Ψηφοδέλτιο 2023

22 Νοεμβρίου 2016

Προϋπολογισμός 2017 #3: Πού δεν πηγαίνουν τα λεφτά;

Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο τι έχει μέσα ο προϋπολογισμός, αλλά και τι δεν έχει. Κι ας μην πάμε στο τι… θα πρεπε να έχει, ας πάμε μόνο στο τι είχε βάλει η ίδια η Δύναμη Ζωής στον προϋπολογισμό του 2015 ως κοινωνικές δράσεις και ουδέποτε τις πραγματοποίησε. 
Για να θυμηθούμε...

1. Δράσεις Στέγασης και Επανένταξης Αστέγων (δεν πραγματοποιήθηκε τίποτα, ούτε προβλέπεται ξανά), 2. Πρόγραμμα καταγραφής και στήριξης γυναικών σε περιπτώσεις κακοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού (δεν πραγματοποιήθηκε), 3. Πρόγραμμα Σίτισης μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με Δήμους, δομές Αλληλεγγύης, Εκκλησία κ.λπ. (δεν πραγματοποιήθηκε από ίδιους πόρους, ό,τι δίνει το ΤΕΒΑ), 4. Παροχή υπηρεσιών Υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες και παιδιά μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με Νομικά Πρόσωπα (δεν πραγματοποιήθηκε), 5. Πιλοτικό Πρόγραμμα «Αττική Γραμμή κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» (δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά και να πραγματοποιούνταν δεν θα άλλαζε κάτι…).
Όλα αυτά έχουν εξαφανιστεί από τον προϋπολογισμό του 2017...

Μαζί τους και η πολυδιαφημισμένη «επανασύνδεση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε περιπτώσεις που έχουν διακοπεί λόγω ένδειας» δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το θέμα του νερού ξεχάστηκε εντελώς, για το ρεύμα αποφάσισαν να μην δώσουν χρήματα για επανασυνδέσεις ρεύματος, αλλά –σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ- να δώσει η Περιφέρεια Αττικής από 100 ευρώ ετησίως σε νοικοκυριά (μόνο δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου) που έχουν κάνει δόσεις και τις εξυπηρετούν κανονικά. 
Άρα αυτοί που δεν έχουν ρεύμα, απλώς θα συνεχίσουν να μην έχουν. Αυτοί που δεν μπορούν να δώσουν τις δόσεις, επίσης θα συνεχίσουν να χρωστούν μέχρι να τους το κόψουν. Όσοι αποπληρώνουν δόσεις θα βοηθηθούν με… 100 ευρώ ετησίως (!!), ενώ τα ποσά που χρωστούν συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 2000-3000 ευρώ.

Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τι θα σήμαινε προϋπολογισμός και διάθεση κονδυλίων που θα ασχολούνταν πραγματικά με το να βρουν δουλειά οι άνεργοι, με το να μην υπάρχει κανένα παιδί που να διαβάζει με κερί, με τη στέγαση αστέγων και απόρων, με την ενίσχυση νοσοκομείων και σχολείων, με την προστασία του περιβάλλοντος της Αττικής, με την δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων με σκοπό την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, αυτή η συζήτηση όμως δεν μπορεί πια να γίνει στο περιφερειακό συμβούλιο. Γιατί; Γιατί δεν τους νοιάζει! Οι σύμβουλοι της Δύναμης Ζωής θα σηκώσουν το χέρι τους να ψηφίσουν το οτιδήποτε, και δεν χρειάζονται πια ούτε προσχήματα.

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής, όμως, αφορά το σύνολο των πολιτών που ζουν στην Αττική. Και χρειάζεται να τα διεκδικήσουμε!

