκη να επανέλθουν οι συγκοινωνίες ανάμεσα στην  Αίγινα, τον Πόρο, την Ύδρα και τις Σπέτσες και να σταματήσει το σημερινό καθεστώς που για να μετακινηθεί κάποιος από το ένα νησί στο άλλο θα πρέπει πρώτα να πάει στον Πειραιά και από εκεί με άλλο δρομολόγιο για να πάει στο νησί του προορισμού του! Είναι θέμα τόσο του Υπουργείου Ναυτιλίας, όσο και της Περιφέρειας Αττικής να το επιβάλλει.
   Οι υποδομές υγείας στα νησιά παραμένουν εξαιρετικά υποβαθμισμένες τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και στις αναγκαίες υλικοτεχνικές υποδομές. Η  κάλυψή τους είναι δικαίωμα των κατοίκων, ένα δικαίωμα που δεν μπορεί να καλύπτεται ούτε με ιδιωτικές χορηγίες ούτε με φιλανθρωπικές ενέργειες αλλά με δημόσια χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών των νησιωτικών κοινωνιών και μ’ ένα αναπτυγμένο σύστημα δημόσιας υγείας. Σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό της μεταφοράς ασθενών στον Πειραιά και Αθήνα για σοβαρά και επείγοντα περιστατικά, ειδικά όταν δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν ελικοδρόμια που θα μπορούν ν’ ανταποκριθούν σε περιπτώσεις επείγουσας μεταφοράς ασθενών μέσω Ε.Κ.Α.Β. Το δημόσιο ιατρείο της Ύδρας, το οποίο είναι πολυδύναμο και θα έπρεπε να λειτουργεί με επιπλέον προσωπικό, λειτουργεί μόνο με μία θέση αγροτικού ιατρού και νοσηλευτή, και μάλιστα χωρίς επιμελητή. Επιμελητής-Γενικός Ιατρός βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας του Γαλατά, με συνέπεια η διάγνωση και η πρωτοβάθμια περίθαλψη να πραγματοποιούνται από τον αγροτικό ιατρό, χωρίς την παρουσία και την άμεση στήριξη του επιμελητή, συχνά σε επείγοντα και σοβαρά περιστατικά. Προβληματική είναι και η αλλαγή θέσης του δημόσιου ιατρείου, σε μακρινή απόσταση από το λιμάνι, με σαφή στόχο την περαιτέρω υποβάθμισή του.
   Το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων των νησιών είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Παλιά και ακατάλληλα σχολικά κτίρια υπάρχουν στα περισσότερα νησιά. Επισημαίνουμε το πρόβλημα με το παλαιό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας, την παλαιότητα και τις λίγες αίθουσες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας, τη στέγαση σε λυόμενα και τη μεγάλη παλαιότητα  του Δημοτικού Σχολείου Ασωμάτων Αίγινας που είναι χτισμένο δίπλα στο νεκροταφείο της περιοχής. Στα ιστορικά κτίρια του 2ου Δημοτικού και νηπιαγωγείου Ύδρας, αν και διαθέτουν πολύ μεγάλο χώρο έτσι ώστε να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες αίθουσες, δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος βιβλιοθήκης,γυμναστικής και εκδηλώσεων. Σοβαρή ανάγκη είναι η δημιουργία καινούργιου κτιρίου νηπιαγωγείου στον Πόρο μπροστά στην ανάγκη για εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και στο νησί του Πόρου, όπως έγινε με τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού. Να επισκευαστεί το προαύλιο του 2ου Νηπιαγωγείου Αίγινας, για ν΄αντιμετωπιστεί η επικινδυνότητά του για τα νήπια που φοιτούν. Η αδιαφορία της σημερινής διοίκησης του Δήμου Αίγινας και της Περιφέρειας Αττικής (Αντιπεριφέρεια Νήσων) ήταν και συνεχίζει να είναι προκλητική στο θέμα αυτό.  Με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην οικονομία και την παιδεία οι δόσεις των σχολικών επιτροπών μειώθηκαν πάνω από 40% και στέρησαν από τα σχολεία αναγκαίους πόρους για την καθημερινή τους λειτουργία.
    Λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» σε όλους τους Δήμους των νησιών του Αργοσαρωνικού, δημιουργία χώρων πράσινου με ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών, παιδικών χαρών και ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες. Είμαστε αντίθετοι στην παραχώρηση του αιγιαλού των νησιών σε ιδιώτες, στην εμπορευματοποίηση των χώρων των παραλιών και αρχαιολογικών χώρων και την εκποίησή τους προς όφελος διεθνών ή εγχώριων καπιταλιστικών ομίλων.
  Δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων για τη νεολαία των νησιών και οικονομική στήριξη όσων υπάρχουν.
   Αντιπλημμυρικά και έργα δασικής προστασίας σε όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού και ειδικά στο Αγκίστρι για να προστατευτεί η φυσική ομορφιά του σημαντικού δάσους του. Tα αντιπλημμυρικά έργα και η δασική προστασία είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένα και στον Αργοσαρωνικό και αυτό είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών στις οποίες πρωταγωνίστησε η Περιφέρεια Αττικής, βάζοντας σε πρώτη μοίρα τα συμφέροντα των εγχώριων και διεθνών καπιταλιστικών ομίλων (Cosco, Λάτσης, Άκτωρ) και σε τελευταία τις κοινωνικές ανάγκες και την ασφάλεια των πολιτών της.
   Καμιά παραχώρηση λιμανιών ή μαρίνων λιμανιών του Αργοσαρωνικού στους δανειστές και το Υπερταμείο. Μέχρι το 2015 οι μαρίνες των λιμανιών της Ύδρας, του Πόρου και των Μεθάνων φιγουράριζαν στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με τις μαρίνες άλλων νησιών και περιοχών (48 στο σύνολο της χώρας) για πώληση σε καπιταλιστικούς ομίλους. Σήμερα δεν πιστεύουμε ότι βρίσκονται έξω από τη λίστα του Υπερταμείου, όσο κι αν υπάρχει σιωπή γι’ αυτό το θέμα. Σίγουρα δεν πρέπει να αφήσουμε την Περιφέρεια με όποια διοίκηση κι αν έχει να επαναλάβει τα όσα έκανε στον Πειραιά με την παραχώρηση του λιμανιού του στην COSCO και την επιδότηση της. 
   Στήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών, προστασία και συντήρηση των μνημείων τους. Να επισκευαστεί το Ευνάρδειο που σήμερα ουσιαστικά βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης. Να επαναλειτουργήσει το Ιστορικό Αρχείο της Αίγινας ως υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους με στέλεχωσή του με το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό (ιστορικούς, αρχειονόμους) και καθημερινή λειτουργία του ώστε να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό οι πολίτες και τα σχολεία του νησιού και άλλων περιοχών. Να αξιοποιηθεί ως μουσείο το ιστορικό κτίριο των φυλακών στο οποίο θα αναδεικνύονται όλες οι περίοδοι της ιστορίας του (από την καποδιστριακή ως τον εμφύλιο και τη μεταπολίτευση). 
    Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες σε παραλίες και δασικές εκτάσεις. Δεν έχει προτεραιότητα η αλόγιστη ανάπτυξη του τουρισμού. Προτεραιότητα έχει η ζωή όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.