Τα βασικά έγγραφα του προϋπολογισμού και των εκτελεστέων έργων  1 2 3



Κανένα παιδί να μη διαβάζει με κερί
(μια πρόταση για τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2017 στην Αττική)

Στην Αττική σήμερα υπολογίζονται σε 55.000 τα νοικοκυριά που είτε τους έχει κοπεί το ρεύμα είτε έχουν μεγάλες δυσκολίες να αποπληρώσουν λογαριασμούς (με κίνδυνο να κοπεί το ρεύμα), είτε δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση ώστε να προχωρήσουν σε διακανονισμό δόσεων. Το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο από τους δικαιούχους του «κοινωνικού τιμολογίου» της ΔΕΗ. Για παράδειγμα εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες, δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι ΚΟΤ, ούτε όμως μπορούν να αποπληρώσουν τη ΔΕΗ.
Η πολιτική που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση ξεκινά από τις συνεχείς αυξήσεις της τιμής του ρεύματος, σε εποχές που το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών συνεχώς μειώνεται (ή εξαφανίζεται). Την ίδια στιγμή και σε απόλυτη ταύτιση με την πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε. και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των αγαθών, το ηλεκτρικό ρεύμα αντιμετωπίζεται όχι ως αναγκαίο κοινωνικό αγαθό αλλά ως εμπόρευμα, που η ΔΕΗ όποτε θέλει μπορεί να μας το στερήσει. Και ενώ ξοδεύει τόσα εκατομμύρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις για να παρουσιάσει ένα κοινωνικό πρόσωπο με τους διακανονισμούς που "προσφέρει", στην πραγματικότητα εκβιάζει, σύμφωνα με δεκάδες καταγγελίες που έχουμε δεχτεί, όλους αυτούς που έχουν φτάσει στα όρια της απόλυτης φτώχειας, απειλώντας με κόψιμο του ρεύματος (και πραγματοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις την απειλή) και αρνούμενη να συνάψει διακανονισμό χωρίς την απαιτούμενη υπέρογκη προκαταβολή, ενώ δεν διακανονίζει τον αριθμό δόσεων με τρόπο που να αναλογεί στις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη.
Επίσης η ΔΕΗ αποκλείει από οποιονδήποτε διακανονισμό όσους επανασύνδεσαν το ρεύμα μόνοι τους (ή με τη συνδρομή του κινήματος), κατηγορώντας παράνομα τους οφειλέτες για "ρευματοκλοπή".
Γι αυτό και σήμερα αποτελούν κορυφαία αιτήματα για την κοινωνική πλειοψηφία:
- να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος και νερού 
- να μειωθούν τα τιμολόγια του ρεύματος (όπως και νερού, πετρελαίου, φυσικού αέριου)
- να γίνονται διακανονισμοί αποπληρωμής της οφειλής με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη
Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να τροποποιήσει τον κωδικό πληρωμής στη ΔΕΗ και τις προϋποθέσεις ώστε να διαθέσει από τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής γενναία χρηματοδότηση (περίπου 30 εκ.) για να καλυφθεί η ανάγκη αυτών των νοικοκυριών για καταβολή της προκαταβολής και να αναγκάσει τη ΔΕΗ σε διακανονισμό δόσεων ανάλογα με τις ανάγκες του οφειλέτη, και να προβλέψει ένα ποσό για την ίδρυση γραφείου που θα ασχολείται μόνο με την κάλυψη αυτών των ζωτικών κοινωνικών αναγκών των νοικοκυριών.
Το ποσό αυτό μπορεί να εξοικονομηθεί με τις εξής  αλλαγή στον προϋπολογισμό του 2017, που ψηφίζεται σήμερα.
- την κατάργηση του κωδικού 072.7300 για την ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Αττικής, ώστε τα 20 εκ. αυτά (ίδιοι πόροι) να διατεθούν για τις ανάγκες των νοικοκυριών
-την κατάργηση των κωδικών για τα 20 εκ. και των 8 εκ. ευρώ σε γήπεδα των ΠΑΕ (ΚΑΕ  9777.01.021 και 9777.01.023), ώστε τα 28 εκ. ευρώ να διατεθούν για τις ανάγκες των νοικοκυριών.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Βασιλάκη Άννα
Κουκά Μαρίνα
Κουτσούμπα Δέσποινα
Νικολιδάκη Φλώρα
Μαντάς Μάκης

Ράικου Ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.